"Može se dogoditi i da Hrvatska ostane bez domaćeg mlijeka"

20.06.2022.

16:23

Autor: Ivica Grudiček, Sara Badžek/Regionalni dnevnik/HRT

Mljekari upozoravaju da cijene otkupa ne prate rast cijena mlijeka u trgovinama

Mljekari upozoravaju da cijene otkupa ne prate rast cijena mlijeka u trgovinama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dok gorivo neće poskupljivati u sljedeća dva tjedna, mnogi građani primaju obavijest da će za koji mjesec poskupjeti usluge teleoperatera. Poskupljenjima na svim poljima nema kraja, poljoprivrednici uvjeravaju da ih troškovi uništavaju, a prerađivači se bore s podivljalim cijenama ambalaže. 

Preko noći prestali smo se brinuti zbog COVID-a, a nastala je nova, još veća i složenija kriza s kojom se trenutačno borimo, istaknuo je predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač. Lanci opskrbe su otežani, inflacija prijeti i teško je predvidjeti daljnja kretanja, zaključuje Klepač.


- Tog iskustva nema nitko od nas, moramo se snalaziti sa situacijom u kakvoj jesmo, moramo biti maksimalno prisutni u proizvodnji, maksimalno brinuti o svim procesima i pratiti situaciju te priželjkivati da sve ovo skupa što prije završi, kaže.


Mljekari pak upozoravaju da cijene otkupa ne prate rast cijena mlijeka u trgovinama. Već danas litra se prodaje po devet kuna, što je gotovo 80 posto više nego prije godinu dana.


- Može se dogoditi i situacija da Hrvatska ostane bez domaćeg mlijeka i ono neće stajati devet ili deset kuna, već i 20 do 25 kuna, kaže mljekar Igor Rešetar.


Zbog rasta cijena energenata, skuplji su i repromaterijal, sjeme, plastična i staklena ambalaža. U problemima su svi - od vinara do pčelara.


- Od materijala, od pogače, satne osnove, kutije, sve je to poskupjelo, kaže pčelarka Pavlica Horvatić.


A koliko je poskupjela dnevna košarica na varaždinskom "placu", dočarali su nam građani:


- Mahune vam koštaju 40, 50 kuna, trešnje 30 kuna... Pa tko će ih Bog jesti za 30 kuna?


- Jesen će sigurno biti loša. Poskupljenja su velika, pogotovo plina grijanja, energenata, to će povući sve za sobom.


A i oni koji su kupovali gorivo u nama nedalekoj Sloveniji od sutra neće proći jeftinije. Slovenska vlada najavila je - velika poskupljenja...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!