Musić Milanović najavila summit prvih dama i gospode u Hrvatskoj

15.09.2022.

16:46

Autor: Hina/I.B.

Sanja Musić Milanović

Sanja Musić Milanović

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Supruga hrvatskog predsjednika Sanja Musić Milanović najavila je skup prvih dama i gospode iduće godine u Hrvatskoj čiji će zadatak biti prevencija debljine u djece, priopćeno je iz ureda predsjednika.

Vjerujem kako će upravo takav summit biti jedinstvena prilika za mobilizaciju podrške i sredstava kako bi potaknuli veću angažiranost, inovativna rješenja i otvorili prostor za nove glasove i ideje, rekla je Sanja Musić Milanović u Tel Avivu na 72. sjednici Regionalnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu.

- Veselim se biti poveznica naših zajedničkih napora za prevenciju debljine u djece, dodala je.

Skup u Hrvatskoj održat će se u suradnji s WHO-om u kojem hrvatska prva dama djeluje kao članica Stručnog savjetodavnog Vijeća Regionalnog direktora za Europu u području inovacija za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti, stoji u priopćenju.

Musić Milanović se u Izraelu sastala i s čelnikom WHO-a Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom, a u zaključnom obraćanju naglasila je kako je debljina kompleksna bolest koja ujedno predstavlja i rizik od drugih kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa tipa 2, poremećaja mentalnog zdravlja i kardiovaskularnih bolesti.

- Moram naglasiti kako se i u vremenu prije pandemije nijedna zemlja iz europske regije WHO-a nije približila ostvarenju našeg cilja, a to je zaustavljanje porasta udjela djece s debljinom, kazala je.

- Zato sada naš zajednički cilj i predanost prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, posebno prevenciji debljine u djece, mora biti postavljen na više mjesto političke agende, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!