Na Cresu prvi ovogodišnji slučaj gripe u Primorsko-goranskoj županiji

11.10.2022.

12:01

Autor: P.F./Hina

Respiratorne bolesti

Respiratorne bolesti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prvi ovogodišnji slučaj gripe u Primorsko-goranskoj županiji potvrdio je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo kod 38-godišnjakinje na otoku Cresu. Prisutnost virusa influence potvrđena je multiplex PCR testom, priopćeno je.

Po riječima epidemiologinje Senke Stojanović, riječ o 38-godišnjoj ženi s Cresa kod koje je pojava prvih simptoma nastupila prije sedam dana u vidu opće slabosti, bolova u mišićima i kostima, suhog kašlja te visoke temperature koja je varirala između 38,9 i 39,2°C.

Nakon negativnog rezultata brzog antigenskog testa na prisutnost SARS-CoV-2 virusa, obavljen je multiplex PCR test koji je potvrdio virus influence, odnosno gripe, kazala je dodavši da je oboljela dan prije pojave simptoma boravila u Rijeci.

Iz Zavoda ističu da se, s obzirom na doba godine, radi o vrlo ranoj pojavi gripe u općoj populaciji te podsjećaju da cijepljenje protiv gripe u sezoni 2022./2023. započinje sutra, 12. listopada.

Cijepljenje će se provoditi u pedijatrijskim ordinacijama i ordinacijama liječnika obiteljske medicine, a u Zavodu i njegovim županijskim ispostavama cijepiti se mogu isključivo osobe koje nemaju izabrane liječnike obiteljske medicine ili pedijatre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!