Na Palači Priester HAZU-a danas počinje konstrukcijska obnova

19.07.2022.

Zadnja izmjena 12:32

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

HAZU

HAZU

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Okvirni sporazum o početku radova konstrukcijske obnove u potresu stradale Palače Priester na Strossmayerovu trgu, prve od ukupno osam nekretnina i sedam zbirki pokretnina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) koje se počinju obnavljati, potpisan je danas u palači HAZU.

HRT-ova novinarka Maja Njirjak kazala je za podnevni Dnevnik kako na neobaroknoj Palači na prvi pogled ne izgleda da je Palača uništena u potresu, no kada se uđe unutra, stanje je zabrinjavajuće. 

Okvirni sporazum potpisali su glavni tajnik HAZU-a akademik Dario Vretenar i direktor poduzeća TEH-GRADNJA Ilija Beara, a temeljem njega sklopit će se tri pojedinačna ugovora o javnoj nabavi radova za svaki dio gradnje sve dok palača ne bude cjelovito obnovljena, što se planira do 2026. godine.

Neobarokna palača Priester, sagrađena 1893., upisana je u Registar kulturnih dobara RH na Listi zaštićenih kulturnih dobara, a u potresu 22. ožujka 2020. pretrpjela je znatna oštećenja. U njoj su se nalazili Arhiv HAZU te Odsjek za povijest i Odsjek za ekonomska istraživanja Zavoda za povijesne znanosti HAZU.

Akademik Vretenar istaknuo je da je palača Priester nakon potresa u dosta lošem stanju jer su joj naknadno nadograđena dva krila koja su se oslanjala na susjedne zgrade od kojih su se uslijed potresa odvojila, što je narušilo statiku te je stoga obnova palače vrlo velik zahvat.

Kako je rekao, početak radova i otvaranje gradilišta radi konstrukcijske obnove palače Priester predviđeni su za sredinu kolovoza 2022., a planirani rok dovršetka radova ožujak 2023. godine.

Vrijednost samih radova za konstrukcijsku obnovu Palače Priester iznosi 14.759.262,04 kuna bez PDV-a, odnosno 18.449.077.55 kuna s PDV-om, a radovi će se financirati sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Dio projekta koji se odnosi na energetsku obnovu palače te dio koji se odnosi na ostatak cjelovite obnove, Akademija će morati financirati posredovanjem drugih izvora financiranja.

HAZU je u travnju 2021. s Ministarstvom kulture i medija potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava kojim su osigurana sredstva za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade Palače Priester.

Projekt je financiran sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 22.293.908,07 kuna.

Hrvatska akademija provela je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu palače Priester koja je financirana sredstvima iz Fonda solidarnosti u iznosu od 930.000 kuna bez PDV-a i vlastitim sredstvima u iznosu od 100.000 kuna te su se stekli uvjeti za provođenje postupka nabave za izvedbu radova.

Prvo kreće konstrukcijska obnova

- Sada krećemo s konstrukcijskom obnovom za koju je odobren ukupan iznos nešto više od 22 milijuna kuna. I nadamo se da će on biti dovršen do ožujka iduće godine, poručio je akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU-a. 

Obnova Palače Priester izvodi se prema projektnoj dokumentaciji koju je izradila Zajednica ponuditelja (tvrtka CORE d.o.o. i Ured ovlaštenog inženjera geodezije VIDMAR d.o.o.), čiji je glavni projektant prof. dr. Željko Peković.

Što se tiče obnove palače HAZU u kojoj je Akademijino sjedište, akademik Vretenar je kazao da je gotova projektna dokumentacija za njenu konstrukcijsku obnovu te najavio da će uskoro biti raspisan javni natječaj za izvođače radova.


Više pogledajte u prilogu Maje Njirjak:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!