Petek: Koalicijski pregovori ne bi trebali biti o broju radnih mjesta kod Tomaševića

10.11.2022.

Zadnja izmjena 14:36

Autor: M.M./HRT

Renato Petek SDP-ov vijećnik u gradskoj skupštini

Renato Petek SDP-ov vijećnik u gradskoj skupštini

Foto: HTV / HRT

Zastupnik SDP-a u zagrebačkog Gradskoj skupštini Renato Petek oštro je u četvrtak upozorio svoju stranku da bi se pregovori o koaliciji s Možemo! u Zagrebu trebali voditi oko ciljeva koji su interesu građana, a ne o broju radnih mjesta kod Tomaševića. 

Očekujem da se u budućem sporazumu jasno postave ciljevi. (...) Pregovori ne bi smjeli završiti na način - 'kaj bi ti štel biti kod Tomislava Tomaševića', koliko je radnih mjesta, već bi se SDP trebao boriti za javno dobro i interese grada, rekao je Petek novinarima u Gradskoj skupštini.

Time je SDP-ovac Petek oštro kritizirao vlastitu stranku, koja je nedavno oformila pregovarački tim koji će s platformom Možemo! pregovarati o novom koalicijskom sporazumu za većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Istaknuo je i da mu članovi SDP-a prilaze i govore da bi SDP treba pronaći vlastitu kičmu, te da treba prestati biti privjesak platformi Možemo!, kao što je prije bio bivšem gradonačelniku Milanu Bandiću.

Petek je rekao da zbog tih vapaja dijela članstva, razmišlja o kandidaturi za šefa zagrebačkog SDP-a.

Osvrnuo se i na pojačan smrad koji se posljednjih dana širi s odlagališta otpada Jakuševec te je apelirao na sadašnjeg v.d. šefa gradskog SDP-a, Branka Kolarića, koji je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) dr. Andrija Štampar, da transparentno objavi podatke o onečišćenju zraka.

Zamolit ću Kolarića da javno izađe s podacima mjerne postaje koje ima Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i da izvijesti građane o rezultatima kvalitete zraka, rekao je Petek. Napominje da su, unatoč pojačanom širenju neugodnih mirisa, izostale reakcije te institucije. 

Petek uoči sjednice gradske skupštine: Zabrinjava kako se troši novac

Renato Petek,
SDP-ov vijećnik u gradskoj skupštini, za HRT je rekao da je financijska situacija u Zagrebu stabilnija.

- Gradonačelnik je iskoristio mogućnost i pozajmice i kredite uzeo od Vlade kako bi se stabilizirale financije jer je Grad bio u teškoj financijskoj situaciji po njegovu dolasku. Zabrinjava, a o tome ćemo danas raspravljati, kako troši novac koji je namijenjen za npr. komunalnu infrastrukturu i promet. Realizacija je porazna. Manje od 25 posto novca, koji je bio planiran, je iskorišteno. Za kapitalna ulaganja i obnovu grada realizacija je na trećini, što su također loši rezultati, rekao je.

Raspravljat će i o saniranju financijskih gubitaka Kliničke bolnice "Sveti Duh", Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti.

- Bolnice generiraju dugove i onda mi imamo odluke da pokrpavamo te financijske rupe koje nastaju. U svakoj bolnici u Gradu Zagrebu stvaraju se novi dugovi. Zanimljivo je da bolnica Srebrnjak, za vrijeme ravnatelja Nogala nije stvarala dugove, a po dolasku gradonačelnika Tomaševića stvoreni su milijunski dugovi. Treba naći razloge zašto je to tako, rekao je Petek.

Osvrnuo se i na gospodarenje otpadom, te nesnosan smrad koji se danima širi Zagrebom. 

- Još uvijek je na snazi odluka da će se Jakuševec zatvoriti 2029. kada mu istječe dozvola. Smrad nitko ne može negirati, osjeća se u raznim dijelovima grada. Tu se radi o biootpadu koji se odvozi na Jakuševac i miješa se s komunalnim otpadom. Nemamo sortirnicu i kompostanu koje bi mogle pomoći, tako da taj otpad završava na Jakuševcu, rekao je. 

- Uvedene su promjene i one su dobre za odvoz otpada s kućnog praga, ali nema rješenja gdje s tim otpadom i kako ga zbrinuti, rekao je Petek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!