Na stadionu u Kranjčevićevoj generalna proba za 30. obljetnicu Hrvatske vojske

27.05.2021.

17:02

Autor: HRT/Hina/D.D.

Generalna proba za 30. obljetnicu Hrvatske vojske

Generalna proba za 30. obljetnicu Hrvatske vojske

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Generalna proba središnje svečanosti obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održana je u četvrtak na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, a brigadni general Željko Ljubas, koji je voditelj radne točke, kazao je da je sve spremno za svečano postrojavanje.


Na svečanosti na stadionu NK Zagreb u petak, 28. svibnja, postrojit će se osam počasnih postrojba, a tu će biti i vojni veterani, policija, gardijska oklopna mehanizirana brigada, gardijska mehanizirana brigada, postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, mornarice te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta, rekao je.

- Sve je spremno, mi smo danas odradili već jednu probu prije generalne, sada nas očekuje druga. Ovi postroji koji sudjeluju u obilježavanju Dana oružanih snaga i kopnene vojske su spremni, izjavio je Ljubas novinarima.

Na pitanje u kojoj mjeri će događaj podsjećati na ono što se dogodilo prije 30 godina, Ljubas kaže kako su nastojali da događaj bude svečan, dostojanstven i da se s ponosom obilježi 30. godišnjica ustrojavanja Hrvatske vojske.

Dodao je kako će na čelu veterana biti Neven Martić koji je prije 30 godina predao prijavak, na istome mjestu, predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Na novinarski upit koliko je onih još u postrojbama koji su bili u Kranjčevićevoj prije 30 godina, Ljubas kaže kako je među 61 vojnim veteranom, koji će sudjelovati na obljetnici, dobar dio njih bio ovdje i prije 30 godina.

- Također dobar dio njih će ovdje sutra biti na tribinama, njih skoro 300 koji su bili postrojeni i koje su pozvali nadležni. Oni koji su prije 30 godina bili ovdje, oni su naša preteča, mi smo njihovi sljednici, s ponosom možemo to reći, poručio je Ljubas.

Povijesno mjesto budi emocije i uspomene.

- Osobno sam izuzetno ponosan što sam aktivno sudjelovao u tom povijesnom događaju, što sam sudjelovao u ostvarenju sna naših predaka, a to je slobodna nezavisna Hrvatska, rekao je Ilija Vučemilović Šimunović, pripadnik Prve gardijske brigade "Tigrovi".

- Velika čast, ponos i ne bih to mogao opisati. Kada se sjetim 91. godine i sad 30 godina nakon toga ovakva Hrvatska vojska puna mladosti, rekao je bojnik Martin Lukić, pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pripadnicima Hrvatske vojske čestitali su resorni ministar i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga.


- Budite i dalje čuvari opstojnosti i sigurnosti naše države i hrvatskog naroda. Nikada nemojmo zaboraviti naše temelje, budimo ponosni na svoju povijest, na Domovinski rat i usmjereni na budućnost, na dobro hrvatskog naorda i domovine. Sretan vam 30. rođendan, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

- Obilježavajući 30. godišnjicu HV-a, ponosni na svoju prošlost, gledamo prema budućnosti ne zaboravljajući sve one koji su velik dio svojeg života utkali u razvoj HV-a i domovine Hrvatske, rekao je Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS RH.

S obzirom na pridržavanje epidemioloških mjera, događaj će biti nešto skromniji nego što li je to bio prethodnih godina.


- Kao što vidite svi pripadnici postroja imaju maske, bina na kojoj će biti uzvanici je također složena sukladno epidemiološkim mjerama. Gosti će također biti poredani sukladno mjerama, kazao je Ljubas.

Na stadionu u Kranjčevićevoj postrojit će se ukupno 622 pripadnika, od kojih je 61 veteran te 61 pripadnik MUP-a.

Ljubas je naglasio kako bi svi oni bili sretni kada bi tribine bile pune građana, kao što je to bilo prethodnih godina, ali da se moraju pridržavati epidemioloških mjera.

Prve brigade Zbora narodne garde (ZNG) bile su predstavljene hrvatskoj javnosti na svečanoj smotri 28. svibnja 1991. uz mimohod, dodjelu zastava brigadama i polaganjem prisege na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici.

Danas se taj dan slavi kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Sutra od 17:45 na prvom programu Hrvatske radiotelevizije pratite prijenos postrojavanja u Kranjčevićevoj ulici i specijalnu emisiju u kojoj ćemo se prisjetiti nastanka oružanih snaga, uloge u Domovinskom ratu i čuti o viziji razvoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!