Plenković: Ulaganje u proširenje kapaciteta LNG terminala, Plinacra i Jadranskog naftovoda

19.05.2022.

12:26

Autor: P.F./M.Š./HRT

Sjednica Vlade RH

Sjednica Vlade RH

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na početku 119. sjednice Vlade izrazio je sućut obitelji Mateja Periša, nakon što je iz Beograda stigla službena informacija kako je DNK analizom potvrđeno da je mladić čije je tijelo pronađeno u Dunavu, Matej, koji je nestao s 30. na 31. prosinca 2021. u Beogradu. Zatim se osvrnuo na aktualne političke teme te govorio o europskom planu "REPowerEU" - neovisnosti o ruskim energentima. Vlada je donijela i odluku o raspisivanju izbora za splitsko Gradsko vijeće.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković rekao je da je maloprije primio vijest iz Beograda kako je DNK analizom potvrđeno da se radi o tijelu Mateja Periša.

- Izražavamo sućut obitelji Mateja Periša. Prema informacijama, nakon DNK analize i obdukcije tijela, utvrđeno je da je upravo riječ o njemu, nakon vijesti da je pronađeno tijelo mladoga muškarca u Dunavu, rekao je Plenković na početku sjednici Vlade.

- Razgovarao sam jučer s njegovim ocem, žao nam je što se to dogodilo i zahvaljujem policiji Srbije na suradnji proteklih mjeseci, a ondje je i predstavnik hrvatske policije. Još jednom u ime cijele Vlade izražavam sućut u ovom tragičnom događaju, rekao je premijer.

Plenković se osvrnuo na aktualne političke teme. Govorio je o posjetu državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina, koji je stigao u povodu 30. obljetnice priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa RH i Svete Stolice.

- Posebno je bila važna njegova poruka o poštovanju prava konstitutivnih naroda i njihove ravnopravnosti u BiH, što mislimo da je jako važna poruka o tome kojim smjerom bi se trebalo ići u BiH, rekao je premijer.

Obilježili smo i obljetnicu križnog puta. Istaknuo je kako je s ministrom Medvedom bio u Maclju te dodao kako je i na drugim mjestima dostojanstveno obilježena obljetnica Bleiburga koja je, kako je rekao, izrazito bolna za hrvatski narod.

- Obilježili smo i stotu godišnjica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na dostojanstven način. Prisjetili smo se njegove uloge u stvaranju moderne i slobodne europske Hrvatske, prije svega uz potporu hrvatskih branitelja i cijelog hrvatskog naroda u tim ključnim trenucima stvaranja hrvatske države prije više od 30 godina, naglasio je premijer.

Plenković se potom osvrnuo na europski plan "REPowerEU", kako doći do neovisnosti o ruskim energentima.

- To je plan kako zajamčiti i sigurnost opskrbe i diversificirane pravce opskrbe. Za to su potrebna znatna ulaganja, predviđa se ukupni iznos od 300 milijardi eura za cijelu Europu. Plan uključuje i proširenje kapaciteta LNG terminala u Omišlju na Krku, daljnje projekte kapaciteta proširenja Plinacra, dakle plinovod, kao i ulaganja u infrastrukturu za naftu te Jadranski naftovod postaje strateški pravac za dobavu nafte susjednim zemljama srednje i istočne Europe. Važno je da su u ovom dokumentu ugrađene bitne sastavnice kritične energetske infrastrukture u RH, rekao je premijer.

Dodao je kako je danas dosta važan dan - održava se velika konferencija HBOR-a u Istri, te naveo detalje o konferenciji. Istaknuo je da ima šest financijskih instrumenata vrijednih 1,925 milijardi kuna koji će pomoći jačati otpornost gospodarstva, zelenu i digitalnu tranziciju, mikro, malih i srednjih poduzeća, velikih poslovnih subjekata i subjekata javnog sektora.

- I ovdje vidimo dodanu vrijednost članstva Hrvatske u Europskoj uniji u ovim kriznim okolnostima kakve su u tijeku, naglasio je premijer.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izvijestio je o aktualnom stanju vezanom uz potres.

- Ukupno je 7137 oštećenih obiteljskih kuća dodijeljeno projektantima, a izrađena su 3852 elaborata za obnovu. Dosad je nekonstrukcijskom obnovom obnovljena 2501 obiteljska kuća, a trenutačno se radi na 856 obiteljskih kuća. Ugovorena je izgradnja 264 obiteljske zamjenske kuće s izvođačima radova. Nastavljaju se radovi na Domu za starije osobe u Glini vrijednom 9,5 milijuna kuna. Započeli smo s obnovom cesta u Petrinji, Brijestu, Farkašiću i Mokricama ukupne vrijednosti 7,2 milijuna kuna, rekao je Medved.

Vlada je donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Splita za nedjelju, 26. lipnja, budući da je ono trajno ostalo bez broja članova potrebnog za rad te je rješenjem Vlade od 6. svibnja raspušteno. S obzirom na to da je Vlada 6. svibnja raspisala prijevremene izbore za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika Splita te je za dan provedbe izbora određena nedjelja, 26. lipnja, današnjom je odlukom Vlade određeno da će se istovremeno s tim izborima održati i izbori za Gradsko vijeće Grada Splita.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu 26. svibnja.

Suglasnost HEP-u za kredite od 1,3 milijarde kuna

Vlada je dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za kreditno zaduženje kod OTP banke Split u ukupnom iznosu od 1,314 milijardi kuna, radi financiranja općih poslovnih potreba. Riječ je o dva kredita - od 385 milijuna kuna te od 929 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se HEP planira zadužiti kroz navedena dva kredita zbog toga što je 2015. izdao obveznice od 550 milijuna dolara uz kamatnu stopu od 5,87%, dok zaduženje kod OTP banke ima znatno niže kamate. Za jedan je kredit, naime, kamata 0,62%, a drugi 0,42%.

- Refinancirat će se i ostvariti određene uštede zbog velike razlike u kamati, rekao je Filipović.

Izmjene Zakona o poticanju ulaganja

Vlada je predložila i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojim se korisnicima regionalnih potpora za ulaganje, u slučaju privremenog ili trajnog smanjenja broja zaposlenika koji su povezani s projektom ulaganja od 1. siječnja 2020. do 30 lipnja 2021. godine, zbog pandemije to smanjenje broja zaposlenih neće smatrati krštenjem obveze očuvanja novootvorenih radnih mjesta.

Uz to, korisnicima potpora za ulaganje omogućuje se, uz već odobreno produljenje propisanog trogodišnjeg razdoblja realizacije projekta ulaganja za jednu godinu, produljenje za još jednu dodatnu godinu kada se trogodišnje razdoblje realizacije projekta preklapa s razdobljem početka pandemije bolesti COVID-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!