22:44 / 01.06.2021.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/Hina/HRT/IMS/D.D.

"Aeroflot" opet svakodnevno povezuje Dubrovnik i Moskvu

"Aeroflot" opet svakodnevno povezuje Dubrovnik i Moskvu

"Aeroflot" opet svakodnevno povezuje Dubrovnik i Moskvu

Foto: Dnevnik / HRT

Zrakoplov ruskog nacionalnog avioprijevoznika "Aeroflot" s 86 putnika sletio je u utorak navečer u Zračnu luku Dubrovnik čime je, nakon sedam godina, jug Hrvatske ponovno svakodnevno povezan izravnom zračnom linijom s Moskvom.

S boljom epidemiološkom slikom ponovno se uvode inozemni letovi na krajnji jug. U Zračnu luku Dubrovnik prije jedan sat sletio je zrakoplov ruske aviokompanije Aeroflot iz Moskve, prvi put od 2014.

- S obzirom da je Dubrovnik prije svega aviodestinacija, povratak inozemnih letova od iznimne je važnosti i odvija se zadovoljavajućim tempom, izvještava Ivana Brailo Drnas za Dnevnik HTV-a.

Prije 10-ak dana dočekali smo ponovnu uspostavu letova iz Dubrovnika za Frankfurt, a upravo danas sletio je zrakoplov ruskog Aeroflota iz Moskve s 86 putnika. Time će Dubrovnik biti izravnom zračnom linijom svakodnevno povezan s Moskvom sve do 30. rujna.

To znači da ove godine neće izostati ruski turisti, pogotovo uzevši u obzir da će se Hrvatska i službeno naći na listi epidemiološki sigurnih zemalja u Rusiji od 10. lipnja.

Drugo srpnja očekuje se da će Dubrovnik biti izravno povezan zračnom linijom s New Yorkom, a u zračnoj luci Dubrovnik nadaju se da će do toga doći i s Velikom Britanijom koja je Dubrovniku kao turističkoj destinaciji izrazito važno tržište.

Zračna luka Dubrovnik spremna, danas je s radom započeo i covid punkt na kojem će se moći testirati ne samo putnici i zaposlenici nego i građani.

Otvoren je i novi terminal za poslovne odnosno privatne zrakoplove čiji su dolasci u velikom porastu još od prošle godine. Očekuje se da će se taj trend nastaviti i ove sezone.

Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić izjavio je kako očekuje da će se interes Rusa preliti i u još bolju popunjenost na letovima.

- Ako se situacija s pandemijom nastavi poboljšavati, očekujem da će srpanj i kolovoz biti izvrsni, rekao je Luetić te dodao kako se još uvijek čeka otvaranje britanskog tržišta, s kojeg je dubrovačka zračna luka ostvarivala 30 posto prometa.

- Nadam se da neće dalje odgađati i da će s prvim danima srpnja krenuti letovi četiri zrakoplovne kompanije, istaknuo je Luetić.

Novost je i terminal za poslovno zrakoplovstvo, najmoderniji u Hrvatskoj.

- Lani smo imali jako dobru povezanost baš u tom segmentu, a ove godine očekujemo i još bolju. To su gosti visoke platežne moći koji odmor provode na jahtama na Jadranu. Terminal je vrlo moderan, s kontrolom putovnica i carinske kontrole, zaštitnog pregleda i cateringa te VIP salona, izjavio je Luetić.

Direktorica dubrovačke Turističke zajednice Ana Hrnić istaknula je kako su Dubrovnik i Hrvatska vrlo zanimljivi ruskim turistima.

- Prošlog tjedna smo imali snimanje popularne turističke emisije pa očekujemo dodatni rast interesa, rekla je Hrnić, koja očekuje da će turistički promet biti osjetno bolji nakon 15. lipnja.

Zračna povezanost Rusije i Hrvatske u ovoj godini ostvarit će se od lipnja do rujna s više od petsto letova, a ulaskom Hrvatske u 'zelenu zonu' otvara se mogućnost i charter letova.

Osim Dubrovnika "Aeroflot" će s Moskvom u sezoni povezivati Pulu, Split i Zagreb.

Hrvatska je obnovila izdavanje turističkih viza za ruske državljane, a na ruskom tržištu trenutno vlada dobar interes za odmorom u Hrvatskoj.

Prema podacima iz sustava eVisitor, tijekom ove godine gosti iz Rusije ostvarili su oko 30 tisuća noćenja, odnosno 48 posto više nego tijekom istog razdoblja prošle godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!