16:19 / 17.05.2021.

Autor: H. Gunjača, B. Juras Slamić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Nastavlja se bitka za Šibensko-kninsku županiju

Nastavlja se bitka za Šibensko-kninsku županiju

Nastavlja se bitka za Šibensko-kninsku županiju

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Drugi krug zajednički je nazivnik lokalnih izbora u Šibensko-kninskoj županiji za mnoge funkcije. Za dva će se tjedna tako tražiti odluka birača - tko će biti novi župan, a tko gradonačelnici Šibenika i Knina.

Nakon 15 godina vladavine Šibensko-kninskom županijom, aktualni HDZ-ov župan Goran Pauk prvi put u završnu izbornu bitku ulazi - s druge pozicije! U prvom ga je krugu za 187 glasova pretekao nezavisni Marko Jelić, kninski gradonačelnik.

- To je ono što je i očekivano, nema nikakvih posebnih komentara. Vidimo se u drugom krugu, nadam se da će što više birača izaći na glasovanje i da će se odlučiti za kandidata koji će predstavljati županiju onako kako je oni vide u budućnosti, rekao je Marko Jelić, nezavisni kandidat za šibensko-kninskog župana.

- Izbori su maraton i ja sam se osvjedočio u to u više navrata. Uvjeren sam da ću taj maraton proći prvi nakon ovih 15-ak dana, kaže Goran Pauk, kandidat HDZ-a i HSLS-a za šibensko-kninskog župana.

Dosadašnji su izbori za šibensko-kninskog župana redovito odlazili u drugi krug. No prvi put u njemu neće biti SDP-ova kandidata! Joško Šupe završio je treći s tek 12 posto glasova.

Njegov stranački kolega Tonči Restović izborio se za drugi krug i sučeljavanje s najdugovječnijim šibenskim gradonačelnikom - HDZ-ovim Željkom Burićem. Rezultat u prvom krugu Burić 47 - Restović 19 posto glasova.

- Rekao bih sve očekivano. Naravno, uvijek je postojala i tinjala nada da eventualno možemo priču završiti i u prvom krugu, no nije se to desilo. Idemo odgoditi sve za dva tjedna i to je to, izjavio je Željko Burić, kandidat HDZ-a i HSLS-a za gradonačelnika Šibenika.

- Reći ću da sam s tim stvarno zadovoljan, gledam to kao nekakvu nagradu. Sve ankete su gradonačelniku Buriću davale pobjedu u drugom krugu, a ovako će se morati potruditi i pomučiti još ova dva tjedna, zaključio je Tonči Restović, kandidat SDP-a i NL za gradonačelnika Šibenika.

Drugi izborni krug odgovorit će na pitanje i tko će sljedeće četiri godine voditi grad Knin. Nezavisni Marijo Ćaćić u prvom je krugu dobio 39 posto glasova, a HDZ-ov Nikola Blažević 35 i pol posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!