12:14 / 17.05.2021.

Autor: Eugen Husak/Podnevni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Najave za drugi krug utrke

Najave za drugi krug utrke

Najave za drugi krug utrke

Foto: Podnevni dnevnik / HRT

Završen je prvi krug lokalnih izbora, prebrojeni su glasački listići. Najpraćenija i najneizvjesnija je borba za gradonačelnike u četiri najveća grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Ruke u zraku i zadovoljna lica već nakon izlaznih anketa. Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! protukandidate je doslovno pomeo i malo je nedostajalo da slavi već u prvom krugu.

- Večeras su građani Zagreba glasno rekli da promjeni. Večeras su građani Zagreba glasno rekli da kao grad možemo!, rekao je Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo! za gradonačelnika Zagreba.

Pjevalo se i u stožeru Miroslava Škore koji je u fotofinišu osvojio ulaz u drugi krug ispred Bandićeve dugogodišnje desne ruke Jelene Pavičić Vukičević. Protivniku je najavio žestoku borbu.

- To niti je zeleno, niti je samo lijevo. To je ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu, tako mi Bog pomogao, rekao je Miroslav Škoro, kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba. 

U Splitu, gradu koji istog gradonačelnika nikad ne bira dvaput, tijesna borba za gradonačelničku fotelju vodit će se između Ivice Puljka i Vice Mihanovića.

- Nećemo vas razočarati. Svaku riječ koju smo izgovorili u ovoj kampanji, svako obećanje koje smo dali, svim snagama ćemo se zalagati da se to stvarno ostvari, kaže Ivica Puljak, kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita.

- U prethodna tri mjeseca obišli smo cijeli grad dva puta. To ćemo opet napraviti još jednom u idućih 15 dana, rekao je Vice Mihanović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita.

U tradicionalnoj SDP-ovoj utvrdi, Rijeci, o gradonačelniku će se odlučivati u drugom krugu u kojem će birači birati između SDP-ovca Marka Filipovića i neovisnog Davora Štimca.

- Veseli potpora Riječanki i Riječana u prvom krugu izbora za gradonačelnika i gradsko vijeće. Siguran sam da ćemo formirati većinu u gradskom vijeću zajedno s našim partnerima koji su, naravno, od centra lijevo, izjavio je Mrko Filipović, kandidat koalicije SDP-HSU-IDS-HSS za gradonačelnika Rijeke.

- U narednih 15 dana predstavit ćemo naša programska rješenja i jasnije ćemo naglasiti što treba u Rijeci promijeniti i za 15 dana nova pobjeda, najavio je Davor Štimac, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke.

U slavonskoj metropoli Osijeku prvi put u povijesti ključeve grada mogao bi preuzeti HDZ.

Njihov Ivan Radić osvojio je najviše glasova, a planove će mu u drugom krugu pokušati pomrsiti Berislav Mlinarević kojeg podržavaju Domovinski pokret i Most.

- Već se danas počinjemo pripremati. Za drugi krug pripremamo se već 4 godine i drago nam je da su građani prepoznali našu konzistentnu i konstruktivnu politiku koju smo vodili u Osijeku, rekao je Ivan Radić, kandidat HDZ-a gradonačelnika Osijeka.

- Ovo je definitivno za mene veliki dan s obzirom da dosad nisam bio u politici i građani Grada Osijeka žele promjene, kaže Berislav Mlinarević, kandidat Domovinskog pokreta i Mosta za gradonačelnika Osijeka.

Velike bitke vode se i po županijama. U Šibensko-kninskoj HDZ-ovac Goran Pauk u pripetavanje ulazi s druge pozicije iza bivšeg gradonačelnika Knina Marka Jelića, a u Lici bivši HDZ-ovac Darko Milinović u drugi krug ide protiv sadašnjeg HDZ-ovca Ernesta Petryja.

- Veselimo se utakmici u sljedeća 2 tjedna za drugi krug. HDZ je dokazao da je daleko najsnažnija politička stranka u Hrvatskoj koja uživa najveću potporu, zaključio je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

Zanimljivo će biti i u Primorsko-goranskoj županiji gdje SDP-ov Zlatko Komadina prvi put u karijeri mora u drugi krug protiv HDZ-ovca Garija Cappelija.

- Što se tiče sredina gdje nismo prošli dobro, treba i to priznati, žao nam je zbog toga. Ali mi slušamo ono što birači govore i mi ćemo iz toga izvući pouku i mijenjat ćemo se. Mijenjat ćemo se jer to ono što moramo činiti, najavio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Neizvjesne bitke gledat ćemo i u gradu heroju gdje će odbjegli HDZ-ovac Ivan Penava jurišati protiv svojega bivšeg stranačkog kolege Nikole Mažara.

U potresom razrušenoj Petrinji ozbiljno se zaljuljala fotelja reformista Darinka Dumbovića kojem za vrat puše Magdalena Komes iz HDZ-a. Drugi krug održava se 30. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!