Jednomjesečni istražni zatvor za sve 42 uhićene osobe

23.05.2022.

09:56

Autor: HRT

Velika Gorica: Navijači koji su sudjelovali u neredima na A1 dovezeni na Županijski sud

Velika Gorica: Navijači koji su sudjelovali u neredima na A1 dovezeni na Županijski sud

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Svima uhićenima zbog napada na policiju na autocesti kod benzinske crpke u Desincu večeras je određen istražni zatvor. Tako su odlučile sutkinje istrage velikogoričkog Županijskog suda. Riječ je o ukupno 42 osobe među njima je 11 mlađih punoljetnika, kazala je glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici Kornelija Kallay Blažeković.


- Istražni zatvor određen je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, izazivanja nereda. Nije uobičajeno da se istražni zatvor traži za ovako veliki broj osoba u jednom danu. To je odrađeno u četiri grupe. Tri sutkinje su o tome odlučivale, izjavila je glasnogovornica Županijskog suda Kallay Blažeković.   

Nakon subotnjeg sukoba pripadnika Torcide s policijom ukupno je privedeno 44 navijača splitskog Hajduka, a tužiteljstvo ih tereti za izazivanje nereda za što je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

U prvoj skupini koja je, nakon ispitivanja na tužiteljstvu i sudskog ročišta, pritvorena u Remetincu mladići su rođeni između 1998. do 2002. godine, a tužiteljstvo ih sumnjiči za nerede u kojima su ozbiljno ugroženi životi i imovina. Jedan od njih i ranije je osuđivan zbog sličnih nedjela s elementima nasilja, dok osmorica nisu kažnjavana, otkrila je glasnogovornica suda.

Odvjetnici nekih osumnjičenika izjavili su da su njihovi branjenici u potpunosti odbacuju optužbe. Najavili su i žalbe na odluku suca istrage, o čemu bi idućih dana trebalo odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Podsjetimo, u masovnom sukobu navijača Hajduka s malobrojnim pripadnicima policije pokraj benzinske crpke Desinec na autocesti A1 ozlijeđeno je 20 policajaca, isto toliko pripadnika Torcide, od kojih je četvero ranjeno vatrenim oružjem. U velikom neredu policajci su upotrijebili i vatreno oružje, a zbog kaosa koji su izgrednici izazvali autocesta je bila zatvorena 12 sati.

DORH: Prijedlog za istražni zatvor protiv svih 42-oje osumnjičenika

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici objavilo je priopćenje da je jučer i danas ispitalo u svojstvu osumnjičenika uhićenih 42-oje hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja nereda. 

"Postoji osnovana sumnja da su 31 punoljetni i 11 mlađih punoljetnih osumnjičenika, 21. svibnja 2022., kao pripadnici jedne navijačke skupine sudjelovali u grupi od oko 250 do 300 osoba i zaustavili promet na auto-cesti A1 za sva vozila, te potom trčeći krenuli prema benzinskoj postaji i nasrtali na policijske službenike. Osnovano se sumnja da su bacali razna aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce za piće, kamenje, iščupane prometne znakove, požarne aparate, kante za smeće i druge predmete. U događaju je 20  policijskih službenika zadobilo tjelesne ozljede te su oštećena četiri službena policijska vozila, kao i inventar benzinske postaje.

Ovo državno odvjetništvo je, nakon provedenih dokaznih radnji prvog ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih 42-oje osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku)", navodi se među ostalim u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici.

- Županijski sud u Velikoj Gorici ima saznanja da će tijekom dana tamošnje državno odvjetništvo vrlo vjerojatno predložiti određivanje istražnog zatvora za sve uhićene - njih 44. Prijedlozi za određivanje istražnog zatvora stizat će na odjel za istrage tog suda, gdje su dežurne tri sutkinje, izjavila je glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici Kornelija Blažeković. Dodala je kako velika većina uhićenih ima svoje izabrane branitelje, a dvojica ili trojica su iskoristila pravo na privremenog branitelja u trenutku uhićenja. Svi su više-manje ispitani ili su još na ispitivanju pred DORH-om. 

Sinoć se na Facebooku oglasio Klub navijača Hajduka - Torcida Split. Okrivili su vodstvo Dinama i policiju. Traže od institucija da pomno istraže i sankcioniraju njihove postupke koji su - tvrde - doveli do incidenta u kojemu je prvi put u povijesti više građana ranjeno hicima iz vatrenog oružja.

Stiglo je i priopćenje Hajduka. Oni jesu osudili nasilje. No, navode da su njihovi navijači već godinama diskriminirani na utakmicama u gostima. Dinamo pak poručuje da je vrijeme da se stane na kraj izgredima Torcide i da su se zbog toga odlučili na stroga pravila za gostujuće navijače s kojima su na vrijeme upoznali vodstvo Hajduka.

Slučaj je za HTV komentirao predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić. Za uporabu vatrenog oružja kaže kako je bila opravdana te da su za nju bili ispunjeni svi zakonski uvjeti. Naglasio je da su policajci morali obraniti svoj život.

- Uvijek postoje prozivanja i s jedne i s druge strane. Stav sindikata je da nogomet mora biti plemenit sport i da svi klubovi moraju ukloniti ekstreme iz svojih redova. Osobama nasilnog ponašanja nije mjesto na ovakvim događanjima. One ugrožavaju sebe i druge i nanose štetu klubovima. Nogomet da, navijači da, ovakvo ponašanje - nikako, kazao je.

Treba li mijenjati zakon?  

Ovi posljednji neredi otvorili su i pitanje Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, odnosno ispunjava li on svoju ulogu i treba li ga mijenjati?! 

-  Osuđujem nasilje i ovo što se dogodilo. Na Ministarstvu unutarnjih poslova je da vidi postoje li u sklopu postojećeg zakona adekvatne sankcije i praventivne aktivnosti koje se mogu poduzimati, kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Nije želio komentirati sudsku praksu u ovakvim slučajevima. Na sucu je, kaže, da u obzir uzme činjenično stanje, propis koji primjenjuje i odredi sankcije.  

Bačić: Neprihvatljiv je napad navijača na policiju; važna je prevencija

U HDZ-u je popodne održana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović stranačke kolege upoznao s događanjima na autocesti nakon utakmice Dinama i Hajduka u Maksimiru, a potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić je u izjavi nakon sastanka naglasio da je riječ o neprihvatljivom napadu i naglasio važnost prevencije.

- Važno je napomenuti da je takav napad neprihvatljiv i dosad nezabilježen te da se tu ne može očekivati da policija rješava sve socijalne probleme u Hrvatskoj. Policija u pravilu dolazi post festum, rekao je.

Potrebno je prevenirati, educirati, uspostaviti razgovor između svih sudionika u tom sportu, rekao je Bačić te naveo klubove, HNS, policiju, udruge navijača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!