14:37 / 06.01.2022.

Autor: Studio 4/IMS/HTV/A.P.C.

Plenković: Imam dojam da još zasad nemamo cjelinu slike o nestalom Perišu

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV/IMS / HRT

Nakon svečanosti koju je uoči blagdana Božića po julijanskom kalendaru priredilo Srpsko narodno vijeće, predsjednik Vlade Andrej Plenković u razgovoru s novinarima osvrnuo se na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i druge aktualne teme.

Važno je osobno odgovorno ponašanje, a Stožer će odlučiti jesu li potrebne nove mjere 


Premijer Andrej Plenković kazao je kako je s dolaskom omikron varijante koronavirusa zaraza eksplodirala i u mnogim zapadnoeuropskim zemljama gdje je procijepljenost mnogo viša nego kod nas, pa je za očekivati da će tako biti i u Hrvatskoj. Dodao je kako to govore i današnji brojevi - s više od 9000 zaraženih i visokim udjelom pozitivnih među testiranima. ksponencijalnom rastu te u čitavoj zapadnoj Europi omikron eksplodira, pa je za očekivati da će tako biti i kod nas.


 Ponovio je da će Stožer razmotriti hoće li biti potrebne nove mjere, a pozvao je na osobnu odgovornost i pridržavanje mjera, od kojih je, kazao je,  cijepljenje najvažnije. 


-  Od ovog se virusa možemo zaštititi samo kombinacijom mjera, od kojih je prva i osnovna cijepljenje, rekao je i ponovno pozvao na cijepljenje prvom, drugom i booster dozom.


- Ostale su mjere nošenje maske, prozračivanje prostorija, držanje distance, higijena - sve ono što će spriječiti virus da prijeđe s čovjeka na čovjeka  jest samo kombinacija mjera. Zato je  osobno odgovorno ponašanje bitno u ovoj situaciji. Po meni je manje bitno hoće li ugostiteljski objekti raditi dva sata kraće, bitno je da se ljudi ne dovode u situacije gdje će se lakše zaraziti, poručio je.


Dodao je kako se četvrti val epidemije s delta varijantom spuštao i došlo se do platoa od 4000-4500 novozaraženih, a sada se epidemija diže u 5. val omikrona. 


- Prema podacima koje mi je dao dr. Capak, udio omikrona u ukupnom broju zaraženih je sve veći. Treba se čuvati jednog i drugog soja virusa, kazao je te ponovio kako se treba cijepiti i držati se mjera. 


Prema njegovim riječima, ključan je element osobne odgovornosti.Na pitanje može li država pooštriti mjere, s obzirom na vrlo visoki broj novozaraženih, premijer Plenković kazao je da se već 7-8 mjeseci govori o važnosti cijepljenja, a što se tiče mjera Stožera, mnoge od njih postoje i danas i da se svi dobro pridržavamo onoga što je već na snazi, bilo bi lakše, rekao je.  


Potraga za Matejem Perišem u Beogradu - još nemamo cjelinu slike


Plenković je komentirao i tijek potrage mladićem Matejem Perišem nestalim u Beogradu. Istaknuo je da je u svakodnevnoj komunikaciji s ministarstvima, koja komuniciraju sa srpskim tijelima.

- Imam dojam da još sada nemamo cjelinu slike. Ono što me zanima kao hrvatskog predsjednika Vlade, a riječ je o hrvatskom državljaninu koji je za blagdane otišao u Beograd, jest da doznamo potpunu informaciju, poručio je.

Dodao je kako i osobno poznaje oca nestalog Mateja Periša te je izrazio žaljenje zbog cijele situacije.


Priče o Đokoviću i procesiji na Hvaru - najgluplje teze u medijskom prostoru


Premijer je komentirao i situaciju sa srpskim tenisačem Novakom Đokovićem, kojemu nije odobren ulazak u Australiju, istaknuvši da svo trebaju poštovati propise.

- Vidio sam tu vijest na internetu. Ja mislim da svatko treba poštivati propise. Ne znam kakvi su australski propisi za ovakve situacije i to je sve, rekao je Plenković.


Na primjedbu novinara da se nakon Adria Toura u Zadru i bliskog kontakta Plenkovića i Đokovića, koji je nakon turnira bio pozitivan na koronavirus, u Hrvatskoj mijenjala definicija 'bliskog kontakta', Plenković je rekao da su te priče o Đokoviću i procesiji na Hvaru, "dvije najgluplje, najbezobraznije teze u medijskom eteru kada je riječ o onome što se namjerno i politički orkestrirano naziva nekonzistentnost Stožera."


Nabava borbenih oklopnih vozila - projekt suradnje sa SAD-om i posao koji zahtijeva detaljne analize


Premijeru Plenkoviću novinari su postavili pitanja i o američkoj ponudi za nabavu borbenih vozila Bradley za Hrvatsku kopnenu vojsku. Kazao je kako takvi kompleksni poslovi zahtijevaju detaljne analize.


- Postojale su određene nedoumice i unutar samog Glavnog stožera i unutar Ministarstva obrane i sada sam pokrenuo proces detaljne verifikacije onoga što možemo dobiti, koliko to košta i što je potrebno Hrvatskoj vojsci, istaknuo je Plenković.


- Prvi kontakt između SAD-a i Hrvatske bio je 2017. Taj proces traje dugo, Bradley su kvalitetni, a u varijanti koja je sada na stolu, s naoružanjem i svime što čini tu platformu kvalitetnim i korisnim jest da  jačamo obrambenu suradnju sa SAD-om, jačamo vlastitu vojsku i naš doprinos kao saveznice NATO-a, a jačamo i hrvatsko gospodarstvo, jer je dogovor da dio posla ide i tvrtki Đuro Đaković, rekao je. 


- Očekujemo i pismeno izvješće sa sastanka s ministrom obrane, i kada završe sve konzultacije, bit će donesena odluka, rekao je premijer Plenković.


Naglasio je da je Bradley projekt njegove Vlade i da će ona će donijeti odluku. Komentirajući istupe predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji u vezi s američkom ponudom za Bradleye oštro kritizira ministra obrane i Vladu, Plenković je kazao kako mu je to pomalo smiješno. 


- Pritiskati Vladu koja je sama krenula u taj proces mi je malo smiješno. Meni je bitno da mi kao Vlada profiltiramo sve, do najsitnijeg detalja, rekeo je.


Istaknuo je kako novac za tu operaciju nije problem. 


Osvrćući se na Milanovićeve izjave, rekao je kako on nema nikakve veze s Bradleyima i da je riječ o projektu njegove Vlade.


- On nema nikakve veze s Bradleyjima, ne znam gdje je bio 2017., to je bilo nakon što sam ga pobijedio na izborima.Bradley je projekt ove Vlade, rekao je premijer Plenković. 


Kazao je da je u proteklih mjesec i pol pokrenuo proces verifikacije, odnosno da su zatražena vrlo detaljna izvješća Glavnog stožera OSRH i Ministarstva obrane o Bradleyima.


- Vodit će se još i konzultacije i mi ćemo, kada se sve stavi na papir, donositi svoju odluku u miru. (...) Odlučit ćemo onako kako smo planirali, ali s punom sviješću da imamo ključni element, a to je održivost tog procesa, rekao je Plenković.


Istaknuo je i da, kako on shvaća, sadašnja pozicija Glavnog stožera i Ministarstva obrane ide u smjeru nabave A2 ODS verzije Bradleya.


- U prvotnoj varijanti predstavnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera željeli su varijantu A3, pa su nakon nekoliko mjeseci shvatili da to nije realno te su se odlučili za A2, rekao je Plenković, dodavši da je sada na stolu A2 varijanta, ali s naoružanjem i svime što to vozilo čini kvalitetnim i korisnim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!