19:16 / 13.11.2021.

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

Nastavlja se veliko zanimanje za cijepljenje

Cijepljenje studenata u Studentskom klubu SC Varaždin

Cijepljenje studenata u Studentskom klubu SC Varaždin

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Diljem naše zemlje nastavlja se veliko zanimanje za cijepljenje. Jučer je utrošeno 27 tisuća doza, a od toga je oko 15 i pol tisuća osoba cijepljeno prvom dozom.

Ispred zagrebačkog Velesajma u redu za prvu dozu najviše građana. Cijepljeno ih je oko 1500, među njima ima i Rusa kojima je Hrvatska turistička ali i destinacija za cijepljenje jer, kako kažu u Rusiji dobiti Pfizer, samo Sputnik.

- Trenutno je najviše ljudi koji dolaze na prvu dozu, većinom su prve doze. Dolazi nam dosta trudnica i rodilja na cijepljenje, one se mogu, naravno, cijepiti, ističe dr. Ana Šesto, NZJZ "dr. Andrija Štampar".

Za cijepljenje u Školi narodnog zdravlja odlučila se i Sara, u 28. tjednu trudnoće.

- I mene se traži covid potvrda. Nemam nekih problema, ginekolog mi je savjetovao da se cijepim. Idem na faks, studiram pa da ne bi bilo da sam ograničena s kretanjem, kaže Sara Hanžek.

- Treću Moderna. To je jedini način da preživimo, vakcina je jedini način, dokazano u medicini, poručuje gospođa Vinka

- Mogu vam reći da smo jako zadovoljni današnjim odazivom, evo sad u prvih sat vremena cijepili smo petstotinjak ljudi, odaziv je super i nadamo se da će tako i ostati, kaže Ema Rukelj, sanitarni inženjer HZJZ.

U 85 ordinacija primarne zdravstvene zaštite u Varaždinskoj županiji danas se cijepilo 4000 građana. Uglavnom, kako kažu, zbog covid potvrda.

I dok su uoči uvođenja šire upotrebe COVID potvrda iz Vijeća Hrvatske biskupske konferencije upozorili na ozračje određenih pritisaka na necijepljene i istaknuli da ono mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja - premijer odgovara.

- Mene stalno inspirira i orijentira ovo što govori papa Franjo u vezi cijepljenja, dakle on je bio tolikio jasan da jasniji nije mogao biti potičući vjernike da se cijepe. Ja mislim da je važno da svi autoriteti u hrvatskom društvu u ovako osjetljivom trenutku koji nam odnosi ljudske živote, ugrožava zdravlje, daju svoj doprinos, poručio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Jer prijete i mutacije visrusa s kojma se mnogi sve teže nose.

- Vrlo važna stvar je da je virus pomiješao karte, stvorio je puno opasniju, brže širuću, varijantu tzv. delta-varijantu i ta varijanta stvara probleme i u zemljama koje imaju i puno veći broj procijepljenih nego Hrvatska tako da je to nešto s čim se moramo boriti i dalje. Tko god dođe u kontakt s virusom otvori vlastiti rulet, poručuje Ivan Đikić, molekularni biolog, Sveučilište Goethe Frankfurt.

Umjesto igre na sreću, od utorka slijedi šira upotreba COVID potvrda i testiranje na više od 6000 mjesta. HZZO je objavio ažurirane popise lokacija testiranja i izdavanja covid potvrda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!