Razočaranje u Sarajevu

28.07.2022.

12:47

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik1/HRT

Reakcije u Sarajevu nakon odluke visokog predstavnika za BiH

Reakcije u Sarajevu nakon odluke visokog predstavnika za BiH

Foto: HTV / HRT

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je djelomične izmjene Izbornog zakona, ali one su samo tehničke prirode. I dalje ostaje otvoreno pitanje načina popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH koje hrvatske stranke smatraju ključnim. Schmidt je strankama dao 6 tjedana za dogovor o ostalim izmjenama zakona, ali i ustava Federacije. 


Kakve su danas reakcije u Sarajevu, izvijestio je za Dnevnik 1 Ilko Barbarić. Naglasio je da, što se tiče reakcija, barem kada je riječ o hrvatskoj javnosti u BiH, i dalje se izražava razočaranje time što nisu donesene očekivane izmjene Izbornog zakona, osobito kada je u pitanju provedba Ustavnog suda, presude Ustavnog suda u predmetu Ljubić, ali nije riješeno pitanje izbora predstavnika u Dom naroda Federacije, što je jedna od ključnih stvari kada je u pitanju zaštita hrvatskih interesa, odnosno pravo na biranje svojih političkih predstavnika.

Naglasio je da je kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva u ime HNS-a Borjana Krišto rekla da se dovodi u pitanje opstojnost Bosne i Hercegovine. Zanimljivo, kaže, danas u Sarajevu nema nikakvih političkih izjava i reakcija u odnosu na jučerašnji dan.

- Šuti Bakir Izetbegović, koji je inače ovih dana ukrao "šou" kada je u pitanju cijela priča jer je izjavio da se Bošnjaci prebrojavaju i da su spremni za najgore scenarije. Njegova je izjava izazvala žestoke kritike i osude u zemlji, danas se uglavnom analitičarska i intelektualna javnost osvrće na Bakira Izetbegovića i na govor mržnje i prijetnje nasiljem, rekao je Barbarić.

Za sutra je sazvana sjednica glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, gdje će se raspravljati upravo o ovim temama, osobito kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona.

Izborno povjerenstvo BiH: Schmidtova rješenja dobra i provediva

- Tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmdt predstavljaju dobra rješenja i moguće ih je provesti bez teškoća, izjavio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Suad Arnautović.

Visoki predstavnik Schmidt jučer je donio odluku kojom se SIP-u daju veće ovlasti u nadzoru izborne kampanje, uključujući tu mogućnost drastičnog sankcioniranja kandidata i stranaka koje šire govor mržnje ili zlorabe javne resurse za političku promociju. Objasnio je kako je za takvim rješenjima posegnuo jer smatra neprihvatljivom svaku huškačku i ratnohuškačku retoriku. Kažnjivim je postalo i lažno predstavljanje, poticanje na zloporabe tijekom registracije birača ili glasanja, kao i ometanje rada novinara koji prate izbornu kampanju.

Izrijekom je zabranjena i politička kampanja prije njezina službenog početka, a to je razdoblje od mjesec dana prije samih izbora. Kandidatima i strankama koje prekrše te zakonske odredbe sada prijete kazne do 15 tisuća eura, a SIP ih može brisati s izbornih lista odnosno onemogućiti im sudjelovanje na izborima.

Arnautović je potvrdio kako se Schmidt prije donošenja odluke o nametanju takvih rješenja, odnosno izmjena Izbornog zakona konzultirao s članovima SIP-a.

- To je iznimno bitno jer sva rješenja koja se donesu trebaju biti i provediva. A ova rješenja su itekako provediva i ovo Središnje izborno povjerenstvo ima kapacitet da ih provede, rekao je Arnautović.

Stručne službe SIP-a već su dobile zadaću pripremiti rješenja za provedbu Schmidtovih odluka, koje stupaju na snagu osam dana nakon objave na mrežnim stranicama Ureda visokog predstavnika (OHR). U SIP-u trenutačno traje obrada prijava glasača iz inozemstva, a do sada je potvrđeno pravo na glasanje dopisnim putem za 68 tisuća takvih osoba.

Opći izbori u BiH raspisani su za 2. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!