Neće više biti svinja na Jakuševcu

08.02.2021.

18:13

Autor: Fabijan Kale/Regionalni dnevnik/HRT

Uskoro zabrana držanja domaćih životinja

Uskoro zabrana držanja domaćih životinja

Foto: Fabijan Kale/Regionalni dnevnik/ / HRT

Krajem godine istekao je rok za držanje domaćih životinja u zagrebačkom naselju Jakuševec. Odluka je stara gotovo devet godina, no njezina se primjena iz godine u godinu odgađa. Dio stočara uspio se dogovoriti s gradom, no dio njih nije prihvatio uvjete grada. Ovaj bi se put, čini se, moglo krenuti u zabranu stočarstva, i to uoči lokalnih izbora.

Uzgoj domaćih životinja na Jakuševcu bliži se kraju. Neće ih moći držati ni Josip Bedeković. Kaže kako on nema farmu, već samo četiri krave, pokojeg telića i 50-ak svinja. Sve je naslijedio od djeda i oca.

Prema zagrebačkom GUP-u nije dopušteno držanje domaćih životinja, no od 2012. čini se iznimka za Jakuševec. Prošle je godine grad raspisao natječaje za potpore zbog zatvaranja farmi. Stigle su 32 prijave. Jedanaest stočara prihvatilo je uvjete - od čega njih osam s Jakuševca. Josip na nisku cijenu od grada izabranog sudskog vještaka - nije pristao. A kaže i kako su ih tjedan dana prije nove godine prisiljavali na potpis, bez prava na žalbu.

Grad je i prije 10-ak puta raspisivao natječaj, nudio preseljenje u Kupinečki Kraljevec, no dogovor nisu uspjeli postići. Budući da u ovom dijelu grada niču nove zgrade, žele okruženje bez smrada, kaže Ratko Bedeković, član Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb - istok. Napominje kako postoji i presuda Upravnog suda iz 2016. o zatvaranju odlagališta otpada.

Dok stočari nastavljaju borbu za pravedniji uzgoj ili preseljenje, grad bi im uskoro mogao pokucati s nalogom za zatvaranje farmi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!