Kako zadržati svoje i privući strane radnike?

04.05.2023.

07:00

Autor: Dnevnik/HTV/Ivanka Bukulin Zlatović/E.P.C.

Kako zadržati domaće i privući strane radnike

Kako zadržati domaće i privući strane radnike

Foto: HTV / HRT

Ove bi godine u Hrvatskoj, prema nekim procjenama, moglo biti izdano i do 200 tisuća dozvola za boravak i rad stranaca. Uoči sezone dozvolu već ima više od 120 tisuća stranih radnika. S nedostatkom radne snage suočavaju se sve europske zemlje, pa i Hrvatska. Val useljavanja nikada nije bio veći, stoga se najavljuje donošenje strategije. Istodobno, poslodavci zagovaraju sankcije za one koji zaobilaze pravila o uvozu radnika.

Gotovo da nema sektora u Hrvatskoj koji ne zapošljava strane radnike. Ima ih i u međunarodnom cestovnom prometu, a hrvatski poslodavci obično zapošljavaju radnike iz regije. No, ponestane li ih, morat će posegnuti i za onima iz udaljenih zemalja.

- Vidim da kolege iz drugih članica EU-a već imaju polako i u međunarodnom teretnom prijevozu radnike iz dalekoistočnih zemalja. To treba prihvatiti kao nešto što dolazi. Toga se ne treba bojati, nego tome treba ususret ići, razmišljati, prilagođavati se, jer je to jednostavno naša budućnost, kaže Petar Šimić, direktor Primacošpeda.

Poslodavci moraju dizati plaće, HUP ima prijedlog kako ih rasteretiti


Da bi domaće zadržali, a strane radnike privukli u Hrvatsku, poslodavci će trebati podizati plaće. One su lani rasle, u sektorima koji su najpogođeniji nedostatkom radnika i do 20%.

Prosječna plaća u Hrvatskoj sada iznosi 1.106 eura, a mogla bi biti i veća kada bi ih država dodatno rasteretila. Poslodavci imaju prijedlog kako ih rasteretiti.

- Povećanje osobnog odbitka, to je smanjenje niže stope poreza na dohodak, što bi imalo pozitivni utjecaj na naše zaposlenike s najnižim plaćama, a svima nam je u interesu da upravo dođe do snažnijeg povećanja plaća našim zaposlenicima koji žive s niskim plaćama, izjavila je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Najavljena strategija o uvozu radne snage


Na radnom ručku s poslodavcima, ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marin Piletić najavio je i donošenje Strategije, kojom bi se definiralo koju radnu snagu trebamo uvoziti, a koju možemo i sami obrazovati. Uz to, propitat će se i učinci svih dosadašnjih reformi u mirovinskom sustavu. 


- Mi smo ove godine formirali i radnu skupinu, gdje želimo temeljito, nakon 20 godina funkcioniranja ovakvog mirovinskog sustava, propitati sve dodatne mogućnosti kako bi se mirovinski sustav unaprijedio s primarnim ciljem povećanja mirovina za sve, rekao je ministar Piletić. 


Jer jedino uz veću zaposlenost i veće plaće možemo računati na mirniju starost i adekvatnije mirovine u budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!