Nova snimka Hrvata koji se borio u Ukrajini, evo što kažu stručnjaci

08.05.2022.

19:16

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT

Nova snimka Hrvata koji se borio u Ukrajini

Nova snimka Hrvata koji se borio u Ukrajini

Foto: Dnevnik / HRT

I dalje je neizvjesna sudbina hrvatskog državljanina koji se borio na strani ukrajinske vojske, a zarobljen je u pokušaju proboja iz opkoljenog Mariupolja. Proruski separatisti iz regije Doneck, u čijim je rukama, objavili su još jednu snimku, na kojoj zarobljeni Hrvat govori. Istodobno, na njegovu oslobađanju radi tiha diplomacija.

Separatističke vlasti samoproglašene Narodne Republike Doneck objavile su novu snimku zarobljenog 40-godišnjeg Zagrepčanina. On se kao pripadnik regularne ukrajinske vojske borio u opkoljenom Mariupolju.

- U Mariupolju sam bio do 11. travnja. Kad su nas napustili zapovjednici, moj nadređeni okupio je ljude i krenuli smo u proboj pješice prema Zaporiškoj oblasti. Zarobljeni smo 24. travnja, njegova je poruka.

Vojna formacija u kojoj je bio zarobljeni Hrvat kretala se gotovo dva tjedna teritorijem koji nadziru Rusi. Zarobljeni su, kako neslužbeno doznajemo, samo 14 kilometara od slobodnog ukrajinskog teritorija. Hrvatski ministar unutarnjih poslova poručuje - činimo sve što možemo.

- S obzirom na sve okolnosti ja ne mogu u ovom trenutku predvidjeti u kojem trenutku bi tu mogli očekivati neki napredak, poručio je ministar Davor Božinović.

Analitičari sve pozorno prate i upozoravaju

- Ako je zarobljen kao stranac pripadnik ukrajinske vojske, kako Rusi kažu 'plaćenik' - onda je njegov život sigurno ugorožen i ova njegova izjava nije mjerodavna. Ona je dana sigurno pod pritiskom, pod prijetnjama, smatra Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Naš ratni veteran general Slavko Barić, koji je još od Domovinskog rata dobro upućen u problematiku, poručuje kako se sad može očekivati da će Rusi suditi zarobljeniku po posebnom zakonu. Nada se da neće biti najstrože kažnjen.

No i u takvim okolnostima, smatra general Barić, zarobljenika je moguće osloboditi putem razmjene. Rusija i Ukrajina već su to provodile, a iako su Hrvatska i Rusija zahladile odnose, sve veze nisu pokidane.

Privatne veze za ubrzanje izručenja?

- Pa čak se to radi i putem određenih privatnih veza i dobrih odnosa. Ako ih netko u sustavu ima i to je jedni način da pokušamo ubrzati njegovo izručenje, kaže Barić.

Veliku ulogu u spašavanju zarobljenika mogu imati humanitarne organizacije poput Crvenog križa, ali i treće zemlje kao posrednici.

- To je sad jedina mogućnost da mu se pomogne, a hoće li mu se uspjeti pomoći ovisi o mnogo faktora. Na žalost, o tome odlučuju Rusi, dodao je Ante Letica.

Dok ne odluče, pred njegovom su obitelji besane noći, a pred hrvatskom diplomacijom mnogo posla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!