Afrička svinjska kuga - bolest se i dalje širi

29.06.2023.

Zadnja izmjena 19:32

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik HTV-a/IMS/Hina/D.S.

Pooštrene su mjere zaštite

Pooštrene su mjere zaštite

Foto: HTV / HRT

Afrička svinjska kuga, sumnja se, proširila se na još tri gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, i to u Rajevu Selu i Drenovcima. Dosad je na osam gospodarstava usmrćeno gotovo 200 svinja. Kontrole na terenu se nastavljaju, a uzgajivači strahuju od velikih gubitaka. Ministrica poljoprivrede za petak je najavila sjednicu kriznog stožera.

Tužan prozor na farmi u Privlaci gdje je jučer usmrćeno više od stotinu životinja.


- Štete će biti veće jer je bilo i prasaca i velikih svinja. Nadam se da ćemo se uspjet podmirit. Mi sva sreća radimo, zaposleni smo, rekao je Gabrijel Tušek iz Privlake.


On i studira poljoprivredu i planira nastaviti obiteljski posao.


- Dobar je posao, samo što nažalost kad se ovako nešto desi - vrati vas na tvorničke postavke, kaže Gabrijel.


Nelagodu i zabrinutost dijele i mještani vukovarsko-srijemskih sela. 


Odakle je zaraza došla, još se istražuje, kaže resorna ministrica. Ima i nove podatke.


- Žarišta su ista o kojima smo prvi dan izvijestili javnost, no ima novih slučajeva, u odnosu na jučerašnji dan, kada ih je bilo pet, dosad je potvrđeno osam slučajeva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Inspekcije su na terenu. Kontroliraju se svi kontakti, a mjere zaštite još su jučer pooštrene. Promet svinja i svinjskog mesa na tom je području zabranjen.


- Imam plasman tijekom cijele godine. Kada sam konačno sve to posložio, sada dolazi do prekida i svi ćemo biti u problemima, ističe dopredsjednik Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije Antun Golubović.


Svinjogojci očekuju pomoć jer stočni je fond na tom području zbog krize već desetkovan, no sad je najvažnije zaustaviti širenje bolesti pa su svi pozvani da propisane mjere strogo poštuju.

Vučković: Suzbija se afrička svinjska kuga


- Afrička svinjska kuga je visokozarazna i brzo prijelazna bolest. Ona nije opasna za ljude i druge životinje, no može nanijeti nemjerljive gospodarske štete, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković tijekom posjeta Varaždinskoj županiji i najavila sjednicu Kriznog stožera u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


-Rješenje o zonama zaštite se provodi na području Vukovarsko-srijemske županije i svim jedinicama lokalne samouprave. Učinit ćemo sve da se virus što prije suzbije i ne širi, dodala je ministrica.


- Osigurana su sredstva i provodimo mjere u sektoru svinjogojstva i govedarstva koji su prilično osjetljivi s nedovoljnom razinom samodostatnosti koju uredno računa neovisno tijelo Agronomski fakultet u Zagrebu, rekla je Vučković najavivši veliki investicijski natječaj do kraja godine.


Smatra kako se ne može predvidjeti što će se događati s cijenama svinjetine u budućnosti.


- Možemo reći da ćemo prioritizirati domaći proizvod, ulagati u reprodukcijske centre, da ćemo kao i uvijek reagirati koliko god je to moguće kad imamo ovakve tržišne poremećaje, istaknula je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!