Neredovitim provjerom dimnjaka mogu se izazvati veliki problemi

04.02.2023.

07:02

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/HRT/A.S.

Neredovitim provjerom dimnjaka mogu se izazvati veliki problemi

Neredovitim provjerom dimnjaka mogu se izazvati veliki problemi

Foto: Dnevnik / HRT

Redovito održavanje i provjera dimnjaka ove su sezone još važniji nego prije. Skok cijena plina mnoge je primorao na ponovno grijanje krutim gorivima. No to može biti opasno.

Na svom poslu, dimnjačari ne žele zateći požar ili trovanje. 

 - Požar dimnjaka i, ne daj Bože, trovanje ugljičnim monoksidom sa smrtnim posljedicama, rekao je Denis Balažić, dimnjačar i majstor. 

Kako bi se uštedjelo na plinu ili struji, ove zime loži se sve. Vrlo često i vrlo vlažno drvo. Čak i drveni otpad. 

- To sigurno može napraviti problem, da ne govorim uništiti sam dimnjak. Stvaranjem smole, ako se smola, naslage stvore na stijenkama, velika je mogućnost da će se zapaliti, kada se to zapali, onda je to šteta neprocjenjiva, kazao je Dejan Lončarić, direktor tvrtke za održavanje dimnjaka. 

Štetu saniraju vatrogasci. Samo tijekom siječnja gasili su u Osijeku nekoliko požara dimnjaka. Takvi požari zahtijevaju mnogo dulji boravak vatrogasaca na terenu. Opasnost od širenja požara na krov vrlo je velika. Specifično je i gašenje. 

- Vodom kao sredstvom nije dopušteno gašenje, eventualno možemo koristiti prah, samo da umirimo taj požar, ali ako se ne može očistiti čađa, taj će se požar ponoviti, izjavio je Goran Ivković, v.d. zapovjednika JPVP-a Osijek. 

U većem dijelu Hrvatske zima je dosad bila blaga. Slabije se grijalo, uz prigušenu vatru, skupljanje plinova i naslaga u dimnjaku. Čišćenja i provjere itekako su potrebni. 

- Nažalost, nemamo jedinstven zakon, pa imamo 125 gradova i 125 različitih odluka i one su različite ovisno o općinama i gradovima, ali zakon kaže jedanput godišnje redovno održavanje dok struka preporuka, kada je kruto gorivo u pitanju, znači naglašavam, kruto gorivo, jedanput mjesečno, poručio je Lončarić. 

Kontrola i održavanje dimnjaka, koliko god stajali, opet su jeftiniji od štete koja može nastati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!