Golema šteta nakon nevremena na sjeveru zemlje, ministrica poljoprivrede najavila pomoć

26.05.2022.

07:31

Autor: Ivica Grudiček/Ines Milanković/Ružica Divac Borovečki/HRT/IMS

Nevrijeme u Hrvatskoj

Nevrijeme u Hrvatskoj

Foto: Marko Smontara/Ravnateljstvo civilne zaštite / HRT

Sjever Hrvatske pogodilo je sinoć jako nevrijeme. Tuča veličine oraha padala je na području Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Takvo nevrijeme, kažu, ne pamte ni najstariji mještani. Tuča je uništila gotovo polovicu hrvatske proizvodnje cvijeća. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da će pogođena gospodarstva biti obnovljena putem posebne mjere Programa ruralnog razvoja te da će biti osigurani i dodatni mehanizmi pomoći.

Desetak minuta tuča veličine teniske loptice padala je na području Malog i Velikog Bukovca. Marko Smontara je mobilnim telefonom snimio kako kaže - kataklizmu.

Mještani su imali što vidjeti - razbijeni krovovi na kućama i stajama. Neke su obitelji privremeno iselile dok se ne sanira šteta.

- Nema dva crijepa da su cijela, sve polomljeno ili popucano, rekao je Mario Zember, Veliki Bukovec.

Najgore su prošli cvjećari. Staklenik obitelji Mađarić doslovno je razbijen.

- Došlo je brzo, trajalo je 15 minuta. Nismo ni očekivali da će biti tako. Sve se počelo rušiti, kao da je rat, tako je tuklo, sva stakla su popadala, rekao je Karlo Mađarić, Kapela Podravska.

I tako je kod tridesetak OPG-ova. Obitelj Mesarić gotovo je zaplakala od jada.

- Ne daj Bože da se tako nešto dogodi, to nije normalno, djeca su plakala. Kuća rasturena, nema krovišta, ničega, kazao je Željko Mesarić, Veliki Bukovac.

Načelnik općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić rekao je kako će učiniti sve da se pomogne proizvođačima iako općina nema velike mogućnosti putem svog proračuna.

- Na području općine imamo pet velikih proizvođača cvijeća, ostali su nešto manji, ali ukupna površina proizvodnje je jako velika s obzirom da pokrivamo 50 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, kazao je.

Šteta na samo jednom gospodarstvu premašuje tri općinska proračuna, mi nemamo novca to sanirati - rekao je Vrbanić. U Velikom Bukovcu potpuno su stradala 24 OPG-a.

Općina je sastavila povjerenstvo koje popisuje štetu, županija će s prvim procjenama i proglašenjem elementarne nepogode kroz tri dana.

- Kad pogledate sve te plastenike i staklenike, sreća je da u njima nije bilo nikoga jer bi danas govorili o ozlijeđenima, a možda i mrtvima, rekao je Anđelko Stričak, varaždinski župan.

Država će uskočiti i pomoći ljudima - obećaje resorna ministrica. Na novinarsko pitanje o štetama na varaždinskom području kaže da se one danas još ne mogu procijeniti, a stručna povjerenstva dat će preciznu procjenu.

- Imamo izdašnu mjeru za obnovu takvog proizvodnog potencijala. Mi ćemo pomoći ljudima. Treba otvoreno komunicirati izazov koji je pred nama, a to je omogućiti njihov novi rad u vrlo kratkom roku, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Ističe kako je riječ o gotovo pola cvjećarske proizvodnje u Hrvatskoj, a štete su i na usjevima, kao i na povrću.

- Štete na staklenicima su strašne, one su stopostotne, u Velikom Bukovcu mislim da 20-tak proizvođača ima jako ozbiljnu štetu, još nekoliko ih ima i u Malom Bukovcu. Kontaktirala sam i druge županije Međimursku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku i Sisačko-moslavačku koji su jučer također imali veliko nevrijeme. Mogu potvrditi da imamo posebnu mjeru koja funkcionira dobro, pomaže proizvođačima, istaknula je ministrica Vučković.

I u sferi gubitka prihoda će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada nastojati pomoći konkretno, više nego što se licitira, najavila je Vučković.Neki se pak pitaju - gdje je protugradna obrana. Smatraju da bi ih rakete spasile.

Ministrica Vučković pak uzvraća - struka je dokazala da protugradne rakete nisu učinkovite, a i brojne su ih zemlje napustile.

- O protugradnoj obrani se govori već nekoliko godina, struka i znanost tvrde da taj sustav nije učinkovit, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Nažalost - pred ovim je ljudima još neprospavanih noći dok se šteta ne sanira. Preživjeli su poplavu, pandemiju no boje se da će ih tuča dokrajčiti.Štete u Zagorju

Vatrogasci su u općini Hum na Sutli do duboko u noć sanirali oštećene krovove kuća. Intervencije su se nastavile i jutros. Tuča je oštetila poljoprivredne kulture, na desetke automobila, tvorničke solarne panele i krovne prozore.


Jučerašnja tuča u Humu na Sutli bila je veličine jajeta. Vatrogasci su imali 40-tak intervencija. Jutros je jedna od njih bila saniranje krova kuće gospodina Ramadanija.

- Krov - nema ni jedne ploče koja nije dobila barem pet, šest ili sedam rupa tako da – katastrofa, kazao je Nuhi Ramadani, Hum na Sutli.

- Jučer je bilo 50 vatrogasaca, 17 vozila, 4 DVD-a s područja Huma, zatim DVD Đurmanec i Petrovsko i Javna vatrogasna postrojba, rekao je Marijan Čuček, zapovjednik Vatrogasne zajednice Hum na Sutli.

Vatrogasci su rupe popunjavali i pur-pjenom. To će učiniti i gospodin Pereti.

- 73 godine sam star i ne pamtim ovakvo nevrijeme, govori Josip Pereti, Prišlin.

Općina popisuje štetu, a vijeće je zasjedalo baš u vrijeme tuče pa su i vijećnicima stradali automobili.

- Jako je to teško procijeniti na prvu ruku, šteta sigurno premašuje 20 posto općinskog proračuna, uvjeren je Mario Antonić, predsjednik Općinskog vijeća Huma na Sutli.

Štetu je došla prijaviti i gospođa Dubravka. Stradalo joj je sve što je stradati moglo, a njezinom sinu tek kupljeni automobil.

- Prijaviti treba! Prijavili smo kompletnu štetu, fasada na gospodarskom objektu, uništen voćnjak, cvjetnjak i auti, kazala je Dubravka.

Na dvije tvornice oštećeni su solarni paneli i popucala su stakla na stropu.

- Imamo instraliranih 83 reda, površine 1577 kvadrata - sve do jedne su polupane, kazao je Mario Berc, tehnički direktor, Vetropack d.o.o.

Stradale su i poljoprivredne kulture, kolika je šteta tek će se vidjeti.

Nevrijeme i na sisačkom području

Olujno nevrijeme pogodilo je sinoć i sisačko područje. Najviše su stradala naselja Greda, Sela i Odra Sisačka, gdje je tuča prouzročila štetu na kućama i gospodarskim objektima, a jak vjetar iščupao je nekoliko stabala.  

U Gredi se nakon pada električnih vodova zapalilo krovište kuće, a u Selima je drvo palo na dječji vrtić. U Odri je nekoliko kuća ostalo bez krova. 

- Rekao bih da je između tornada i pijavice. Došlo je s onog ćoška i jednostavno... To nije bilo nikada viđeno. Bilo je ovdje svašta u zadnje vrijeme, ali ovo je bilo najviše, jako, baš jako, rekao je Dinko Andrejić iz Sela.


- 48 vatrogasaca, 17 vatrogasnih vozila odradilo je više od 30 intervencija. Već nakon deset minuta vatrogasci su bili na terenu i pomagali sugrađanima. Otklanjali su neposrednu opasnost od pada predmeta s visine, pokrivali su oštećene objekte, oštećene kuće najlonom, rekao je zapovjednik JVP-a Sisak Miroslav Golub.

Nevrijeme nije zaobišlo ni Vukovarsko- srijemsku županiju

Tuča veličine oraha sinoć je poharala i dijelove najistočnije županije. Najviše su stradali poljoprivrednici u Općini Babina Greda. Štete će se zbrajati tjednima, možda i mjesecima. 

U voćnjaku obitelji Malbašić, u Babinoj Gredi - štete će se zbrajati u mjesecima dozrijevanja voća.

- Na samom voćnjaku bilo je štete, ima dosta da leži šljiva dolje i list Vidi se udarac i vjerojatno će biti oštećenja i neće doći do zrenja kako bi trebalo biti, ali hvala Bogu kako je sinoć izgledalo dobro je i prošlo, rekao je Petar Malbašić iz Babine Grede.

U svega 10 minuta uništeni su vrtovi - a bilježe se i manje štete na obiteljskim kućama i automobilima.

- Jako puno je padao led, tuča, kiša, vjetar. Užas je bilo i evo sad idem vidjeti u prirodu, u Dorovo, da vidim ima li štete, je li smlatilo kukuruze. Ovdje u vrtu ima dosta povrća, i to je polomilo, rekao je Franjo Stojanović.

- Štete za sad, ima sigurno, ali nije vidljiva. Bit će vidljiva kasnije u sazrijevanju plodova i vegetaciji. Naše je sad da se obratimo županiji da proglase elementarnu nepogodu kako za ostale tako i za nas, rekao je Tomislav Kopić, pročelnik JUO Općine Babina Greda.

Najviše se strahuje zbog šteta na žitaricama, koje su formirale klas - a kakva su oštećenja vidjet će se za mjesec dana - kad poljoprivrednici krenu u žetvu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!