Ni Odbor za gospodarstvo nije prihvatio Izvješće HERA-e za 2021.

20.09.2022.

19:52

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Ni Odbor za gospodarstvo nije prihvatio Izvješće HERA-e za 2021.

Ni Odbor za gospodarstvo nije prihvatio Izvješće HERA-e za 2021.

Foto: HTV / HRT

Nakon što je Vlada dan ranije zaključila da Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2021. godinu nije zadovoljavajuće, u utorak ga nije prihvatio ni nadležni saborski Odbor za gospodarstvo

- Cijela ova priča oko spornih plinskih ugovora u Ini otvorila je i pitanje ugovora energetske regulatorne agencije HERE čiji je predsjednik Upravnog vijeća prvo rekao da Hera ne snosi nikakvu odgovornost, a onda ipak podnio ostavku, javio je Mladen Sirovica u središnjem Dnevniku HTV-a. 

- Kroz izvješće za prošlu godinu o HERA-i se raspravljalo i na Odboru za gospodarstvo gdje se dogodila jedna pomalo bizarna situacija - došla su dva člana HERA-e, međutim niti jedan od njih nije mogao braniti to izvješće jer niti jedan nije član Upravnog vijeća, tako da su zapravo mnoga pitanja oko toga je li HERA mogla nešto znati ili napraviti za sada ostala neodgovorena, javio je Sirovica.

Članove Odbora posebno je zasmetalo što to i Izvješće o ostvarenju proračuna HERA-e za prošlu godinu, nisu došli 'braniti' ovlašteni predlagatelji: predsjednik Upravnog vijeća Agencije Danijel Žamboki, koji je podnio ostavku, ali nije razriješen i zamjenik predsjednika Željko Vrban.

Došlo je dvoje zaposlenika Agencije koji, objasnio je predsjednik Odbora Žarko Tušek, nisu osobe koje po saborskom Poslovniku mogu podnositi Izvješće, a ni govoriti o njemu u ime HERA-e.

- Ovdje su trebali biti predsjednik i zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Agencije, a to što nisu došli, u najmanju ruku nije pristojno, ako ne i više od toga, poručio je Tušek.

Da je situacija neugodna, smatra i Boris Lalovac (SDP).

- Ide zima, trebalo bi stati na loptu i da netko iz HERA-e dođe u Sabor u četvrtak na raspravu, jer najgore je kad nema nikakvog odgovora, kaže Lalovac i naglašava kako je bitna percepcija javnosti da se upravlja institucijom.

- Mogu apelirati prema čelništvu HERA-e da shvati da ovo nije prostor za odmak, nego da se pojave na saborskoj raspravi o Izvješću i argumentirano brane pozicije za koje misle da trebaju braniti, rekao je Tušek.

Podsjetio je i kako je Odbor za gospodarstvo prošle godine samo primio na znanje Izvješće HERE za 2020. uvažavajući Vladine primjedbe da bi trebalo poboljšati strukturu i sadržaj izvješća, ali da se to nije dogodilo.

- S obzirom na recentne događaje oko plinskog poslovanja, o čemu je Odbor raspravljao u petak, u izvješću nema podataka koji bi pokazali da je HERA kao regulator pokazala dužnu pažnju u dijelu koji se odnosi na tržište energetske djelatnosti, odnosno na učinkovitu primjenu nadzora energetskih subjekata, odnosno nadzora nad zlouporabom na tržištu energije, rekao je Tušek.

Vladin predstavnik Ivo Milatić suglasio se da je nedopustivo da na Odbor nisu došli ovlašteni predstavnici Agencije te ponovio Vladino stav da Izvješće nije zadovoljavajuće.

- Stječe se dojam da iz Izvješća prosječan hrvatski građanin ne može jasno vidjeti da je HERA institucija koja određuje cijene energenata, osim goriva, kazao je Milatić.

Troskot: Klub Mosta ide po "hvarski energetski kartel"

Zvonimir Troskot (Most) obrušio se na nazočnog Miću Klepu, glavnog savjetnika HERA-e, spočitnuvši mu da je njegov dolazak na Odbor samo pokazatelj da je Danijel Žamboki bio karikatura koji je 'popio metak' za cijelu strukturu koja je umiješana Kad već Upravni odbor nije mogao doći, mogle su doći stručne službe, vaša prisutnost ovdje dodatno je degradiranje Sabora, rekao je Klepi, u čiju su obranu stali HDZ-ovi Grozdana Perić i Tušek.

- Dvoje nazočnih iz HERA-e su poslali nadležni, nema potrebe da na njih idete drvljem i kamenjem, ružno je da se tako odnosite prema čovjeku koji vam ne može odgovoriti, kazao mu je Tušek.

Troskot se nije zaustavio, pa je Milatiću poručio da je njegov govor sramota, da u Klubu Mosta idu po hvarski energetski kartel u kojemu su i on i Frane Barbarić, da je slijedeći koji će pasti Barbarić. S njim padate i vi, () nakon toga idemo po Ćorića, izjavio je Mostov zastupnik.

- Odbijam bilo kakvo insinuiranje, odgovorio mu je Milatić, navodeći da je za Barbarića prvi put čuo kad je postao predsjednik Uprave HEP-a. Vaše je pravo da sumnjate, propitujete, ne i da budete sudac, rekao je Troskotu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!