Novi sukob vladajućih i oporbe oko Ine

20.09.2022.

19:02

Autor: Matea Šeparović/T.V./Dnevnik/HRT

Ina

Ina

Foto: HTV / HRT

Dan nakon što je Vlada Nadzornom odboru Ine predložila imenovanje triju novih članova Uprave - Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića te Emanuela Kovačića, Kovačić je već odustao od kandidature. Zbog toga je odgođena sjednica Nadzornog odbora Ine. Iz Vlade su priopćili da će Odboru dostaviti novi prijedlog za imenovanje člana Uprave što prije. 

Afera u Ini i dalje je jedna od tema koje dominiraju u političkim vodama.

- Dok se u javnosti i dalje raspravlja jesu li hrvatski članovi uprave Ine trebali znati za sporne plinske ugovore, Vlada nastoji pronaći način kako ih smijeniti, a da im ne isplati goleme otpremnine. To bi se vjerojatno moglo napraviti tako da se dokaže da su sudjelovali i nesavjesnom upravljanju koje je kompaniji proizvelo golemu financijsku ali i reputacijsku štetu. Podsjećam, precijenjena šteta za Inu iznosi više od milijardu kuna, javio je u središnjem Dnevniku HTV-a Mladen Sirovica.

- Kao što smo mogli čuti na smjenu postojećih članova Uprave i imenovanje novih mogli bismo čekati još najmanje tjedan dana do nove sjednice Nadzornog odbora i to zato što je Manuel Kovačić na kraju odustao od ponuđene pozicije, tako da će trebati nekoliko dana da se pronađe ta treća osoba koja bi popunila upražnjeno mjesto, objašnjava Sirovica.

Za samo 24 sata jedan od trojice novopredloženih članova Uprave Ine, Emanuel Kovačić, povukao se iz igre. Razlozi su, kažu u Vladi, osobni.

- Predložit će se uskoro treći član, novi član koji će biti predložen ispred hrvatske strane za člana Uprave u Ini. Iz tog je razloga sjednica Nadzornog odbora i odgođena, da bi se na sljedećoj moglo odlučiti o tome. Prema tome, nije nikakva krizna situacija, nego je čovjek iz osobnih, obiteljskih razloga, sam rekao da ne može to prihvatiti, objašnjava Damir Habijan, zastupnik Kluba HDZ-a.

Oporbi je to još jedan dokaz lošeg kadroviranja predsjednika Vlade.

- Kako bi se ono reklo - a je im trajalo. To sad već pokazuje epsku nesposobnost Vlade RH u izboru kadrova i epsku sposobnost kadrova koje je izabrala Plenkovićeva Vlada za sudjelovanje u korupcijskim aferama, poručio je Arsen Bauk, zastupnik Kluba SDP-a.

Sve što se događa nesumnjivo je odgovornost Vlade, ne odustaje Sandra Benčić, aludirajući pritom i na svojevrsnu neposlušnost ljudi koje je premijer postavio na mjesta s kojih sada ne žele otići.

- Netko tko je evidentno, čak i kao obitelj, rekla bih, blizak premijeru Plenkoviću odbija na njegov poziv dati ostavku i to zbog otpremnine koja je, kad pogledate, na razini onoga što oni godišnje zarade u Upravi Ine, kaže predsjednica Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka.

Nikola Grmoja ide i korak dalje, smatra da Vlada ima sve mehanizme da opozove hrvatske članove Uprave bez otpremnine, pa čak i ako je riječ o ucjeni.

- Da sam ja premijer, oni ne bi 24 sata izdržali na čelu Ine. Dražva ima mehanizme. Koji su to? Pa, evo, i gospodin Niko Dalić, njegova žena je u Upravi Podravke, jel' tako? Je li to predlažete ucjenu? Pa predlažem sve što je na raspolaganju, poručuje zastupnik Kluba Mosta.

- Ja mislim da kolegu Grmoju možemo podsjetiti o njegovim nekim stvarima koje je radio dolje u Metkoviću, ali ja ću se zadržati na ovoj razini i neću se spuštati na nivo koji kolega Grmoja najčešće radi, odgovorio mu je Habijan. 

I dok Vlada i Nadzorni odbor traže načine da ne isplate otpremninu uskoro bivšim članovima Uprave, oporba traži ideje kako tu temu što više zadržati u fokusu javnosti. Osnivanje istražnog povjerenstva, javna saslušanja, zviždači iz Ine - samo su neke od tema o kojima će se uskoro raspravljati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!