19:29 / 02.04.2021.

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS

Pravobraniteljica za djecu za Dnevnik HTV-a: Ne smijemo zatvarati oči pred nasiljem

Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Dnevnik / HRT

Apeliram na sve, ne smijemo zatvarati oči pred nasiljem. Nasilje se ne smije ignorirati, jer se ignorira patnja djeteta. Svatko tko ima saznanja ili sumnja da je neko dijete zlostavljano ili zanemarivano, dužan je to prijaviti nadležnim institucijama koje će utvrđivati tu sumnju. Nije potrebno dokazati, dovoljno je sumnjati, poručila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u središnjem Dnevniku HTV-a.


Pravobraniteljica je komentirala i slučaj teško ozlijeđene djevojčice iz Nove Gradiške za čiji se život bore liječnici u Klaićevoj bolnici.

- Radi se o zastrašujućem slučaju, odnosno slučaju gdje su ovakva strašna stradavanja djeca uvijek potresna. Istovremeno, slučaj je ozbiljna opomena i podsjetnik kako su djeca ranjiva i kako njihova dobrobit, a ponekad i život, ovise o nama odraslima, rekla je.

Pravobraniteljica je potvrdila da su se uključili u praćenje slučaja i tražili izvješće od policije i sustava za socijalnu skrb te preporučili ministarstvu da se poduzme nadzor kako bi se vidjelo što je Centar za socijalnu skrb poduzeo.

Na pitanje je li centar za socijalnu skrb propustio učiniti što je trebao, pravobraniteljica je rekla kako ne želi davati procjene dok ne budu dostupne sve informacije.

- Važno je da se temeljito ispita što se dogodilo, je li bilo moguće izbjeći ovakvu situaciju, a isto tako važno je poduzeti sveukupnu zaštitu i druge djece koja su bila prisutna, poručila je.

Neke informacije u ovom slučaju su već poznate. Liječnici su potvrdili da je djevojčica ranije zlostavljanja, a otac je otprije poznat policiji. Postavlja se pitanje kako je moguće da se ovakvo sustavno zlostavljanje djeteta nije primijetilo?

- Ono što je važno kada govorimo o zaštiti djece od nasilja u društvu, to je da svi sustavi s kojima dijete dolazi u doticaj, djeluju usklađeno tj. djeluju istovremeno i da si pomažu. Izuzetno su važna mjesta domovi zdravlja, vrtići, škole, gdje stručnjaci dolaze u svakodnevni kontakt s djetetom i mogu primijetiti znakove zlostavljanja i zanemarivanja. Oni su u zakonskoj obvezi prijaviti takav slučaj i intervenirati, uključiti socijalnu službu i zaštititi dijete, rekla je pravobraniteljica.

Pirnat Dragičević je otkrila da je prema podacima za 2020. Ured primio 76 prijava koje se odnose na nasilje u obitelji i 64 prijave koje se odnose na zanemarivanje djece u obitelji.

- One nisu pokazatelj stvarnog razmjera problema. One samo ukazuju na određene specifične teškoće odnosno pojave u funkcioniranju sustava zaštite djece od nasilja, rekla je pravobraniteljica dodajući da su podaci ministarstva unutarnjih poslova precizniji.

Zabrinjavajući porast nasilja nad djecom

Prema podacima MUP-a broj kaznenih djela povrede djetetovih prava u prošloj godini bio je 1849, što je 44 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Također, evidentirano je oko desetak tisuća prekršaja prema zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji.

- Imamo izraziti i zabrinjavajući porast ovog oblika nasilja, upozorila je.

Prema pritužbama koje primaju, rekla je Pirnat Dragičević, velik je broj izravnih tjelesnih odnosno psihičkih zlostavljanja djece.

- Sve više svjedočimo i višestrukom nasilju, ali svjedočimo i velikom broju slučajeva gdje su djeca svjedoci nasilja u obitelji, i to je jedan oblik nasilja nad djecom. Sve češće se prepoznaje i manipulativno ponašanje roditelja koji se nalaze u konfliktnim razvodima kao oblik emocionalnog zlostavljanja djece. Naime, kada bivši partneri vrše pritisak na dijete i na taj ga način nastoje otuđiti od roditelja. To su najčešći slučajevi zbog kojih se podnose pritužbe na naš Ured, rekla je.

Pravobraniteljica je upozorila i kako ova krizna situacija povećava rizik jer dovodi do poremećaja odnosno neugodnosti u funkcioniranju i životu obitelji.

- Povećava se rizik za takve oblike ponašanja. Važno je da cijela zajednica funkcionira kao zaštitna mreža za djecu. Važno je osigurati i podršku roditeljima koji se sada u ovoj situaciji susreću s nekim drugačijim izazovima u svakodnevnoj brizi i odgoju djece. Važno je osigurati podršku, preventivnu aktivnost, važno je osvješćivati društvo, provoditi preventivne kampanje i preventivne aktivnosti za djecu i odrasle koje se odnose na samo nasilje, rekla je.

"Nije potrebno dokazati, dovoljno je sumnjati"

Pirnat Dragičević je apelirala da ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem.

- Apeliram na sve, ne smijemo zatvarati oči pred nasiljem. Nasilje se ne smije ignorirati, jer se ignorira patnja djeteta. Svatko tko ima saznanja ili sumnja da je neko dijete zlostavljano ili zanemarivano, dužan je to prijaviti nadležnim institucijama koje će utvrđivati tu sumnju. Nije potrebno dokazati, dovoljno je sumnjati, poručila je pravobraniteljica svima koji se kolebaju - prijaviti nasilje ili ne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!