19:19 / 02.04.2021.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Djevojčica je kritično; Ravnatelj Centra za socijalnu skrb bit će smijenjen

Klinika za dječje bolesti

Klinika za dječje bolesti

Foto: Željko Lukunić / PIXSELL

Dvogodišnja djevojčica, koja je prije dva dana s teškim ozljedama glave i tijela primljena u novogradišku bolnicu, a zatim prevezena u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu, u iznimno je teškom stanju i bori se za život. Njezini su roditelji uhićeni i uz kaznenu prijavu bit će predani pritvorskom nadzorniku. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike poslalo je izvanredni upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški koji je utvrdio određene nepravilnosti. Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, bit će smijenjen.

Za malenu djevojčicu, koja se i dalje bori za život, svaki sat je neizvjestan.

- I dalje je u vrlo kritičnom stanju, vitalno ugroženo. Vodeći uzrok problema su ozljede moždanih struktura s krvarenjem. Nažalost već pri prijamu, a i pri kasnijim kontrolama, bila je u vrlo teškom kliničkom stanju zbog čega je sada na mehaničkoj ventilaciji u moždanoj komi, rekao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti.

Liječnici, šokirani i zgroženi težinom ozljeda, slučaj su odmah prijavili MUP-u i Centru za socijalnu skrb. Kod djevojčice su utvrdili tragove prijašnjih ozljeda i svrab. Zabilježeni su hematomi, ozljede za koje se sumnja da su različite starosti, rekao je doktor Roić.

Djevojčica je prvo zaprimljena u bolnicu u Novoj Gradiški.

- Odmah je pristupljeno mjerama reanimacije. Po stabilizaciji stanja, nakon intubacije pristupljeno je dijagnostičkoj obradi, CT-om su utvrđene teške ozljede mozga, rekao je Josip Kolodziej, ravnatelj OB-a Nova Gradiška.

Roditelji, mlađi bračni par iz Nove Gradiške, uhićeni su. Otac je i prije prijavljivan zbog nasilja u obitelji. Preostalo troje djece smješteno je u udomiteljsku obitelj, kod njih nisu utvrđene nikakve ozljede. Kaznenim zakonom previđene su kazne od 1 do 8 godina za djelo u kojem su nastale ozljede djeteta.

- U slučaju smrti djevojčice kaznena prijava će se prekvalificirati zbog sumnje u počinjenje kaznenog djelo teškog ubojstva. Službenici su od strane nadleženog centra zatražili dokumentaciju koja je predmet kriminalističkog istraživanja, rekao je Danijel Brezić, glasnogovornik PU brodsko-posavske. 

Medunić ne zna da će biti smijenjen

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški pokrenulo je postupak razrješenja ravnatelja Branka Medunića, a ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović prihvatit će taj prijedlog, neslužbeno se doznaje iz toga Ministarstva.

U povodu slučaja teškog ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike poslalo je izvanredni upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški koji je utvrdio određene nepravilnosti. Izvješće je podnio Upravnom vijeću Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški koje je na sjednici u petak navečer odlučilo pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja Branka Medunića. Da bi to razrješenje moglo biti valjano, Upravno vijeće treba dobiti prethodnu suglasnost ministra Aladrovića. Na sjednici u subotu se očekuje razrješenje ravnatelja Medunića i imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, doznaje se u Ministarstvu.

Medunić je za portal HRT-a u petak navečer kazao kako ne zna ništa o tome niti ima informaciju da će biti smijenjen.

Djevojčica je bila kod udomitelja, pa vraćena roditeljima

Djevojčica je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ju je vratio u biološku obitelj.

- Provjerene su okolnosti i utvrđeno je da je došlo do poboljšanja stambenih, materijalnih, obiteljskih i svakih drugih uvjeta što je rezultiralo da se dijete vrati, rekao je ranije Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

- Nismo imali nikakvih saznanja niti informacija da se ne daj Bože nešto u obitelji događa. Djeca su cijelo vrijeme praćena od strane liječnika, cijepljena na vrijeme, dodao je.

Ministar Aladrović najavio je prije u petak da će se "do najsitnijeg detalja" istražiti taj slučaj i utvrditi eventualnu odgovornost, propuste sustava. Osudivši svaki oblik nasilja, Aladrović je rekao kako je zatražio da rezultati upravnog nadzora budu najkasnije večeras ili sutra ujutro kako bi što prije imali informacije ako postoje propusti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!