Ako ste jučer napunili 70, ne morate mijenjati osobnu iskaznicu

03.08.2021.

10:27

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Predstavljena je nova osobna iskaznica

Predstavljena je nova osobna iskaznica

Foto: HRT / IMS

Mnogi se pitaju čemu izdavanje nove generacije osobnih elektroničkih iskaznica i zašto se mijenjaju baš sada. Miroslav Maretić, voditelj Službe za upravne poslove u Ministarstvu unutarnjih poslova za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" iobjasnio je kako su Europski parlament i Europsko vijeće donijeli uredbu o sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije kojom se želi postići određena razina sigurnosti. 

- Ta uredba se primjenjuje od 2. kolovoza 2021. godine i zemlje članice bile su dužne početi izdavati svojim građanima osobne iskaznice koje su u skladu sa odredbama te uredbe. To znači da nove osobne iskaznice sada sadržavaju biometrijske indikatore nositelja osobne iskaznice – slično kao što ima i putovnica, kaže Maretić.

Za razliku od dosadašnjih osobnih iskaznica, nove će sadržavati biometrijski čip s našim podacima, otiscima prstiju i izgledom lica – ovakav čip najčešće se koristi u zračnim lukama, na svim 'check-pointovima', ali i svim drugim graničnim prijelazima.

- Od sada s novim osobnim iskaznicama možemo i putovati, odnosno može služiti kao putna isprava, kaže Bernard Gršić, državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za digitalizaciju društva. Dodaje kako ćemo putovnice i dalje morati imati za zemlje izvan Europske Unije koje nemaju usklađenu regulativu, a unutar Europske Unije možemo koristiti osobnu iskaznicu kao i do sada.

"Vjerujem da će uskoro i iskaznica dopunskog zdravstvenog osiguranja biti nepotrebna"

- Puno jednostavnije i brže ćemo prelaziti na onim mjestima gdje postoji kontrola. Osobna iskaznica, osim biometrijskog čipa, ima i matični broj osiguranika u hrvatskom zdravstvenom sustavu, što znači se da se može koristiti i kao zdravstvena iskaznica. Vjerujem da će uskoro i iskaznica dopunskog zdravstvenog osiguranja biti nepotrebna, objašnjava Gršić.

Usprkos povezanosti i dostupnosti svih naših osobnih podataka, Maretić tvrdi kako će oni i dalje biti zaštićeni.

Tko treba podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice?

- Propisi su usklađeni, donesena je izmjena i dopuna Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonski akti – oni štite sadržaj odredbe kojima se omogućava zaštita osobnih podataka građana, kaže i dodaje kako zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice ne treba podnositi nitko tko ima važeću osobnu iskaznicu. Iznimka su građani s navršenih 65 godina, kojima je izdana osobna s trajnim rokom važenja – oni će do 3. kolovoza 2031. morati zamijeniti svoje osobne iskaznice.

- I tu postoji iznimka, ako su na jučerašnji dan napunili 70 godina – onda neće morati mijenjati osobnu, kaže Maretić.

Građani koji imaju stare osobne iskaznice, koje nisu u kartičnom formatu kao sadašnje, rok za zamjenu novim iskaznicama imaju do 3. kolovoza 2026. godine.

MUP-ova aplikacija 

Kako bi se građane podsjetilo da im ističe rok za zamjenu osobne iskaznice, obavijesti će se ponavljati na javnim servisima. Oni koji su korisnici usluge e-građani, putem svojeg korisničkog pretinca bit će obaviješteni da im ističe osobna iskaznica.

Gršić dodaje kako postoji i mobilna aplikacija koja građanima omogućava pristup i e-građanima, kao i jedinstvenu identifikaciju na europskoj razini sa visokom razinom sigurnosti.

- Mogu koristiti sve usluge na e-građani, i covid potvrda se vrlo lako dobiva. Imamo i udaljeni certifikat kojim građani mogu potpisivati dokumente – potpis je jednako vrijedan osobnom potpisu, objasnio je Gršić.

Ova MUP-ova aplikacija je potpuno besplatna i može se skinuti na www.eid.hr, a za skidanje aplikacije nije potrebno imati nikakvu potvrdu. Mogu ju koristiti svi oni koji imaju aktivnu elektroničku osobnu iskaznicu, uključujući i stariju verziju.

Cijene iskaznica

Cijene novih osobnih iskaznica koje će se izdavati u redovnom postupku bit će 100 kuna. Izuzetak su osobne iskaznice za osobe s navršenih 70 i više godine – ove će osobe imati mogućnost izbora osobne sa ili bez certifikata; u slučaju da izaberu osobnu iskaznicu bez certifikata, cijena će biti 70 kuna, dok će za onu sa certifikatom platiti redovnu cijenu od 100 kuna.

Djeca do navršenih 18 godina, koja imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, kod prvog izdavanja osobne iskaznice u redovnom postupku bit će oslobođena plaćanja troškova izdavanja.

Cijena žurnog postupka izdavanja osobne iskaznice ostaje 500 kuna, a ubrzani postupak također ostaje 195 kuna kao i do sada. Svi ostali detalji i informacije o osobnim iskaznicama mogu se pronaći na mup.gov.hr, službenoj stranici Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!