Nova sortirnica u Zagrebu godišnje bi trebala "progutati" do 120.000 tona otpada

31.01.2022.

06:47

Autor: Iva Magušić-Dumančić, Ana Zadro/Dnevnik/HRT

Projekt čeka već četiri godine

Projekt čeka već četiri godine

Foto: Dnevnik / HRT

Gradska vlast u Zagrebu ima planove kako riješiti višegodišnji problem gomilanja otpada u metropoli. Nakon predstavljanja novog sustava naplate zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada, sada najavljuju i izgradnju sortirnice, vrijednu oko 400 milijuna kuna. Sortirnica bi godišnje trebala "progutati" i do 120 tisuća tona otpada.

Dugogodišnji problemi samo se gomilaju. Glavobolju zagrebačkoj Čistoći zadaje i koronavirus zbog kojeg je velik broj radnika u samoizolaciji. Smeće nema tko odvoziti. Dio cjelokupnog rješenja je, kažu u Gradu, i sortirnica. Projekt je to koji čeka već četiri godine, a plan je da za dvije nikne na ovom zemljištu.


- Sortirnica je na predzadnjoj sjednici Gradske skupštine dobila zeleno svjetlo, na zemljištu bivšeg Diokija planira se izgradnja sortirnice, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, u HTV-ovoj emisiji Otvoreno 27. siječnja.


Lokacijsku dozvolu imaju, čeka se građevinska. Zagrepčani do tada moraju naučiti razvrstavati otpad. Jer u sortirnicu bi išao sadržaj žutih vrećica i plavih spremnika.


- Njih ćemo dovesti u ovo postrojenje radi dodatnog sortiranja, u prvom redu radi postizanja veće čistoće tog materijala, kako bi se taj materijal mogao dalje plasirati na tržište, dakle, u svrhu nekakvog kružnog gospodarstva, rekao je Igor Zgomba, direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.


Sortirnica je naslijeđe prijašnje vlasti, podsjeća oporba koja projekt ipak pozdravlja.


- U to vrijeme, kada se izglasavao plan gospodarenja otpada i oko lokacije sortirnice, aktualni gradonačelnik bio je a priori protiv, u prošlom mandatu na zadnjoj sjednici Gradske skupštine također je bio protiv, rekao je Mario Župan, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u gradskoj skupštini.


U zbrinjavanju otpada Zagreb debelo kasni. Sortirnica je jedino rješenje, kažu stručnjaci, ali su zabrinuti jer bi se otpad zbrinjavao na previše lokacija. Jakuševec, Žitnjak, Resnik i Novska.


- Sve to zahtijeva troškove, odvoz otpada u Novsku, vrlo su visoki troškovi. Ja mislim da bi bilo bolje da se sve na jednom mjestu, na Resniku, gdje je predviđena lokacija i za centar, da se što više tamo radi, odnosno, i sortira i onda dalje radi s otpadom, rekao je dr. Dinko Sinčić, dipl. ing., stručnjak za obradu otpada.


No vremena je sve manje da Zagreb, koji gradonačelnik od milja voli zvati Smradograd, zaista to i ne postane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!