Nove cijene vode u Zagrebu trebale bi biti poznate do ljeta

25.03.2023.

19:35

Autor: Josip Gavranović/T.V./Dnevnik/HRT

Nove cijene vode u Zagrebu trebale bi biti poznate do ljeta

Nove cijene vode u Zagrebu trebale bi biti poznate do ljeta

Foto: HTV / HRT

Poskupljenje vode u Zagrebu i dalje je jedna od gorućih tema. Zagrebački gradonačelnik još je prošle godine najavio da će cijena rasti za 15 posto, no to se nije dogodilo - Vijeće za vodne usluge obustavilo je poskupljenje jer mu tadašnji direktor Davor Poljak nije dostavio potrebnu dokumentaciju, nakon čega je smijenjen. Poslije toga najavljeno je da će voda poskupjeti 7 posto, no i ta je odluka obustavljena. I dok se koplja lome oko poskupljenja, dio stanovnika u podsljemenskoj zoni još nema ni priključak na vodu.

Da nema dizalice, 82-godišnji Ivan ne bi ni imao vodu. Ovako mu je svaki dan dostavljaju, a zbog toga se, kaže, osjeća loše.

- Sram me, točno me je sram, tu sam starosjedioc, a da ja nemam vode, a imam građevinsku dozvolu. Ja sam 30 godina tu molim i tražim vodu, kaže Ivan, stanovnik Gračana.

Traži je i susjeda Mirjana. Sada je uzima iz obližnjeg izvora. Takav život u glavnom gradu, kaže, nitko ne zaslužuje.

- Kad morate razmišljati po zimi kad se temperatura smrzne pa se šlaufovi smrznu pa neznate hoćete imati vodu za kuhanje i osnovne potrebe, dodaje Mirjana, stanovnica Gračana.

A vode, čini se, imamo na bacanje. Od 120 milijuna kubnih metara koliko se godišnje crpi iz zagrebačkih vodocrpilišta, izgubi se 50 posto. Tako ispadne da svaki Zagrepčanin prolije 130 litara vode dnevno. Struka se slaže - golemi su to gubici koji se moraju hitno spriječiti.

- To vam ostaje 30 milijuna eura godišnje bačenih sredstava koji su se mogli upotrijebiti za svrhe daljnje optimizacije vodoopskrbnog sustava, poručuje prof. dr. sc. Vladimir Andročec, stručnjak za hidrodinamiku i vodogradnju.

S 3 tisuće kvarova godišnje, dodaje profesor Andročec, stanje je neodrživo. Nužno je pokrenuti projekt Zagreb i ulagati u infrastrukturu. No prvi korak bit će poskupljenje vode, od čega Grad ne odustaje.

- U kontinuiranom smo razgovoru i s vijećem za vodne usluge i pripremamo cijenu. Stojimo iza toga da nam je potrebna nova cijena vode za naš sustav, prije svega sustav održavanja i vrlo skoro će i izaći nova matematika i vrlo skoro ćemo to komunicirati, najavio je Marko Blažević, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb.

A, kako doznajemo, novi cjenik trebao bi biti gotov do ljeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!