13:33 / 12.01.2022.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Novosel: Prava radnika su iznad epidemioloških preporuka i ne mogu se degradirati

Novosel: Prava radnika su iznad epidemioloških preporuka

Novosel: Prava radnika su iznad epidemioloških preporuka

Foto: Studio 4/Ilustracija / HRT/Shutterstock

Čak oni radnici koji su bili suglasni s takvim dogovorom početkom pandemije u 2020. godini, nakon nekoliko mjeseci takvog rada dolazi do socijalne otuđenosti. Ti radnici su shvatili i osjetili da im je puno teže, koliko su mislili da im je u početku puno lakše raditi od kuće. Vi možete imati materijalne uvjete, možete imati tehničke uvjete, međutim nekad i vaše obiteljsko okuženje nije primjereno i prikladno da možete efikasno raditi, naglašava Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za HTV-ovu emisiju "Studio 4"

Od početka tjedna na snazi su nove epidemiološke mjere. Osim ograničenja okupljanja, najave pojačanih kontrola maski i COVID potvrda, novost je i preporuka poslodavcima da se uvede rad od kuće kad god je to moguće.

- Od samog početka pandemije, niz mjera koje su išle od strane Stožera smatrali smo opravdanim s ciljem smanjivanjem broja zaraženih, od samog prava na sigurnost radnog mjesta, n sigurnost plaće, kroz one sve financijske mjere na koje smo išli od strane ministarstva rada, to smo na neki način uspjeli izbalansirati, iskontrolirati, tijekom ove pandemije koja traje već treću godinu, rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

- Institut rada kod kuće nije posebice specificiran u samom Zakonu o radu. Od početka pandemije gotovo pa ni jedan poslodavac se nije pridržavao tog zakonskog okvira da kada radnika pošalje na rad od kuće da to regulira i ugovorom u kojem naznačava radno vrijeme tog radnika, na kojem naznačuje pauzu za rad, na kojem osigurava sredstva na kojemu će taj radnik raditi, osigurava pokriće troškova tog radnika, sve to je do sad u praksi išlo u pravilu dogovorom, što smo tolerirali tamo gdje je tog dogovora bilo, ističe Mladen Novosel.

- Čak oni radnici koji su bili suglasni s takvim dogovorom početkom pandemije u 2020. godini, nakon nekoliko mjeseci takvog rada dolazi do socijalne otuđenosti. Ti radnici su shvatili i osjetili da im je puno teže, koliko su mislili da im je u početku puno lakše raditi od kuće, kasnije su shvatili da je to puno teže, dodaje.

- S druge strane vi možete imati materijalne uvjete, možete imati tehničke uvjete, međutim nekad i vaše obiteljsko okuženje nije primjereno i prikladno da možete efikasno raditi, da vas ne ometaju ukućani i tako dalje, naglašava Novosel.

- Niti u postojećem zakonskom okviru, niti u budućem predloženom rješenju takvog rada ne postoji mogućnost rada od kuće bez ugovornog odnosa. Zato smo pozvali da poslodavci i Vlada Republike Hrvatske vode računa da su prava radnika iznad ovakvih preporuka i da se ne mogu degradirati prava radnika samo zato da bi netko u setu mjera dodao i tu mjeru, upozorava Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!