Novosel: Zahtijevamo da u iduće četiri godine prosječna neto plaća u RH bude najmanje 1500 eura

30.04.2022.

14:42

Autor: M.M./Intervju tjedna/HRT

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel

Foto: Intervju tjedna / HRT

U emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" gostovao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. Istaknuo je kako zahtijevaju da u iduće četiri godine prosječna neto plaća u Hrvatskoj bude najmanje 1500 eura, a minimalna barem 50 posto prosječne plaće.

- Tražimo da u Hrvatskoj, zbog nedostatka radnika, galopirajuće inflacije, pada standarda građana plaće moraju rasti. Pozdravljamo porast plaće, ma koliko god je četiri posto malo. Sindikati su morali 13 rundi pregovora održati s Vladom da bi za četiri posto podigli sada, a da bi do kraja godine pokušali podići za još četiri posto, rekao je Novosel.

Istaknuo je kako je u privatnom sektoru situacija složenija i teža, ali da svejedno smatraju da i kod njih ima prostora za podizanje plaća.

- Naš realni standard gotovo je u pola manji od standarda Njemačke, Irske, gdje najviše naših radnika odlazi. Mi ne zahtijevamo da imamo iste plaće kao oni, znamo da je to nemoguće u ovom trenutku. Zahtijevamo da u naredne četiri godine plaće moraju rasti do najmanje 1500 eura prosječne neto plaće, a sada je 980 eura. Da minimalna plaća bude 50 posto prosječne plaće, odnosno 750 eura. U Njemačkoj je danas minimalna plaća 1600 eura, rekao je. 

Dodao je da je ključni instrument za postizanje tih plaća znatno veći udio radnika u privatnom sektoru nego što ih ima u državnom i javnom.

- U ovom trenutku u privatnom sektoru samo sektor graditeljstva ima kolektivni ugovor potpisan na razini sektora koji je proširen na sve pravne osobe. Državni inspektorat i porezna inspekcija mogu nadzirati isplatu cjelovite plaće obračunate kolektivnim ugovorom na razini cijelog tog sektora. Masa poslodavaca u Hrvatskoj lovi u mutnom i koristi situaciju sive zone da radniku obračuna i plati doprinose na mirovinsko, zdravstveno .... na minimalnu plaću jer to mora, a drugo smatraju da ne moraju. Sve drugo što daju radniku je ono što je ministar Marić javno dao, naglasio je Novosel. 

Energetska kriza

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske rekao je kako poslodavci u izvanrednim situacijama (rat u Ukrajini, porast cijena energenata) maksimalno nastoje negirati mogućnost bilo kakvog povećanje plaća.

- Ne možemo prihvatiti činjenicu da uvijek u ovakvim globalnim problemima netko može kontinuirano govoriti - e sada ne možemo ništa, a onda iza takvih kriza uvijek isplivaju pojedinci koji odjednom postanu tajkuni. Kako, upitao je Novosel. 

- U najtežim vremenima, pretvorbe i privatizacije, u ekonomskoj krizi 2007. - 2015. dobili smo nove tajkune, nove bogataše. Od kuda? A govorimo da se u takvoj krizi nema za povećanje plaća. Ima se, ali neki moraju shvatiti da se u Hrvatskoj ne može obogatiti preko noći. Poduzetništvo je prekrasna stvar, ali ima svoj put stjecanja dobiti, profita, a on se ne može steći preko noći i na uštrb radnika i plaća radnika, istaknuo je Novosel.

Interes za sindikat

- Danas je teško mlade ljude organizirati u sindikat. Sindikati moraju sve svoje snage sindikalne poruke, moć komunikacije usmjeriti prema mladim radnicima koji nemaju osjećaj, kao radnici u ono vrijeme, da sindikalno organizirani znači biti zaštićeniji. Mi kad smo se prije zapošljavali u neko trgovačko društvo ili poduzeće mislili smo da ćemo tu raditi do penzije. Danas mladi radnici nemaju taj osjećaj pripadnosti jednoj tvrtki. Smatraju da će tu raditi dok ne nađu bolji posao.

Novi ministri

Osvrnuo se i na jučer izglasane nove ministre.

- U ministarstvu rada bilo je najčešćih promjena. Gospodin Filipović u ministarstvo gospodarstva dolazi s fakulteta i ne znam koliko ima osobnog iskustva u gospodarstvu. Nadam se da će brzo uskočiti u kolosijek problema kojih imamo u gospodarstvu i očekujemo da zajedno s timom svakodnevno rješava probleme. Bilo je dovoljno govoriti o problemima, sad ih treba rješavati, istaknuo je. 

Otkazi u Holdingu

Novosel je rekao kako neće dozvoliti da se u Zagrebačkom holding jedni ljudi otpuste, a onda neki drugi zaposle bilo preko agencija ili nekih drugih načina.

- Ako je netko preuzeo vlast kritizirajući politiku grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga onda bi trebao nešto promijeniti u organizaciji Holdinga, a ne otpustiti ljude. Otpustiti ljude je najjednostavnije. Ljude otpuštaju poslodavci kojima nije u interesu opstanak neke tvrtke, rekao je, istaknuvši kako ipak vjeruje da će se naći neko rješenje i da ti ljudi, "barem oni koji svojim radom nisu zaslužili da dobiju otkaz ugovora o radu, da će ipak ostati raditi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!