10:37 / 01.09.2021.

Autor: P.F./T.V./HRT

Obilježena 30. godišnjica ustrojavanja 120. brigade HV-a "Ban Toma Bakač"

Predsjednik Zoran Milanović na polaganju vijenca

Predsjednik Zoran Milanović na polaganju vijenca

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Sisku na svečanom obilježavanju 30. godišnjice ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske "Ban Toma Bakač" te poručio kako je to godišnjica jednog velikog povijesnog dana za taj grad.

Pozdravni govor održao je Davorko Vidović, pomoćnik zapovjednika za političku djelatnost 120. brigade Hrvatske vojske "Ban Toma Bakač" i saborski zastupnik.

U kojim uvjetima je formirana 120. brigada i ratnim zadaćama do formiranja obrane grada Siska govorio je bojnik u miru Viktor Šprajc, ratni načelnik topništva 120. brigade i zapovjednik 2. zone obrane grada.

- Borbeni put brigade počinje već sutradan 2. rujna posjedanjem obrambenih položaja koji iz Petrinje vode u Sisak i sprječavanje snaga JNA da napadnu Sisak. Razdoblje od 2.rujna do 15. listopada 1991. godine najteže je razdoblje u cijelom borbenom putu 120 brigade, rekao je Šprajc.

Pričuvni bojnik Zlatan Vavro, pomoćnik načelnika Stožera za operativne poslove u zapovjedništvu Brigade, ispričao je detalje o borbenom djelovanju brigade.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček također je održala govor, a potom i Darko Nekić, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda te državni tajnik u ministarstvu branitelja.

Prigodno se obratio i predsjednik Republike. Naglasio je kako je Sisak uvijek bio grudobran Zagreba te podsjetio na obranu Siska prije 400 godina kada je sisačku utvrdu i ovaj prostor branilo jedva 5000 kršćanskih vojnika. 

- Kroz ovu je brigadu u najtežem vremenu, koje nije trajalo tjednima nego dvije godine, prošlo oko 3000 ljudi, jako mali broj najhrabrijih među nama. U vremenu koje ovdje nije bilo više samo jedna utvrda i par sela nego grad od 80.000 ljudi, država od 4,7 milijuna ljudi u to vrijeme, narod koji je u međuvremenu prerastao u političku naciju, organizirao se i na kraju borio za svoju državu, rekao je Milanović.

- Zato uvijek moramo pamtiti imena tih 27, a u nekim postrojbama i više ljudi, koji su poginuli za Hrvatsku, koji su se u to ljeto 1991. godine, kada se u Europi sklapaju međunarodni ugovori o priključenju, bore se za svoj dom, naglasio je predsjednik Milanović.

Dodao je da je njima oduzeta šansa i nadanje.

- Sanjali su Hrvatsku, a nisu je dočekali. Zato je ovo sjećanje više od moralnog duga. To je ono što jesmo, bez toga nismo ništa. Nacija postoji dok postoji vjera u nju. Ona može biti okupljena oko više stvari, oko religije, zajedničke priče, teritorija, a najčešće oko svega toga. Kako to izgleda kada nikako ne izgleda vidjeli smo ovih dana u Afganistanu. Zemlja za koju nitko nije spreman riskirati ne postoji, i zato nema smisla plakati za time, poručio je predsjednik Milanović.

- Bili ste među prvima, bili ste grudobran Zagreba, koji se ne bi razvijao i bogatio da nije bilo onih koji su bili tu da prsima zaustave protutežnju svakog vremena. Svi oni vojnici koji su branili ove prostore bili su običan mali slavenski narod, Hrvati, Srbi, kako u kojem ratu. Nadam se da je ovaj zadnji i da nakon svega konačno možemo živjeti mirno, obnoviti ovu barutanu europskim fondovima, rekao je Milanović.

Predsjednik je posmrtno odlikovao umirovljenog brigadnog generala Vladu Hodalja Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu dok je za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju Redom bana Jelačića odlikovan Viktor Šprajc, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Uoči svečanog obilježavanja godišnjice ustrojavanja brigade Predsjednik je u spomen na poginule hrvatske branitelje položio je vijenac i zapalio svijeću kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku. Uz predsjednika Milanovića je bio posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!