Hanžek za HTV s posljednjim podacima o obnovi nakon potresa

28.07.2022.

19:35

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/IMS/HRT

Gordan Hanžek

Gordan Hanžek

Foto: Dnevnik / HTV

Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je počela izgradnja na osam višestambenih zgrada u Petrinji, na četiri višestambene zgrade u Glini te priprema temeljnog tla u Topuskom za dvije višestambene zgrade. Govorio je među ostalim i o realizaciji nekonstrukcijske obnove, zamjenskim objektima te ugovorenim obvezama putem javne nabave. 

Nastavljamo još s dvije višestambene zgrade, s po 13 stanova, u Gvozdu. Trenutačno su u natječaju zadnje četiri višestambene zgrade, od toga tri u Glini s 57 stanova i jedna u Dvoru. Rok dovršenja je 12 mjeseci, a što se tiče sredstava radi se o 95% bespovratnih Europske unije, dodaje Hanžek. Istaknuo je da bi u tim zgradama trebali biti smješteni isključivo stradalnici potresa, obitelji koje nemaju čvrsti krov nad glavom, koje čekaju obnovu i oni koji su bili u državnim stanovima, a čiji su stanovi toliko oštećeni da u njima neće moći živjeti.

Zamjenske obiteljske kuće - 86 je potpisanih ugovora

Odgovarao je i na pitanja o tome kakva je trenutačna situacija s izgradnjom zamjenskih obiteljskih kuća. Rekao je da je trenutačno 86 potpisanih ugovora, na 74 kuće su počeli radovi, a na 12 lokacija se još uklanjaju objekti. Ovisno o tehnologiji i izvođačima radova, sada ćemo na tjednoj razini imati informacije o gotovim kućama, a od rujna ćemo dnevno dobivati informacije o tome, kazao je Hanžek te dodao da bi za obitelj Vratarić iz Dužice kuća mogla biti gotova za dva tjedna.

U vezi s nekonstrukcijskom obnovom na Banovini rekao je da se sad već radi o 67% riješenih situacija. 

- Više od 3.100 kuća je obnovljeno. Organizirana je obnova 916 kuća, a sada je već više od 200 novčanih nadoknada isplaćeno stradalnicima koji su izvršili samu obnovu. Na tom programu je realizirano 150 milijuna kuna. Ukupno je u programu 8.300 kuća, a računamo da će 5.500 kuća biti potrebno završiti kroz taj program, dodao je.

Hanžek: Obnova je maratonska utrka

Budući da se ljudi često žale da je spora obnova, Hanžek odgovara da je još i prije godinu dana rekao da je obnova maratonska utrka. 

- U nekonstrukcijskoj obnovi je realizirano 150 milijuna kuna. Danas je u izgradnji višestambenih zgrada trenutačno u realizaciji 230 milijuna kuna. Imamo 80-ak gradilišta u zamjenskim objektima. Više od 400 milijuna kuna je u raznim fazama realizacije. Više je od 950 milijuna kuna ugovorenih obaveza putem javne nabave. Sutra će biti vidljiva u elektronskom oglasniku javna nabava za 250 kuća, istaknuo je Hanžek.

Danas je na sjednici Vlade donesena odluka o Programu mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Hanžek je naglasio da je Program mjera vrlo bitan i da će umnogome pomoći u konstrukcijskoj obnovi. Dodaje da će se među ostalim kroz Program mjera moći provesti i opremanje samih objekata.

Više pogledajte u videu:

Medved: Ovaj tjedan raspisuje se javna nabava za izvođače na još 250 kuća 

Na Banovini je nekonstrukcijski obnovljeno 3.000 obiteljskih kuća, samoobnovljeno je 925 objekata, a radovi se izvode na 688 kuća. Uklonjeno je ukupno 600 objekata. Ministar Tomo Medved, načelnik Stožera za obnovu, na sjednici Vlade najavio je daljnje aktivnosti.

- Ovaj tjedan raspisuje se javna nabava za izvođače radova na još 250 kuća procijenjene vrijednosti 245 milijuna kuna, kazao je ministar Medved.

Nekima je obnova pri kraju, nekima kasni, a za neke nije ni na vidiku

Brojke i planovi onima koji i godinu i pol nakon potresa čekaju obnovu oštećenog ili izgradnju novog doma, malo znače. 

Ivan Marinović u Strašniku čeka obnovu svoje kuće, nakon potrsa. Majstore nije vidio tjednima. Kaže da ima mjesec dana kako je krov napravlje. Nakon 2-3 dana su majstori došli, napravili predzidne zidove i poslije toga više nema nikoga.

Dražen Vratarić iz Dužice sve je već bio pripremio da se proslavi useljenje u novi dom 1. lipnja, kada je bio rok, ali na montažnu zamjensku kuću još će pričekati.

- Nadam se, imam obećanje da će biti do zime gotovo, rekao je i dodao da mu je krov nad glavom, ali se još jedino treba spojiti struja i voda.

Pravi krov nad glavom u 80 petrinjskih kontejnera i dalje čeka 155 ljudi. Aleksandra David svake godine u lipnju dobije obećanje da će se uskoro preseliti. No, uvjerena je da će ovdje provesti još najmanje dvije godine.

- Pomaka zasad nema. Svima smo se obraćali, tkogod je dolazio ovdje. Svi kažu krenuli smo, a to njihovo kretanje, to ti je isto kao da ništa ni ne rade, izjavila je Aleksandra David iz Petrinje.

Da se ipak nešto radi, može se vidjeti u središtu Petrinje. Na dva najveća gradilišta u Turkalinovoj ulici niču stambene zgrade, trebale bi biti gotove do kraja 2023. godine.

- Krenuli smo prije nešto više od mjesec dana i napravljene su za naše četiri zgrade sve četiri temljene ploče. Napravljene su kompletne iskopine, zidovi izgubljenih etaža i krećemo s radovima na ploči prizemlja na sva četiri objekta, kazao je Branimir Radanović, direktor "Radanović" d.o.o.

U Sisku je župan Ivan Celjak komentirao obnovu objekata u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije. Kazao je da su zadovoljni dinamikom radova, ali će biti zadovoljni tek kada se i posljednji sugrađanin vrati u svoj dom.

Tom se trenutku nadaju mnogi, ali ih muči što ne znaju kada će doći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!