19:06 / 18.02.2022.

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/P.F./HRT

Novi rok vjetar je u leđa obnovi nakon potresa

Problemi s obnovom

Problemi s obnovom

Foto: HTV / HRT

Viša sila i izvanredne okolnosti razlozi su što je Hrvatskoj produljen rok za korištenje novca iz Fonda solidarnosti za sanaciju štete uzrokovane potresom u Zagrebu, poručio je iz Bruxellesa premijer Andrej Plenković. Produljen je do lipnja sljedeće godine. Na raspolaganju je 5,1 milijardi kuna za konstrukcijsku obnovu javnih zgrada. Do sada je potrošeno manje od 5% iznosa. U glavnom gradu oštećeno je 25.000 objekata. Među njima više od 200 zdravstvenih te 500 obrazovnih ustanova. Oštećena su i brojna kazališta, muzeji, crkve.

Vjernici su se u studenom vratili u baziliku. Konstrukcijska obnova tek treba početi, plan postoji.

- Jedan dio bit će u roku godinu dana gotov, no to ne znači da će kompletno svod biti gotov jer se ovdje radi o vrlo ozbiljnom zahvatu, objasnio je voditelj obnove bazilike Presvetog Srca Isusova p. Damir Kočiš.

Ozbiljne zahvate čeka i Hrvatski povijesni muzej. Potporne grede drže zidove palače Jelačić.

Progresivne štete, kažu, usporavaju obnovu.

- Projektiranje će sad krenuti i ono što nas je najviše strah, to je samo stanje objekta kada krenu radovi. Svi ozbiljno radimo, ovaj rok naravno da nema izlike, ali nema izlike ni za sve dionike u obnovi koji bi trebali pratiti našu dinamiku, rekla je ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar.

Dinamikom obnove Zagreb se nije mogao dičiti jer dosad je Hrvatska potrošila manje od 5% od 5,1 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti za kontrukcijsku obnovu javnih objekata. No, novac će se, poručuje ministrica kulture, produljenjem roka potrošiti.

- Mi cijelo vrijeme imamo vrlo otvoren dijalog sa svim službama Europske komisije. Oni su dobro upoznati i s dinamikom rada na svim projektima i s poteškoćama s kojima se suočavamo, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Osim brojnih muzeja, kazališta, crkvi, oštećeno je 214 zdravstvenih i 513 obrazovnih ustanova. Za sve te radove nedostaje radna snaga.

- Povećana je potražnja i time se dižu cijene, a u isto vrijeme su dignute cijene materijala, čelika i tako dalje, tako da to sad ide u jednom smjeru koji nije dobar. To je dodatni razlog zašto bi trebalo razmotriti može li uopće domaći građevinski sektor u nešto manje od godinu i pol, koliko je ostalo do roka Fonda solidarnosti, apsorbirati sav taj novac i izgraditi, smatra zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Da se dosad moglo više napraviti, smatra predsjednik Republike koji kaže da se produljenjem roka izbjegla potpuna blamaža.

- Ovo je samo blamaža, dakle nije blamaža što nisi iskoristilo sve. Ali opet ostaje činjenica da je tamo nekoga morao povlačiti, u ime Hrvatske, za rukav, žicati. Mene je sram toga, ja bih bio ponosan da smo potrošili 50% toga i gotovo, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

U premijerovu obranu stao je ministar Darko Horvat.

- Kada ima dobre volje i kada su argumenti jaki i kada ih znate argumentirano staviti na stol bez da bilo koga vučete za rukav, jer neki to rade ili su radili kad nisu mogli rješavati ovakve probleme, to je premijer u Bruxsellesu jasno dokazao i pokazao jučer, rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

A premijerova su očekivanja vezana uz daljnju obnovu velika.

- Očekujem intenzivan rad i dinamiku procesa obnove, kako bismo ne samo iskoristili ne samo ova sredstva nego angažirali i druge izvore i što prije osigurali da proces krene visokom i intenzivijom dinamikom nego što je to bilo do sada, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sada je na Hrvatskoj da opravda dano povjerenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!