Obnova škola nakon potresa

09.05.2023.

19:52

Autor: Iva Magušić-Dumančić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Obnova škola

Obnova škola

Foto: HTV / HRT

Europskim novcem obnavlja se i stara strukovna škola u Sisku koja će se prenamijeniti u Učenički dom. Vrijednost investicije je oko milijun 600 tisuća eura i bit će to prvi takav dom u Sisku. Moći će primiti 60 učenika. Usto, obnavlja se i zgrada gimnazije.

Nakon potresa - zgrada sisačke gimnazije - neupotrebljiva. 

Trenutačno se koriste prostorima Županije. Iako im je, kažu učenici, skučeno, kvaliteta nastave nije narušena. Prostorije su uredili, ali...

- Jako se radujemo povratku, čuli smo da će biti još više aktivnosti, nekakvih prostorija koje do sada nismo imali, nismo navikli na njih i jako nam je drago vratiti se, govori Karla, učenica 3. razreda Gimnazije Sisak.

Jedva to čekaju i profesori.

- S djecom je lijepo raditi i na livadi i u šumi i naravno i u ovakvim prostorima kakve sada uživamo, ali naravno bit ćemo još sretniji kad se vratimo u staru novu zgradu, naglašava Tomislav Dobronić, nastavnik geografije i povijesti, Gimnazija Sisak.

Do jeseni bi se 340 učenika trebalo vratiti u svoje učionice. Da to tako i bude, i ministar je uzeo stvar u svoje ruke.

Postavljanje parketa korak je prema završetku radova.

- Omogućit će se i bolji uvjeti i prostorni uvjeti i kabineti. Prema tome, trebalo bi biti puno lakše organizirati nastavu i puno kvalitetniji rad, istaknuo je Božidar Dujmić, ravnatelj Gimnazije Sisak.

Intenzivno se obnavlja i bivša Strukovna škola, koja će postati učenički dom, prvi u Sisku.

Na području županije potpuno je obnovljeno 10-ak škola, na dijelu njih završena je konstrukcijska obnova, pa župan obećava...

- Do 9. mjeseca, početka školske godine, očekujemo da ćemo obnoviti sve školske objekte. Jedino imamo izazove u područnoj školi u Letovaniću, rekao je Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan.  

Zgrade ovakve, javne namjene većinom se obnavljaju novcem iz europskog Fonda solidarnosti, koji je za petrinjsko područje, ističe ministar, iskorišten.

- Pored nas se događa i obnova obiteljskih kuća, više stambenih zgrada i u ovom trenutku mi na području Sisačko-moslavačke županije, uključujući i projekte iz Fonda solidarnosti kojih realiziramo 1200, rekao je Branko Bačić, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Tomu će se, kaže, uskoro pridodati njih još najmanje 36, jer se planira izgradnja toliko višestambenih zgrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!