20:14 / 12.10.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Od svibnja, u Hrvatskoj je danas najviše preminulih

Najviše preminulih od početka pandemije

Najviše preminulih od početka pandemije

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj danas 1007 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminule su 24 osobe, najviše još od svibnja. U bolnicama je 870 pacijenata, 140 na respiratoru. Iz Zavoda za javno zdravstvo napominju da još nisu zadovoljni tempom cijepljenja, zbog čega bi se bolnički kreveti mogli sve brže puniti.


U KBC-u Rijeka sve je više hospitaliziranih zbog koronavirusa, trenutačno ih je 42. 


- Mi imamo gotovo 50% povećanje broja hospitaliziranih unazad 10 dana.Neki od njih su vrlo mladi, ali ono što je zajedničko za većinu je da su necijepljeni. Trenutačno su na odjelu četiri člana iste obitelji koji se npr. nisu odlučili cijepiti, kazao je Aron Grubešić, voditelj COVID 6 odjela u KBC-u Rijeka. 


U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata preminule 24 osobe.


- To je previše, to je znak da nismo dosad dovoljno odgovorili na izazov pandemije, u prvom redu cijepljenje, kazao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore. 


Dodao je da je često u javnosti prisutan podatak da su ljudi mlađi od 50 godina praktički sigurni i da će proći sa blagom kliničkom slikom.


- Želim ovdje jasno reći da je oko 6000 naših sugrađana mlađih od 50 godina dosad bilo hospitalizirano zbog COVID-a, napomenuo je Luetić. 


Iako je u Varaždinskoj županiji 55% cijepljenih objema dozama i po tome su među vodećima u zemlji, oni nisu zadovoljni jer, kažu, može i bolje.


- Ja bih samo komentirala da smo ušli nespremni u četvrti val s nedostatnom procijepljenošću i to je zapravo rezultat zbog čega nam virus i dalje cirkulira među neimunim i necijepljenim osobama, a jedan postotak nam se prelijeva ponovno u bolnice, izjavila je Katica Čusek Adamić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. 


U Hrvatskoj je od danas i službeno u primjeni treća doza cjepiva, a na saborskom Odboru za zdravstvo s pet glasova za i tri suzdržana prihvaćeno je Vladino izvješće o COVID-u, konačna ocjena očekuje se na sjednici Sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!