Odbor za ravnopravnost spolova: Porast kaznenih djela nasilja u obitelji

24.11.2022.

14:48

Autor: HRT/IMS

Odbor za ravnopravnost spolova

Odbor za ravnopravnost spolova

Foto: HTV / HRT

Na saborskom odboru za ravnopravnost spolova održana je tematska sjednica "Djelotvornost uvjetnog kažnjavanja počinitelja obiteljskog nasilja". 

Osim porazne statistike koja je u porastu iz godine u godinu, sudionici su se osvrnuli i na kažnjavanje počinitelja koje ponekad nema nikakvu učinkovitost jer se već kažnjen počinitelj tj. otprije poznat policiji - ponovno upušta u ponavljanje djela pa dolazi do teških ubojstva. Samo ove godine u 10 mjeseci ubijeno je 13 žena.

- Imamo porast kaznenih djela nasilja u obitelji i nasilja od strane bliskih osoba, isto tako imamo nažalost i porast ubojstava. Međutim ti trendovi ako govorimo o kaznenim djelima su vezani i za postcovid, ali i za trendove koji su pristuni i u određenim zemljama EU, rekla je Irena Petrijevčanin, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova.

- Jednostavno je statistika da se nasilje ponavlja iz godine u godinu, da žrtvama treba nekad i nekoliko godina da bi se uopće ohrabrile prijaviti nasilje koje proživljavaju, a kada se na to i odluče ne nailaze na reakciju sustava kakvu bi željele, upozorila je Maja Štahan, kordinatorica Pozivnog centra za žrtve kaznenog djela i prekršaja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!