17:49 / 11.04.2022.

Autor: M.Š./HRT

Plenković: Pozdrav "Za dom spremni" i danas je zabranjen

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da izjave izaslanika Ministarstva hrvatskih branitelja Matka Raosa u Splitu nisu nikakav stav Vlade niti bilo koga u Vladi, a istaknuo je da je pozdrav "Za dom spremni" i danas zabranjen. Komentirao je situaciju s ruskim diplomatima i predsjedničkim izborima u Francuskoj. 

- Izvijestili smo kolege o tome da se reducira broj članova ruske diplomacije u Zagrebu, očekujemo da se taj broj reducira u idućim danima, to je naš politički stav vezan uz neprihvatljivu invaziju Rusije na Ukrajinu, izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.    

Na pitanje o mogućem odgovoru Rusije na protjerivanje diplomata, kaže Plenković da kada vide odgovor da će onda to komentirati. 

Plenković je rekao da će ministar pravosuđa u četvrtak na Vladi predloži imenovanje povjerenika za grad Split.

- Izvijestili smo kolege i smanjenju cijena goriva, to je drugi tjedan za redom da se smanjuju cijene, poručio je. Govorili smo o situaciji u BiH kao i o Svjetskom danu Roma, kaže.

Plenković uvjeren u Macronovu pobjedu

Emmanuel Macron je u nedjelju dobio 27,8 posto glasova, a Marine Le Pen 23,1 posto. Iza njih je Jean-Luc Mélenchon, kandidat ljevice s 22 posto glasova koji je u nedjelju pozvao svoje birače da ne glasaju za kandidatkinju desnice, Macronove suparnice i na prošlim izborima 2017. godine.

Tada ju je u drugom krugu Macron pobijedio s 66,1 naprema 33,9 posto, no ankete ovaj put predviđaju neizvjesnije rezultate.

Plenković je u ponedjeljak rekao da on kao netko tko poznaje Francusku jer je tamo živio pet godina i dalje vjeruje u refleks republikanizma koji krasi francusku demokraciju. 

Na pitanje kako bi se Hrvatska ubuduće ponašala u slučaju da Marine Le Pen, koja nije baš sklona NATO savezu te je bliska s Rusima, pobijedi na predsjedničkim izborima, Plenković kaže da u ovom trenutku na to ne može odgovoriti jer se radi o hipotetskim pitanjima i da će Emmanuel Macron pobijediti. 

- Sve ankete koje su izašle idu njemu u prilog, ja sam u Francuskoj živio pet godina, vjerujem u taj refleks republikanizma koji krasi francusku demokraciju. 

O izjavi Matka Raosa: Riječ je o neprimjerenoj, nepromišljenoj izjavi


Osvrnuo se i na poklič “Za dom spremni”, a komentirao je izjave Matka Raosa u Splitu koji je u nedjelju kazao “da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske”.


- Riječ je o neprimjerenoj, nepromišljenoj izjavi od koje se ministarstvo jučer ogradilo. To nije stav Vlade niti bilo koga u Vladi. Što se tiče zabrane tog pokliča, on je već danas suprotan Ustavu i zakonu, stvar je samo kako se to primjenjuje od strane pojedinih sudova. Na Vrhovnom sudu je da ujednačava praksu. 

Komentirajući mogućnost da se uspori hrvatski gospodarski rast uslijed situacije u Ukrajini, Plenković odgovara:

- U svakom slučaju, rat utječe na sve moguće globalne procese, opskrbu, cijenu energenata, suočavamo se s onime s čime suočava cijela Europa i svijet. Mi smo u dosadašnjem dijelu mandata uvijek pokazali da je Vlada intervenirala, vodila računa o radnim mjestima, očuvanju gospodarstva i to u nizu situacija. Globalni trendovi su drugačiji nego što bi bili da je COVID jenjavao, a da nema ruske agresije na Ukrajinu. 

"Nije se razgovaralo o rekonstrukciji Vlade"

Kaže da se nije razgovaralo o rekonstrukciji Vlade. 

Na pitanje planira li posjet Ukrajini, Plenković ističe da je tamo bio sredinom prosinca.

- Moji su dojmovi bili jasni, obistinilo se ono što sam stekao nakon razgovora s ukrajinskim dužnosnicima. Kada procijenimo da treba dati takvu vrstu potpore, a mi je dajemo svaki dan, doći će i to na dnevni red. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!