Odvjetnik Orešković: Još smo daleko od optužnice, a kamoli presude

10.06.2021.

08:55

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Orešković: Daleko smo od optužnice, kamoli presude

Orešković: Daleko smo od optužnice, kamoli presude

Foto: Studio 4 / HRT

Sada treba provesti istragu, vidjeti uopće što tu ima i jesu li ti kriminali koji im se stavljaju na teret osnovani ili ne. Daleko smo još od optužnice, a kamoli od presude, rekao je odvjetnik Ivan Orešković i za HTV-ov "Studio 4" komentirao uhićenje sudaca i stanje u pravosuđu.

Iza rešetaka su jučer završila tri osječka sudca, Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić, ali i poznati osječki poduzetnik Drago Tadić. Posljedica je to za sudce kompromitirajućih izjava Zdravka Mamića i podataka koje je na famoznom memory sticku predao USKOKU.

Mamić je tvrdio da je sucima davao izdašan mito kako bi ga oslobodili u postupku u kojem mu se sudilo zbog izvlačenja novca iz dinama. Svjedočimo neviđenom cinizmu da osuđenik za kriminalne radnje Mamić iz BiH poručuje da se bori za reformu hrvatskog pravosuđa.

- Nisam očekivao da će sada uslijediti uhićenje, ali znalo se da će USKOK morati poduzeti nešto kad su dobili sve te fotografije i izjave prije nekoliko mjeseci. Očekivao sam da će se nešto dogoditi, rekao je Ivan Orešković, odvjetnik.

- Koliko čitam iz medija, jučer su dvoje sudaca i poduzetnik bili ispitani pred USKOKOM. Mislim da je trenutno u tijeku ispitivanje posljednjeg suca, i nakon što se obave te prve radnje, USKOK bi trebao donijeti odluku o tome hoće li predložiti određivanje istražnog zatvora protiv uhićenih okrivljenika, pretpostavljam da je to izgledno. Nakon toga će ići pred suca istrage na županijski sud da on odluči hoće li istražni zatvor biti određen tih prvih mjesec dana ili ne, i po kojim osnovama, dodaje Orešković.

Odvjetnik Ivan Orešković naglašava kako je ovo tek početak postupka.

- Prije nekoliko mjeseci USKOK je dobio memory stick na kojem postoje određeni dokazi i išlo se na uhićenje. Sada treba provesti istragu, vidjeti uopće što tu ima i jesu li ti kriminali koji im se stavljaju na teret osnovani ili ne, je li to možda malo iskonstruirano? Treba gledati iz svih aspekata, daleko smo još od optužnice, a kamoli od presude, zaključio je Orešković.

Odvjetnik jednog od sudaca dao je naslutiti da je sve to konstrukt pravosuđa koji za cilj ima pogodovanje Zdravku Mamiću.

- Zdravko Mamić ima pravomoćnu presudu, ona može biti ukinuta kada bi u ovom postupku bilo dokazano da su suci napravili nešto iz razloga što su dobili mito. Iz tog razloga bi Mamić mogao tražiti obnovu postupka. Trenutno je uložena ustavna tužba na tu presudu, pa možemo postaviti pitanje utječe li sad pokrenuti postupak na pristranost sudaca,i znači li to da će ustavna tužba biti usvojena u korist Zdravka Mamića, kaže Orešković.

Jako je teško reći što bi se trebalo dogoditi u ovom trenutku što bi se trebalo dogoditi da bi njegov položaj bio povoljniji, kaže Orešković.

- Čak mislim da je u ovoj situaciji on sebi otvorio još jedno bojište, a to je pitanje njegovog izručenja. On je već dio ovog procesa kao jedan od suokrivljenika. Zato USKOK može sada zatražiti njegovo izručenje u Republiku Hrvatsku, nevezano za pravomoćnu presudu koju ima, nego vezano za ovaj konkretan postupak, pojašnjava Orešković.

Orešković zatim komentira stanje pravoduđa u Hrvatskoj.

Znam da u javnosti ružno izgleda  i stvarbo je ružno kada vidimo da su tri sudca jednog županijskog suda uhićeni radi sodta ozbiljnih optužbi, no smatram da stanje u prvosuđu nije toliko loše koliko je loša percepcija javnosti. Ima korektnih sudaca koji stvarno revno rade svoj posao.

Orešković komentira stanje pravosuđa u Hrvatskoj.

- Znam da u javnosti ružno izgleda kada vidimo da su tri sudca jednog županijskog suda uhićena radi dosta ozbiljnih optužbi, no smatram da stanje u pravosuđu nije toliko loše koliko je loša percepcija javnosti. Ima korektnih sudaca koji stvarno revno rade svoj posao, rekao je Orešković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!