HALMED: Provjeravaju se još 32 slučaja moguće povezanosti smrti i cjepiva

19:11 / 07.12.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/P.F./HRT

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Pada broj novozaraženih koronavirusom u našoj zemlji. Imamo oko 3262 novih slučajeva, 600 manje nego prije tjedan dana. No, i dalje je velik broj preminulih - od jučer je život izgubilo 60 osoba. S obzirom na pad broja novozaraženih, i pritisak na bolnice je u laganom padu. Hrvatska agencija za lijekove i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavili su da je smrt 33-godišnjaka u ožujku vjerojatno povezana s cijepljenjem.


Tridesettrogodišnjak iz Siska u ožujku je preminuo 12 dana nakon cijepljenja prvom dozom AstraZenece. Da je smrtni ishod povezan s cijepljenjem, potvrđuju i HZJZ i HALMED.

- Stručna grupa za ocjenu nuspojava cjepiva koja se sastoji od kolega iz HALMED-a i HZJZ-a je zaključila svoju ocjenu prijave smrti u 33-godišnjeg muškarca nakon primjene cjepiva AstraZeneca te je utvrđeno da je vjerojatno povezano s primjenom samog cjepiva. Slučaj smrti se odgodio u ožujku ove godine i prema saznanjima koje imamo muškarac nije bolovao od težih bolesti, rekla je Željana Margan Koletić, mr. pharm., voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju u HALMED-u.

- Trenutačno mehanizam nastanka ovog stanja nije potpuno utvrđen. Rade se dodatna istraživanja, a prije nekoliko dana postali su dostupni podaci jednog istraživanja gdje se nastanak ovog sindroma povezuje s adenovirusnim vektorom koji se koristi u ovim cjepivima za unos ovog proteina u naš organizam. Sama pojavnost ovog stanja je vrlo, vrlo rijetka. U Hrvatskoj imamo više od 560.000 primijenjenih doza i imamo nažalost jedan potvrđen smrtni slučaj, dodala je Margan Koletić.

- Samo cjepivo i dalje dokazano štiti od težih oblika bolesti COVID-19 i hospitalizacije, a sama hospitalizacija radi bolesti COVID-19 je nekoliko puta više povezana s potencijalno smrtnim ishodom nego ovo stanje. Na AstraZenecu je prijavljeno oko 1600 slučajeva nuspojava, a od toga je 81% blažih, naglasila je.

Od 43 prijave sumnje na smrtni ishod, 32 se još ocjenjuju, a za 11 slučajeva isključena je povezanost s cijepljenjem. 

Među novopreminulima od COVID-a je i 25-godišnjak iz Koprivnice, a u Osijeku je bila teška noć.

- Broj umrlih nas rastužuje s obzirom na zadnji podatak a to je da je 11 osoba preminulo u našoj ustanovi u posljednja 24 sata  naravno da ne zvuči dobro, rekao je prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, dr. med., pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek.

Među njima najviše je necijepljenih. U mnogim bolnicama ipak osjećaju rasterećenje.

- Mi sad imamo 123 bolesnika u respiratornom centru što je vidjivo manje, zapravo čitav jedan odjel manje i više od jednog odjela nego prije. Tako da smo sad jedan odjel zatvorili za COVID bolesnike, a nažalost u jedinici intenzivnog liječenja to ide sporije, to je uobičajeno, rekao je prof. dr. sc. Bruno Baršić, dr. med., voditelj Kriznog stožera KB Dubrava.

U Hrvatskoj su potvrđena tri slučaja zaraze omikron-varijantom. Zbog sumnje u zarazu tom varijantom, u Splitu je jedna osoba u izolaciji.

- Imamo obavijest o povezanosti osobe koja je kod nas u karanteni vezano za osobu koja je u Zagrebu pozitivna na omikron, to je bio sastanak na kojem je bila ta osoba. Osoba je negativna, napravljen je PCR, po smjernicama ide u karantenu 14 dana, zadnji dan karantene će se opet napraviti PCR test, istaknula je Željka Karin, dr. med., ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Na testu je i sam omikron, i liječnici i epidemiolozi očekuju pozitivan preokret.

- Možemo se nadati da će nam omikron pomoći, ali za sada je to jako jako preuranjeno govoriti. Jesmo u silaznoj fazi, to je blagi silazi trend no još treba proći vremena da bismo govorili o kraju četvrtog vala, rekla je Dijana Mayer, dr. med., epidemiologinja u HZJZ-u.

- Znači virus postaje tijekom svojih izmjena sve više pravi respiratorni virus, svaka ozbijnija pandemija vam je trajala otprilike 3 godine tako da smo, mi smo sada na kraju neke druge godine, znači otprilike kroz iduću godine bi se pandemija kao takva već trebala riješiti, rekao je Marijo Parčina, dr. med., epidemiolog i mikrobiolog, Sveučilišna bolnica Bonn.

Novogodišnji je to dar koji bi mogao razveseliti cijeli svijet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!