Ravnateljica Centra Stančić: Postupali smo u skladu sa zakonom

03.11.2021.

19:15

Autor: Martina Klaić/Matea Mikić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Otkazi zbog odbijanja testiranja

Otkazi zbog odbijanja testiranja

Foto: Dnevnik/Tomislav Miletic / HRT/PIXSELL

Socijalni radnici trebaju se testirati ili cijepiti - no otkaze ne podržavam. Poručila je to predsjednica njihove udruge Štefica Karačić. Četiri radnika Centra za rehabilitaciju Stančić dobila su otkaz zbog odbijanja testiranja, što je prvi takav slučaj otkako je u sustavu socijalne skrbi uvedena obveza testiranja ili cijepljenja. U zdravstvenom sustavu otkaza još nema. 

Mjesec dana četvero djelatnika odbijalo je testiranje. Unatoč upozorenjima, odluku nisu mijenjali.

- Oni su ostali pri svojoj odluci i uručeno im je pisano upozorenje zbog kršenja obveze iz radnog odnosa, rekla je ravnateljica Centra za rehabilitaciju Stančić Sanjica Grbavac.

Iako je jedan od bivših zaposlenika stao pred kameru HTV-a i objasnio razloge, poslije je zabranio emitiranje izjave. Njegov argument za netestiranje bio je da je taj postupak bolan, da izaziva kod mnogih glavobolje i krvarenje iz nosa. Predsjednica Radničkog vijeća Centra za rehabilitaciju Stančić i članica Središnjeg odbora sindikata socijalne skrbi Žuborka Barin kazala je da ne stoje takve izjave. 

Ta su ih uvjerenja dovela do gubitka posla. Ravnateljica Grbavac poručuje da se osobno ne boji ničega te da su u Centru postupali u skladu sa zakonom. Sva četiri radnika svjesna su da je ovo jednostavno bilo neminovno, dodala je. 

- Mislim da je to čak i ako se radi o uvjerenjima tako mali ustupak mislim naspram svega ovoga. Mislim da to nipošto nije bilo fer prema kolegama i prema korisnicima s kojima radimo, istaknula je Barin.

U Centru za rehabilitaciju Stančić je 370 zaposlenika i 600 korisnika.

- Imamo tri odjela oboljelih korisnika, jučer nam je jedan korisnik preminuo ja zaista u ovom trenutku imam daleko prečih i neodgodivih poslova i ne mogu sada razmišljati o tome što će biti ako se netko predomisli, evo zaista ne mogu, poručila je ravnateljica Centra za rehabilitaciju Stančić.

Bez toga nema ni povratka na posao jer pravila se moraju poštovati.

- Ne podržavam otkaze kao takve ja mislim zapravo da će svi ti kolege u Stančiću još uvijek imati priliku promijeniti svoje mišljenje, prilagoditi se i ostati raditi na svom radnom mjestu, naglasila je predsjednica Udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

Hoće li na svome radnom mjestu ostati i dvanaest zaposlenika KBC-a Zagreb? Nakon izrečenog upozorenja, dio njih mijenja odluku.

- Dvoje zaposlenika je nakon izrečene opomene pristalo se testirati i dalje obavlja svoje radne obveze, dio zaposlenika je trenutno na bolovanju i za sedam zaposlenika trenutno su aktivni postupci, dodala je pomoćnica ravnatelja za pravne poslove KBC-a Zagreb Kristina Marđetko Kelemenić.

Jesu li COVID potvrde ustavne - razmatra Ustavni sud.

- U ovom trenutku nije moguće predvidjeti kada se može očekivati donošenje ustavnosudske odluke. S obzirom na interes javnosti to će svakako biti u razumnom roku, poručio je Miroslav Šeparović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!