Ugostitelji u strahu od obveznih COVID potvrda

03.11.2021.

18:01

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kafići zatvoreni u pandemiji, arhiva

Kafići zatvoreni u pandemiji, arhiva

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Velike gubitke zbog pandemije COVID-a pretrpjeli su splitski ugostitelji. Nakon ljeta 2020., te protekle zime kada su bili zatvoreni, ova je sezona - za mnoge bolja nego rekordne 2019., no zbog porasta broja zaraženih i mogućeg uvođenja novih mjera - strahuju što će biti dalje.

Za vlasnika restorana Vicka Majića sezona je bila odlična - i drugi su splitski ugostitelji, kaže, više nego zadovoljni. A nisu se tomu nadali. Bolje je čak i od 2019. kaže.

Samo prošla je godina napravila "puno nereda" pa je nekolicina njegovih kolega trajno zatvorila. On je svoje radnike zadržao a spasili su ih - stranci željni putovanja.

- Turisti koji su bili zatvoreni su u ove godine imali veliku želju da dođu tu u Hrvatsku. Bili smo povoljna destinacija i odrazilo se na to cijelu našu situaciju, kaže Majić, vlasnik restorana i predsjednik Ceha ugostitelja, Udruženje obrtnika Split.

Nada se da je najgore iza nas, ali strahuje što će biti ove zime - bude li za ulazak u ugostiteljske objekte potrebna Covid potvrda.

- Iskreno, ne znamo šta da očekujemo, jer ne znamo hoće li bit donošenja nekakvih mjera s obzirom na situaciju i broj zaraženih. Nama će biti problem ako se donesu odluke o COVID potvrdama za ulazak u privatne institucije, restorane, kafiće i tako dalje. Mislim da bi nam to stvarno poremetilo posao i da bi to mogli to osjetiti svi ugostitelji, dodaje Vicko Majić.

U Splitu je registrirano više od 430 obrta koji nude hranu i piće. Da bi se ozbiljno bavili poslom, treba računati i na domaće goste. I raditi i zimi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!