Haludovo - nekad luksuzno turističko zdanje, a danas ruglo Krka

19.04.2022.

07:00

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Otok Krk godinama se muči s ostacima turističkog kompleksa Haludovo

Otok Krk godinama se muči s ostacima turističkog kompleksa Haludovo

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Otok Krk, jedno od naših najuspješniji turističkih odredišta, godinama se muči s ostacima turističkog kompleksa Haludovo. Otkako je prije gotovo dvadeset godina Haludovo došlo u ruke ruskog vlasnika koji ondje nije učinio ništa, velika turistička zona gdje se nekada nalazio jedan od najluksuznijih resorta bivše države, propada i nagrđuje prostor, a građani još jedanput apeliraju na rješavanje problema.

Nekada velebno turističko zdanje - zarobljeno u rukama neodgovornog privatnog vlasnika iz dana u dan sve je veće ruglo.

Zarasle ruševine pune smeća nagrđuju prostor. Posljednjih godina u jednom dijelu kompleksa primijećena je i invazivna biljna vrsta podrijetlom iz istočne Azije - kudzu. Za mjesec-dva, kada počne cvjetati, ponovno će se morati poduzeti akcija čišćenja jer ne bi bilo dobro da se kudzu proširi.

- Ona vrlo brzo zauzima prostor. U optimalnim uvjetima razvoja može rasti i do 25 cm na dan. Vrlo brzo zauzme prostor drugih domaćih autohtonih biljnih vrsta i onemogućuje njihov razvoj rekao je Elvis Vuleta, JU Priroda.

Općina Malinska u izradi je novog prostornog plana i građani tu vide priliku da se problem Haludova napokon počne rješavati. Traže da se turistička zona smanji za 50 posto.

- Na taj način ivestitor će se prisiliti da napokon počne investirat ili da proda ovu nekretninu nekom drugom zainteresiranom investitoru. Ako se to ne dogodi nakon nekog vremena ovu turističku zonu treba pretvoriti u negrađevinsko područje, ruševine maknut, počistit i područje zazalenit, rekao je Damir Franolić, pokretač inicijative.

Novi prostorni plan obuhvatit će zonu Haludovo, potvrđuje načelnik i sam ogorčen situacijom, ali ne baš na način na koji to građani predlažu. Vlasnika će pokušati "pritisnuti" na drugi način - bitno će smanjiti mogućnosti gradnje u zoni Haludovo.

- Ono što smo sad htjeli postići je da ako već ne želi ulagati da barem proda dok ima nekakvu vrijednost. Shvaćam ljude jer smo i mi na istom tragu međutim nemoguće je ukinut jednu turističku zonu koja postoji već 50 godina. Pokušali smo na sve načine, čovjek nije htio investirat, kupio je područje, zamislio nešto, nije ostvario, oštetio je općinu, cijeli Krk, RH, rekao je Robert Antun Kraljić, načelnik općine Malinska - Dubašnica.

A riječ je o velikom području koje se prostire na 12 morskih i 26 kopnenih, ukupno 38 hektara, jednoga od najljepših dijelova općine Malinska Dubašnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!