Otvara se obnovljeni operacijski blok Klinike za dječje bolesti Zagreb

05.04.2022.

17:30

Autor: I.Z./HRT

Klinika za dječje bolesti Zagreb

Klinika za dječje bolesti Zagreb

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Otvaranje potpuno obnovljenog operacijskog bloka Klinike za dječje bolesti Zagreb, oštećenog uslijed razornog zagrebačkog potresa, osim što pokazuje jasnu strategiju ove Vlade i Ministarstva zdravstva za oporavak zdravstvenih kapaciteta, u fokus dodatno stavlja učinkovitost i izvrsnost Klaićeve bolnice kao i unaprjeđenje kvalitete bolničke skrbi za djecu s područja Zagreba i okolice, ali i cijele Hrvatske istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš uoči svečanog otvorenja novog operacijskog bloka najavljenog za sutra, 6. ožujka s početkom u 11.00 sati u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 

Operacijski blok ukupne vrijednosti 26,2 milijuna kuna potpuno je obnovljen zahvaljujući financijskim sredstvima iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020." i intervencijom Ministarstva zdravstva koje je preraspodjelom sredstava u proteklom dvogodišnjem razdoblju osiguralo malo više od 10,6 milijuna kn za građevine i operacijske sale stradale u potresu u Klinici za dječje bolesti.

- Iznimnim naporima Ministarstva zdravstva, Uprave i svih djelatnika Klinike otvaramo dio operacijskog bloka s dvije nove i potpuno opremljene operacijske dvorane te pratećim prostorom. Nove operacijske dvorane rekonstruirane su i opremljene najsuvremenijom tehnologijom i opremom prilagođenom specifičnim potrebama i zahtjevima dječje dobi te integrirane u postojeći operacijski trakt, najavljuje ravnatelj Klaićeve bolnice, dr. med. Goran Roić, istaknuvši kako je puštanje u funkciju novih operacijskih dvorana i osposobljavanje smještajnih kapaciteta Klinike za dječje bolesti Zagreb prvi značajan iskorak u oporavku zdravstvenih kapaciteta grada od razarajućih posljedica potresa.

Dovršetak proširenja i suvremenog opremanja operacijskog bloka Klaićeve, jedna je u nizu investicija koje će dodatno poboljšati ishode liječenja djece, poboljšati uvjete rada bolničkog osoblja te umanjiti broj dana hospitalizacije što je, kako najavljuje ministar Beroš, uvertira u naredne projekte u zdravstvenom sustavu.

- Uz Kliniku za dječje bolesti Zagreb, paralelno razvijamo i druge strateške projekte poput Nacionalne dječje Bolnice Blato, Imunološkog zavoda, Helikopterske hitne medicinske pomoći te nam predstoje i najavljeni reformski koraci kojima vraćamo pacijenta u samo središte zdravstvenog sustava, poručio je ministar Beroš uoči otvorenja obnovljenog Operacijskog bloka sutra, 6. ožujka u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Vezano uz sanaciju posljedica zagrebačkog potresa, a temeljem javnog Poziva Ministarstva zdravstva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava, dosad su sklopljeni Ugovori sa 60 prijavitelja čiji je osnivač Republika Hrvatska i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb ukupne vrijednosti 2,3 milijardi kuna od čega je 850 milijuna kuna financirano iz Fonda solidarnosti Europske unije, a 1,45 milijardi kuna iz ostalih izvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!