22:20 / 30.03.2022.

Autor: Otvoreno/P.F./HRT

Otvoreno: Kako ocjenjujete rad Vlade?

Otvoreno

Otvoreno

Foto: HTV / HRT

Kada će se dogoditi rekonstrukcija Vlade? Jesu li na odlasku samo ministri pod istragama ili će promjene biti sveobuhvatne? Kakva je politička situacija u zemlji? Jesu li pred raspadom lokalne koalicije u Splitu i Puli? Hoće li biti prijevremenih izbora?

Gosti u emisiji Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala bili su Damir Jugo, dekan Visoke škole Edward Bernays; Aleksandar Musić, politički analitičar; Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja; Pero Maldini, Sveučilište u Dubrovniku i Petra Maretić Žonja, novinarka Večernjeg lista.

Maretić Žonja: Puljak planira ići na nove izbore opet s Ivoševićem

Petra Maretić Žonja
, novinarka Večernjeg lista, komentirala je događaje u Splitu.

- Gradonačelnik Ivica Puljak će sutra, kako je sam najavio, podnijeti ostavku kao i njegov zamjenik Bojan Ivošević. Tražit će i nove izbore za gradsko vijeće. Oni idu ako to većina izglasa. S obzirom na to da HDZ-ovci već duže zazivaju izbore za i gradonačelnika i za gradsko vijeće za očekivati je da će oni tu odluku podržati te da Split doista čekaju novi izbori. Koliko je to neočekivano, toliko je i očekivano jer 10 mjeseci imaju probleme unutar vladajuće koalicije. Kap koja je prelila čašu je optužnica protiv Bojana Ivoševića i Puljkovi partneri su mu okrenuli leđa. Po informacijama koje imam Puljak planira ići na nove izbore opet s Ivoševićem, što je zanimljivo. Očito se gradonačelnik Splita Puljak vodi time da ga građani Splita neće kazniti zbog izazivanja novih izbora. Prema anketi koja je objavljena u medijima krajem prošle godine Puljak je stajao znatno bolje od HDZ-ovog kandidata Vice Mihanovića. Pretpostavljam da on računa da se situacija od onda do danas nije puno promijenila i što se ide na izbore nakon 10 mjeseci, objasnila je Maretić Žonja.

Što se tiče Pule i nedavnog posjeta Puljka gradonačelniku Zoričiću rekla je kako do njihove suradnje još nije došlo te dodala kako se priča da bi gradonačelnik Pule mogao postati član stranke kojoj je načelu Puljak.

- Isto tako ne bi se trebalo iznenaditi da u Puli dođe do novih izbora. Tamo je koalicija već pukla, tamo se sad radi o programskoj suradnji. Gradonačelnik će dolaziti na gradsko vijeće, predlagati teme na dnevni red pa što prođe, prođe, rekla je.

Mamić: U Puli je malo drugačija situacija  

Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja, rekla je kako će Puljak ponovno tražiti podršku građana za svog dogradonačelnika.

- Rekla bih da je potpuno logično da gospodin Puljak najavljuje da će ponovno ići s Ivoševićem, da je on htio ostati na vlasti bez Ivoševića on je mogao Ivoševića tražiti da on da ostavku na funkciju zamjenika i na neki način zapravo pokrpati tu vladavinu. Dakle, očito je Ivošević iz nekih razloga gradonačelniku Puljku vrlo važan. Činjenica je da je Ivošević zapravo donio tu jednu veliku količinu glasova kojom je Puljak i postao gradonačelnik. Gospodin Ivošević ima kratak fitilj, on je počeo, ako se ne varam, prema Židovima pa je stalno ulazio u neke konflikte. Koliko će tome pomoći komunikacijski treninzi, nisam sigurna da je to možda najpametnija strategija od kad se on povukao iz javnosti. U međuvremenu se dogodila i ta optužnica, ali on je očito Puljku jako važan, rekla je.

- Onda teret tog kaznenog djela, koliko god ja kao žena možda imam malo emocionalno mišljenje, on će očito ako ponovno dobije povjerenje u tandemu s Ivoševićem moći će reći to se dogodilo, ispričao se, ide na komunikacijske treninge, radi kontrolu bijesa. Očito je on njemu jako važan. Što se tiče gradskog vijeća, u 10 mjeseci, koliko su na vlasti, HDZ koji ima najviše gradskih vijećnika u Splitu ima problem s gospodinom Mihanovićem koji na neki način nije ozbiljna opozicija Puljku. SDP je čak imao raspad, otišao im je jedan član u nezavisne te se nije nitko profilirao tko bi bio ozbiljan protukandidat Puljku. Njegova odluka da sutra da ostavku i ide na nove izbore je politički oportuna i razumna. On ima velike šanse sada dobiti izbore. U ovako nategnutoj koaliciji tri godine se mučiti sigurno za njega bi bilo puno teže, smatra Mamić.

- U Puli je malo drugačija situacija. Tu se radi o dječjem igralištu gdje se Zoričiću iz platforme Možemo imputira da pomaže privatnom interesu, dok on objašnjava da se radi o dječjem igralištu koje će koristiti sva djeca Pule i da se na taj način ne daje nekakva posebna korist investitoru. U to isto vrijeme vidimo stotine mešetarskih nekretninskih projekata koji se događaju po Istri. Mislim da Zoričić neće ponuditi ostavku, istaknula je Mamić.

Jugo: Za očekivati je bila situacija u Zagrebu

Damir Jugo
, dekan Visoke škole Edward Bernays o situaciji u Zagrebu, konkretno o koaliciji SDP-a i Možemo, rekao je kako je bilo za očekivati da će doći do takve situacije.

- Imamo jednog velikog partnera u koaliciji gradonačelnika Tomaševića i manjinskog partnera SDP. Da je sve u redu , da nema problema i da se slažu oko velike većine stvari SDP bi za 4 godine u Zagrebu bio u vrlo nezahvalnoj poziciji, dapače nestao bi. Vidjeli smo to na jako puno primjera na nacionalnoj razini. Ne znam je li oportuno prodavati Gradsku plinaru Zagreb ili nije, no vidjeli smo da ima raznoraznih argumenta. Primjerice nazivanje prodaje GPZ-a HEP-u privatizacijom, što to objektivno nije. Traže se argumenti koji bi u javni prostor doveli kritiku zagrebačke vlasti i otvorio prostor da se o tome polemizira i raspravlja, naglasio je Jugo.

Referirao se oko Splita i Pule.

- Jedna je stvar zajednička jednom i drugom gradu da su na vlasti jedna i druga opcija. Konstrukcije koje su se skupile u gradskim vijećima zapravo došle na vlast nakon što je glavni cilj u kampanji bio skinuti nekog s vlasti pod svaku cijenu. Tako je skupljena koalicija i u pulskom i splitskom gradskom vijeću. Imamo prilike vidjeti da to pukne prije ili kasnije i da se građane dovede u situaciju da "potvrđuju" mandat Puljka i Ivoševića. Oportuno je od Puljka potaknuti izbore jer i HDZ ima problematičnog kandidata zbog naslijeđa koji donosi na izbore. Ako će biti ta dva glavna kandidata, imamo osobu koja ima diskutabilnu akademsku situaciju i drugu koja ima optužnicu zbog prijetnje novinaru, rekao je Jugo.

Dodao je kako smatra da bi neki drugi kandidat HDZ-a bio oportun potez.

- Na taj način se gubi prednost koji Puljak ima i onda uteg Ivoševića postaje još teži, istaknuo je Jugo.

Musić: Četiri stvari odlučuju o sudbini jednog ministra

Politički analitičar Aleksandar Musić komentirajući situaciju u Vladi i najavljenu rekonstrukciju rekao je kako je stanje kombinacija probnih balona i različitih unutarstranačkih obračuna pri čemu treba imati na umu da se nekad radi o frakcijama koje su potpuno ispale iz kombinacije i onda oživljavaju kroz neke stare novinarske kontakte.

- Četiri stvari odlučuju o sudbini jednog ministra. Prvo je njegov osobni odnos s čelnikom izvršne vlasti, koja je tu razina povjerenja i lojalnosti, koje nisu iste stvari. Drugo je njegova kompetencija, stvarna ili percipirana. Treće je pozicija te osobe u stranci. I četvrto, nezanemarivo, možda i najbitnije, pozicija te osobe u masama, pri čemu su mase bivši birači, trenutni birači i budući birači. Kada ta imena kojima se licitira uzmete i onda samo zbrajate pluseve i minuse te vidite gdje ima više pluseva, a gdje minusa. Ako ima više minusa to je percepcijski određeni reputacijski udar na vladu, na čelnika izvršne vlasti. No nemojte to ni u jednom trenutku mijenjati nastavno na naklapanja o nekih osam koji će se aktivirati i rušiti Vladu - Hrvatska nije Britanija, a i tamo vlade teško padaju. Ne mislim da će ova Vlada pasti niti mislim da će itko ikada rušiti. Što se tiče novih kandidata koji se pojavljuju na obzoru treba imati na umu da se kandidat mora graditi najmanje pola godine sa strateškim ciljanim istupima pri čemu se ne smije prijeći crvena linija i dosađivati. Moraju se naciljati ciljne skupine, testirati slogani, lagano mu dizati poznatost i prepoznatljivost, objasnio je Musić.

Komentirajući informacije da ministar Tomislav Ćorić želi sam otići i da će ga zamijeniti Davor Filipović, Musić misli da je to izgledno.

- Čini se da je Ćorić umoran provlačenjem kroz novine. Što se tiče Davora Filipovića ima povjerenje čelnika izvršne vlasti i dolazi iz mlađe generacije obrazovanih. Treba testirati kakav je on u upravljanju nekim sustavom. Mislim da može imati unutarhadezeovsku percepcijsku prednost za tu poziciju, što ne znači da će imati simpatije većine medija, a možda ni većine biračkih masa, dodao je Musić.

Maldini: Premijer Plenkoviće se nalazi pred kompleksnim zadatkom 

Pero Maldini,
sa Sveučilišta u Dubrovniku, o najavljenoj rekonstrukciji Vlade rekao je kako bi ona bila na dnevnom redu Vlade ovako ili onako.

- S obzirom na to da je sredina mandata kada je vrlo pogodna situacija da se podvuče crta i da se vidi tko je uspio udovoljiti planovima koje je Vlada imala, a tko je podbacio. To se radi svugdje, to se i kod nas radilo i ne vidi m zašto to ne bi bilo praksa i sada, rekao je Maldini.

Smatra da je oporba insuficijentna u predlaganju bilo kakvih prijedloga.

- Nabacuje se prosječno zahtjevom za jednom ostavkom mjesečno, a sada i zahtjevom za ostavkom cijele Vlade, a prije je bila ta rekonstrukcija. Pritisak oporbe je to stavio na dnevni red. Naravno da niti jedan premijer, pa niti Plenković, neće dopustiti da se takvo što radi da se ne stekne dojam da to radi pod pritiskom oporbe. U međuvremenu su se i mediji zainteresirala za tu temu i to je sad nešto što je došlo s jednim malim odmakom od pritiska oporbe.  Najžešći prizivači izbora, koji se neće dogoditi, su možda zadnji koji bi trebali biti zainteresirani za to jer mnogi od njih u hipotetskim izborima ne bi vidjeli Sabor, istaknuo je Maldini.

- Premijer koji apsolutno ima pravo, pa i obvezu i dužnost, jer je odgovoran kao prvi čovjek izvršne vlasti za provedbu programa Vlade, rekonstruirati vladu te da one koji nisu udovoljili očekivanjima zamijeni boljima, smatra Maldini.

Naveo je kako su kandidati spoj različitih kompromisa - odnosa unutar stranke, je li kandidat pogodan, ima li osobne kvalitete, je li dio tima Vlade i pridonosi li sinergiji, a tek onda dolazi efekt kakva će percepcija biti u javnosti.

- Niz je elemenata, to nije jednostavan odabir i premijer Plenković se nalazi pred kompleksnim zadatkom postaviti nekoga umjesto onog tko je podbacio, smatra Maldini.

Tko će sve otići iz Vlade?

Maretić Žonja je komentirajući situaciju potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića koji je pod istragom rekla kako je sigurno da će on otići, kao i ministar Aladrović.

- Tko će još u tom paketu otići, a nemoguće je da odu samo njih dvojica jer bi onda zaista doista ispalo da DORH kadrovira premijeru Plenkoviću. Umjesto Miloševića SDSS će dati nekog svog drugog kandidata i neće raditi probleme. Puno imena je u optjecaju za odlazak. Do Uskrsa, dokad se očekuje rekonstrukcija, curit će imena, a što će biti na kraju vidjet ćemo. Spominje se odlazak Beroša, Vučković, Ćorić koji želi sam otići, pa Tramišak, Banožić, rekla je.

- Pričamo koliko će ministara otići troje, četvero, petero, čak se spominje i sedmero. Po meni je skandalozno kad jednog ministra uhite, drugog istražuju, kada se protiv potpredsjednika Vlade vodi postupak mi pričamo o rekonstrukciji Vlade. Minimum pristojnosti bio bi da pričamo o novim izborima i da se mandat vrati građanima. Nema te rekonstrukcije koja može ovu situaciju popraviti, no premijer će još jednom pokušati spasiti svoju Vladu, rekla je Maretić Žonja.

Musić je rekao kako je radio mali pokus saborskih zastupnika. Smatra da bi 20-ak zastupnika imalo gotovo siguran ulaz u Sabor, počevši obje frakcije SDP-a, Mosta, Domovinskog pokreta i unutar njega Bloka za Hrvatsku. Svi ostali su nesigurni, smatra.

- Ne možete u svakom dijelu opozicije vidjeti jednaku glad za vlašću. Treba htjeti doći na vlast, gristi. Donekle se to vidi kod Mosta i kod pojedinaca - Ahmetović. Jakšić, Hasanbegović, Raspudić. Za ostale nisam siguran, rekao je Musić.

Smatra da se hrvatska ljevica nije prebacila u pravi borbeni mod u smislu izbora. Ne vidi se želja za vlašću, dodao je.

Maretić Žonja istaknula je da je Siniša Hajdaš Dončić danas prvi puta javno rekao da u SDP-u žele ići na izbore s Možemo te da su oko toga već razgovarala vodstva stranaka. Smatraju da im je to jedina šansa za bolje rezultate i da mogu jedino tako ići protiv HDZ-a, navela je.

Mamić je što se tiče eventualnog odlaska ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je trebao provesti reformu zdravstva, rekla kako za reformu zdravstva nikad nije prekasno ali da izgleda da nikada nije niti pravo vrijeme. 

- Bili smo dvije godine u COVID krizi i COVID je pokrio i neke druge reforme koje su se trebale dogoditi u resorima koji nisu bili izravno pod utjecaje te krize i nisu se dogodili. Ako postoji izgovor za nekoga da nije proveo reformu onda postoji sigurno za ministra Beroša, rekla je.

Dodala je kako se reforme provode u pravilu u prve dvije godine mandata, a onda kad ih napravite one će vjerojatno srušiti rejting, ali ste nešto dobro napravili za državu. Potom idu nove ljude, nova lica koji će pridobiti nove birače novim porukama i politikama.

Mamić smatra da su Marić i Božinović uspješno radili na uvođenju eura i uvođenje u Schengen i da je tu vidljiv napredak.

- U drugim resorima smo se dvije godine vrtjeli u koncentričnim krugovima, u javnosti se uglavnom pričalo u aferama, istaknula je.

Jugo smatra kako je oporba neuvjerljiva.

- Oporba kao alternativa ne djeluje uvjerljivo. Vladi i premijeru su neke stvari koje su se dogodile, na koje nije mogao utjecati, pomogle u zatrpavanju percepcije. Kada je u glavnom fokusu bio bivši ministar Horvat i sve što se oko njega događalo vrlo brzo je medije preplavio rat u Ukrajini, rekao je.

Dodao je kako se ponavlja obrazac kada dolazi do promjena nekih ministara kad je u pitanju komunikacija premijera.

- On vrlo jasno i nedvosmisleno daje do znanja "moja odluka, moj izbor, ja biram". Sada je za njega relativno bezbolno vrijeme za to napraviti, smatra Jugo.

Maldini je rekao kako oporba stvara hajku vezano za korupciju i lijepi ju na svaki način vladajućima.

- Ove ostavke ministara koje traže, njima automatski kriminaliziraju pojedine ministre. Spominje se da je iz prošle Vlade otišlo 13-14 ministara. Samo se protiv dvoje vodi proces i pitanje je kako će to završiti. U ovoj Vladi nema niti takvo što, imamo samo najave mogućih optužnica, pitanje hoće li ih sud potvrditi. To se ne treba shvaćati kao nešto što je negativno. Mislim da je sposobnost Vlade i premijera da jednostavno kaže da je nulta tolerancija na bilo kakvu korupciju, pa i u naznaci korupcije, zbog čega se očekuje politička odgovornost, da je to jedan iskorak naprijed, naglasio je Maldini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!