Tko će napustiti Banske dvore?

29.03.2022.

19:52

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Vlada RH

Vlada RH

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Rekonstrukcija vlade, koju se sve češće ovih dana spominje u medijima, bila je i u fokusu sastanka vladajuće koalicije. Još nije poznato tko će, kao ni koliko će ministara napustiti Banske dvore. O svemu će odlučiti premijer Plenković koji za kadrovsku križaljku ima punu potporu kolaicijskih partnera.

Mandat Tomislava Ćorića na raspolaganju je premijeru otkako je na ministarskoj poziciji.

- Vrijeme leti, ja sam tu već dulje vrijeme, jedan sam od seniora u ovoj ekipi. Ako me pitate jesam li u formi - jesam. Kad bi moj mandat sutra prestao, ja mislim da sam odradio neke stvari koje su za našu zemlju dobre, naravno ako bude trajao još sljedeće dvije godine i u tom slučaju potrudio bi se najviše što mogu, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

U Vladi se i dalje vidi ministar zdravstva.

- U konačnici on je taj koji daje političku ocjenu našeg rada, a građani to dodatno ocjenjuju na izborima, tako da radim. Neki pitaju gdje sam, što sam? Doista radimo u ministarstvu zdravstva težak posao na utemeljenju reformi, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Koalicijski partneri poštivat će odluku premijera, a Radimir Čačić smatra da je rekonstrukcija poželjna i to što prije.

- Obavezno u to treba uključiti, sasvim sigurno iz objektivnog političkog tereta koji nose, ne zbog krivice nego zbog političkog tereta koji nose dva ministra koji su pod istragama, i svi ostali za koje se misli da ih treba promijeniti, ali to je na premijeru, nije na meni nije na nama, poručio je Radimir Čačić, Reformisti.

Mišljenje o tome tko radi dobar, a tko loš posao ima.

- Smatram da je to vjerojatno jedna od najboljih ministrica u Vladi, rekao je o Terešak.

Promjene veće neko vrijeme zaziva i HSLS.

- Što se tiče bilo kakvih imena, mi nismo tu da licitiramo, mi smo konstruktivni element vladajuće većine. Dajemo za pravo premijeru da on odluči kada će na koji način i kako birati svoj tim, rekao je Dario Hrebak, HSLS.

Unatoč medijskim glasinama, ni među vladajućim zastupnicima nema nesloge.

- Njegovo je pravo da bira najbliže suradnike, ocjenjuje njihov rad, doprinos i klub zastupnika će u potpunosti podržati prijedlog predsjednika kad on to odluči, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

U pet i pol godina i dva mandata Plenkovićevu Vladu napustilo je 15 članova - što svojom voljom, odlaskom na druge funkcije ili smjenom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!