Kakve reforme su nužne Crkvi?

20.04.2023.

22:18

Autor: Otvoreno/IMS/I.Z./HRT

Otvoreno: Kakve su reforme nužne Crkvi?

Otvoreno: Kakve su reforme nužne Crkvi?

Foto: Otvoreno / HRT

Što za hrvatsku Katoličku crkvu znači dolazak Dražena Kutleše na čelo Zagrebačke nadbiskupije? Hoće li monsinjor Kutleša biti i sljedeći kardinal? Kakve reforme su nužne Crkvi? Što će donijeti osnivanje ureda za zaštitu maloljetnika pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji?  

Galerija
Darko Pavičić, kolumnist Večernjeg lista, Foto: Otvoreno/HRT
Anto Mikić, Hrvatsko katoličko sveučilište, Foto: Otvoreno/HRTŽelimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije, Foto: Otvoreno/HRTpater Tvrtko Barun, isusovac, voditelj Centra za duhovnost i kulturu Ignacije, Foto: Otvoreno/HRT

Mikić: Svaki novi nadbiskup i biskup donosi određenu promjenu u Crkvi


Anto Mikić, Hrvatsko katoličko sveučilište rekao je u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" kako svaki novi nadbiskup i biskup donosi određenu promjenu u Crkvi, jer donosi svoju osobnost i iskustvo.


- Sigurno će u životu Zagrebačke nadbiskupije i on (Dražen Kutleša) dati i svoj pečat, kao što je proteklih 25 godina to činio njegov prethodnik Bozanić, poručio je.


Dodao je kako je sam kardinal Bozanić tražio promjene, odnosno da ode što prije. Pozvao se na svoje zdravstveno stanje.


Dražen Kutleša imenovan je predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, te je Bozanić smatrao činom ljubavi prema Crkvi da što prije ode s mjesta zagrebačkog nadbiskupa.

Mikić je naglasio kako je teško govoriti što čeka nadbiskupa Kutlešu i Crkvu u Hrvatskoj. Dodao je da je izgledno da Crkvu u Hrvatskoj čeka suočavanje sa sve jačim sekularizmom, sve veću otuđenost sve većeg broja ljudi, čeka je i prilagodba jezika.

Crkva više nije nešto što se podrazumijeva, nego se na tržištu ideja i svjetonazora mora nametnuti. 


Puljić:  Siguran sam da će Kutleša sa svojim sposobnostma i karakterom dati jedan novi pečat Crkvi 


Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić kazao je kako je smjena Bozanića i dolazak Kutleše uobičajena smjena, te da je sasvim prirodno da je netko novi trebao doći u Zagreb.

Papa je izabrao kandidata kojeg je iz Splita premjestio u Zagreb. Puljić je istaknuo da Splićani žaluju što je Kutleša kratko bio u njihovoj biskupiji.

- Siguran sam da će sa svojom sposobnosti i karakterom dati jedan novi pečat Crkvi u Zagrebu, ali i Hrvatskoj, rekao je.   

Pavičić: Kutleša ima tri jake pozicije, stoga će imati veliku odgovornost


Kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić istaknuo je da su kuloari neke stvari pogodili, primjerice subotu 15. travnja da će doći do brze primopredaje između Kutleše i Bozanića.

- Stvari koje se prepričavaju u crkvenim krugovima neće imati veliki utjecaj na daljnji tijek zbivanja. Zagreb je dobio novog nadbiskupa koji otvara svoju novu eru, poručio je Pavičić.

Kazao je kako je pozicija zagrebačkog nadbiskupa nemjerljiva u odnosu s drugima. On je istaknut od svih ostalih. U ovom slučaju Kutleša ima tri jake pozicije, stoga će imati veliku odgovornost. 

Barun: Vidjet ćemo što Kutleša može učiniti i što će promijeniti


Pater Tvrtko Barun, isusovac, voditelj centra Ignacije naglasio je kako je kardinal Bozanić zamijenio Franju Kuharića, nakon što je Kuharić dugi niz godina vodio Zagrebačku nadbiskupiju. Tako je i sada, Kutleša je naslijedio Bozanića, nakon što je Bozanić također dugi niz godina vodio Zagrebačku nadbiskupiju.

- Vidjet ćemo što Kutleša može učiniti i što će promijeniti, rekao je Barun.

Papa je vrlo brzo prihvatio Bozanićev odlazak. Barun je istaknuo kako sve stvari treba uzeti u obzir zašto je tako brzo prihvatio Bozanićev odlazak, od zdravstvenog stanja i slično. 

"Nije tu da vlada, već da služi Crkvi"


Mikić je rekao kako je Papa utjecao na identitet Katoličke crkve u Hrvatskoj, svojim izborom novih biskupa ili nadbiskupa. Dodao je da papi treba vjerovati.

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić poručio je kako su izbori za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije tajni. Veliki broj biskupa odlučio se za Kutlešu.

Puljić je dodao kako vjeruje da će Kutleša biti ustrajan u svom djelovanju. Kutleša nije tu da vlada, već da služi Crkvi.

- Crkva nije samo ljudska, nego i božanska institucija, poručio je Puljić.

Pavičić je istaknuo kako je Kutleša samozatajan. No, riješio je neke probleme u Porečkoj nadbiskupiji, ali u i Splitskoj. Dodao je da je odličan radnik.

Pater Tvrtko Barun naglasio je kako nadbiskup Kutleša preuzima potpuno vođenje Zagrebačke nadbiskupije. Josip Bozanić ostaje kardinal, ali će biti na usluzi novom nadbiskupu.

Pitanje integriteta, autentičnosti, dolazak čovjeku, to se treba očekivati od Kutleše. 

"Crkva se stidi svih pogrešaka unutar same Crkve"


Hrvatska biskupska konferencija danas se obratila javnosti nakon 66.zasjedanja. Jedna od glavnih tema bila je bolja zaštita maloljetnika i ranjivih osoba. U izradi su nove smjernice koje, među ostalim, uključuju i financijsku pomoć žrtvama.

Nadbiskup Uzinić u ime biskupa izrazio je žaljenje zbog svih slučajeva zlostavljanja. Osvrnuo se i na nadbiskupa Hranića. Istaknuo je da je Hranić detaljno objasnio slučaj svećenika zlostavljača u Sotinu.

Mikić je istaknuo da svećenik koji će biti optužen za zlostavljanje više neće moći biti sakriven, i da se problem više neće negirati. Također je dodao da će se žrtve stavljati u centar pozornosti. Vjeruje da će Crkva više koristiti svoju struku.

Barun je naglasio da vjeruje da će Crkva pokazati više suosjećanja prema žrtvi. Puljić je dodao kako se Crkva stidi svih pogrešaka unutar same Crkve, osobiti među klerom.

Poručio je da je ponosan što pripada instituciji koja se primila u koštac s tom problematikom. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!