Pacijenti su im na prvom mjestu, lijek su i utjeha, a liječnici bez njih ne mogu

20.02.2022.

19:25

Autor: Ruža Ištuk/ HTV/ IMS

Poruke zahvale pacijenata na vratima COVID odjela u KBC Zagreb

Poruke zahvale pacijenata na vratima COVID odjela u KBC Zagreb

Foto: HTV / IMS

Nastavlja se smanjivati broj novozaraženih u Hrvatskoj. Danas imamo malo više od dvije tisuće novih slučajeva potvrđenih PCR testovima. I dalje stagnira broj pacijenata u bolnicama i najteže oboljelih na respiratoru. Nažalost, još imamo velik broj preminulih, 42 u posljednja 24 sata.

Evo nekoliko zanimljivih podataka o kretanju petog vala epidemije u proteklih mjesec dana.

● U posljednjem tjednu siječnja PCR testovima otkriveno je gotovo 60 tisuća novozaraženih. Tada počinje znatniji pad i u ovom tjednu imamo oko 23 tisuće novih slučajeva, što je 32% manje u odnosu na prošli.

● Udio pozitivnih u broju testiranih u ovom je tjednu napokon pao ispod 40%, nakon što je proteklih šest tjedana bio između 40 i 50%.

● Kao što je već spomenuto, najveću cijenu ove epidemije i dalje plaćamo velikim brojem preminulih. Posljednja četiri tjedna s COVID-om ili od njega tjedno nam umire između 330 i 370 oboljelih. U ovom tjednu preminule su 342 osobe, 6 više nego u prošlom.

● U ovom posljednjem valu epidemije, u kojem je u kontakt s omikron-varijantom koronavirusa došlo mnogo ljudi, golem problem za funkcioniranje javnog, zdravstvenog i gospodarskog sustava bio je velik broj bolovanja. Prije tri tjedna u izolaciji i samoizolaciji bilo je više od stotinu tisuća ljudi. Danas ih je više nego upola manje, oko 40 tisuća.

● Zbog bolje epidemiološke slike napokon su malo rasterećeni naši zdravstveni djelatnici, koji već dvije godine rade u izvanrednom stanju. Samo u KBC-u Zagreb za to je vrijeme zbrinuto više od tri tisuće oboljelih od COVID-a, i danas ih je ondje više od 200.

Priča Ruže Ištuk o sestrama i tehničarima iz najveće hrvatske bolnice objavljena je u središnjem Dnevniku HTV-a.

Popis obveza medicinskih sestara i tehničara poduži je. 

- Počevši od njege, podjele terapije, razgovora s pacijentima, tu su vam obroci, tu su vam vožnje na različite pretrage, stavljanja iglica, davanje infuzije, a nekad najviše pričanje s njima - nabraja medicinska sestra Marina Blažević, voditeljica COVID odjela 1 u KBC-u Zagreb.

Pacijenti su na prvom mjestu. Sestra Marina sa samo 25 godina vodi vrlo zahtjevan COVID odjel.

- Pacijenti koji se dijaliziraju, pacijenti koji su transplantirani, koji zahtijevaju malo veći kapacitet opsega posla jer su oni imunokompromitirajući - objašnjava.

Ni 21-godišnjoj Lauri Mereti ništa nije problem. Poziv je to i kaže ni jedan drugi posao ne želi raditi.

- Stresno je, dolaze nam ljudi s raznim dijagnozama, ali smo mi tu za njih, u dnevnoj smjeni 12 sati, u noćnoj 12 sati, cijelo vrijeme je netko s njima, kaže za HTV.

Lijek su i utjeha.

- Ja im se divim, to što rade, nas ima svakakvih, i nervoznih i teških bolesnika, to treba presvući, to treba oprati, ustvari treba biti baš stvarno strpljen, kaže pacijent Nediljko Kovačević.

Pacijentica Ivana Kraus dodaje kako im medicinsko osoblje svakoga dana pruža osmijeh i šali se s njima, kakva god da je situacija na COVID odjelu.

Mjesec dana nakon što se zaposlio, počela je epidemija i od tada medicinski tehničar u jedinici intenzivnog liječenja Ante Santini radi na odjelu intenzivne skrbi s najtežim COVID pacijentima.

- Ja sam se dobro snašao što se tiče mene samoga, bilo mi je u početku teško ali sad sam se već navikao, zapravo ja ne znam uopće kako je raditi u normalnim uvjetima - kaže nam.

U svim uvjetima liječnici bez njih ne mogu.

- Nama su oni najvažniji suradnici, apsolutno. Oni koji su prvi u kontaktu s bolesnikom, koji nas prvi upozore na problem. Educirani medicinska sestra i medicinski tehničar su nam najveća pomoć u našem radu, kaže dr. med. Gordana Pavliša, koordinatorica za COVID odjele KBC-a Zagreb.

- Vjerujem da ne postoji najbolji liječnik i najbolja sestra, postoji cijeli tim koji svaki dan dolazi na posao, radi maksimalno što može i iz toga izlazi sva dobra skrb koju imamo, dodaje dr. med. Daniel Lovrić, specijalist kardiolog u KBC-u Zagreb.

Sve to dobro zna i vidi glavna sestra KBC-a Ana Ljubas, ponosna na svoj tim i posao.

- Radim ga 38 i pol godina, moj najveći motiv je pomoć bolesnom čovjeku. A motiv i zadovoljstvo i poticaj je biti jedna od medicinskih sestara koji na KBC-u Zagreb daju puno ljubavi i empatije, kaže.

Potvrđuju to i poruke zahvale na vratima koja su za pacijente uvijek otvorena.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!