Pad na maturi zbog potpisa: promjene moguće, ali za sljedeću generaciju

21.07.2022.

20:01

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je slučaj učenice koja je pala na državnoj maturi zato što se potpisala na esej iz hrvatskog jezika. Zbog toga sada ne može upisati Muzičku akademiju gdje je položila prijamni ispit. Dok maturantica poništenje ispita, i to bez prava na žalbu, smatra nepravdom, ministar poručuje da je anonimnost učenika ključna za pravednu državnu maturu. 

Ove su godine zbog potpisa na ispitima državne mature diskvalificirana 24 učenika i, smatra ministar obrazovanja, prema svima treba primijeniti isti kriterij.


- Izrazito je bitno da se identitet bilo kojeg učenika ne otkrije, rekao je Fuchs.


- Ne možemo izuzimati jednu osobu. Ili svi ili nitko, to je princip kojeg se držim. Ne bi bilo fer ni prema ovoj osobi ni prema svima u istoj situaciji, dodao je.


Treba li potpis na eseju, kao dijelu ispita iz hrvatskog jezika, biti i kriterij za poništavanje cijelog ispita, prepustit će analizi stručnjaka iz NCVVO-a.


- Prepustit ću to na odluku centru za vanjsko vrednovanje jer su oni ti koji trebaju donijeti odluke i zaključke, i mislim da je dobro da tako i ostane. Ako i što treba u pravilniku mijenjati, nek se mijenja i da bude doneseno u skladu i na dobrobit đaka, maturanata, rekao je ministar.


A promjene bi mogle biti uvedene, ali za sljedeću generaciju maturanata, potvrđuje nam predsjednica Upravnog vijeća NCVVO-a izv. prof. dr. sc. Jasna Kudek Mirošević.


- Od rujna ćemo vidjeti što i kako dalje raditi početkom školske godine da bi se moglo sve pripremiti na sljedeće mature, kaže Kudek Mirošević.


Drugostupanjskih žalbi na povjerenstvo Centra bilo je ove godine 140 i jedna, prihvaćeno ih je 11. Hoće li među promjenama biti i mogućnost žalbe nakon diskvalifikacije, odlučit će, kaže predsjednica Upravnog vijeća, nakon detaljne analize svih rezultata i prigovora vezanih za maturu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!