Paladina novi ministar, oporba nezadovoljna, HDZ odgovorio na prozivke

09.03.2022.

17:14

Autor: Andrej Rašljanin/Vijesti u 17/IMS/HRT

Ministar graditeljstva Ivan Paladina

Ministar graditeljstva Ivan Paladina

Foto: HTV / HRT

Ivan Paladina novi je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Dobio je 77 glasova saborskih zastupnika, 51 je bio protiv, a 3 suzdržana, nakon čega je i prisegnuo. Nasljednik Darka Horvata koji je podnio ostavku zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima, najavio je da će mu prioritet biti obnova.


Ivan Paladina četvrti je ministar graditeljstva u vladama Andreja Plenkovića

- Čovjek koji ima iskustva u građevinskom sektoru, u upravljanju projektima, u domeni nekretnina, koji ima menadžerskog i poduzetničkog iskustva, predstavio ga je Plenković.

Bio je predsjednik uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke. Sada ga, prije svega, čeka posao obnove nakon potresa.

- Vremena nemamo, posla imamo, a podršku za obnovu trebamo. Ti ljudi su naša odgovornost, kazao je Paladina.

Oporba ministru zamjera intenzivnu suradnju s ruskim milijunašem u tvrtkama Kupari Luxury Hotels, Institut IGH, Avenue mehanizacija i Hidroelektra niskogradnja.  

- Vi ste bili ti koji ste rekli radnicima da je uvjet za preuzimanje Hidroelektre od strane Gljadelkina da potpišu sporazum kojim se odriču svojih potraživanja. Oni koji su ih se odrekli, do njih više nikad nisu došli, dobili su otkaze i nisu dobili otpremnine, poručuje Sandra Benčić iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a odgovara: "Vi koji ste svoje političke karijere izgradili na aktivizmu financiranom od strane stranih civilnih društava, agencija, vladinog i nevladinog sektora, vi danas problematizirate ulogu ministra graditeljstva što je na tržišnoj osnovi jedan dio svoje političke karijere posvetio i radu s ruskim poduzetnikom." 

Mostov Nino Raspudić upozorava da je u nerealiziranom projektu Kupari Paladina vlasnik 10 % tvrtke.

- Ako nije uspio dovršiti svoj projekt u Kuparima tijekom šest godina, kako će znati brinuti se za zajedničke projekte? Sukob interesa je tu veliki. Ako vam koncesionar sedam godina ništa ne radi, onda mu uzimate koncesiju, a ne postavljate ministra koji ima 10% u tom istom projektu, ističe.

Paladina kaže da je postupak izlaska iz vlasničke strukture pokrenuo prije više od dvije godine. 

- Čitamo u medijima da ste sa svojim bivšim ruskim partnerom u sukobima koji su rezultirali brojnim kaznenim prijavama protiv vas, rekla je Marijana Puljak, Klub zastupnika Centra i GLAS-a.

Paladina odgovara da je točno da je njegov bivši partner protiv njega podnio velik broj kaznenih prijava koje odbačene te postavlja pitanje je li problem što je povezan s Rusima ili u sukobu s Rusima?

SDP novog ministra očekivano nije podržao.

- Kada ga pitamo o obnovi, jedino što je u stanju reći je da do sada nije funkcionirala. Kada ga pitamo o upravljanju državnom imovinom jedino što je u stanju ponuditi je svoj neuspješni projekt. Kada ga pitamo o prostornom uređenju, on o prostornom uređenju ne zna ništa, kaže Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Domovinski pokret bio je suzdržan.

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta kaže da oni smatraju da svaki čovjek zaslužuje dobiti šansu te da nisu skloni kvalifikacijama i etiketi ruske priče.

S etiketama ili bez, obnova novog ministra - nestrpljivo čeka.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) regirala je objavom na Facebooku na kritike koje dolaze iz oporbe u vezi s imenovanjem novog ministra graditeljstva Ivana Paladine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!