Epidemiolozi poručuju: Cijepljenjem i pridržavanjem mjera možemo izbjeći lanjski scenarij

16:31 / 15.07.2021.

Autor: Margareta Jozinović/T.V./Dnevnik/HRT

Turisti u Dubrovniku

Turisti u Dubrovniku

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Hrvatska obala više nije zelena na novoj korona-karti Europske unije. Sada je u narančastoj boji. Epidemiolozi poručuju da cijepljenjem i pridržavanjem mjera možemo izbjeći lanjski scenarij naprasno prekinute sezone u kolovozu, a pozivu na odgovornost pridružila se i ministrica turizma Nikolina Brnjac.


Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti jadransku je obalu iz zelene obojio u narančasto. Za naš turizam to nije dobra vijest.

- Županije upozoravamo sve da je najvažnije pridržavati se svih epidemioloških mjera, da se u što većem broju odazovemo na cijepljenje, to nam je važno kako za sadašnje brojke tako i za jesen i kao što sam rekla veliko upozorenje svima nama i jedan trenutak kad se moramo svi zapitati da li želimo dalje uspješnu sezonu, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Korona ili sezona, kaže dubrovački gradonačelnik i upozorava ugostitelje da se drže mjera.

- Ići ćemo vrlo vrlo restriktivno, dizat ćemo tarace na godinu dana svima koji se ne pridržavaju mjere samo jednom. Želimo dugoročno turizam imati do kraja listopada ove godine jer takvi su bookinzi, možemo preživjeti ako situacija bude pod kontrolom, nažalost ako ispadne iz kontrole izgubit ćemo turizam i kruh na stolu, ističe gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Za svoj kruh zabrinuti su i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zbog povećanog broja zaraženih lokalni Stožer preporučuje da se odgode sve manifestacije koje se nemogu kontrolirati.

- Ja znam da smo svi željni opuštanja, ali na svakome od nas je da svojim radom zadržimo ove brojeve na ovoj razini da ne idemo u restriktivnije mjere, rekao je Damir Gabrić,načelnik Stožera Splitsko-dalmatinske županije.

Organizatori Solinskog kulturnog ljeta program su prilagodili onima s covid potvrdama, ali i onima bez njih. Gledat će ga u isto vrijeme, ali odvojeno.

- Smatram da nije prihvatljivo i da ugrožavamo jedni drugima zdravlje. Tako da nastojimo u najvećoj mjeri što je moguće više biti odgovorni, kaže Tonći Ćićerić, ravnatelj Javne ustanove u kulturi, Zvonimir, Solin.

Očekuje se dolazak i sve većeg broja Britanaca koji za četiri dana najavljuju potpuno otvaranje zemlje i ukidanje ograničenja za putovanja. Za Britance Hrvatska je od jučer zelena zona.

- Bilježimo veliki porast interesa jer zelena lista sa sobom nosi jednostavnije uvjete putovanja, ističe Darija Reić,direktorica Hrvatske turističke zajednice u Britaniji.

No diljem Europe delta-soj sve brže se širi pa hrvatski epidemiolozi apeliraju na cijepljenje. Jedino tako, naglašavaju, mogu se spriječiti teži oblici bolesti.

- Masovnim brzim cijepljenjem što više ljudi u svakom danu, to je važno za turističku sezonu, ali i za to da sačuvamo svoj život i zdravlje i sačuvamo se od teških oblika bolesti, savjetuje Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

A od sutra za one s covid potvrdama olakšat će se pohađanje auto-škola.

- S jedne strane nas veseli imamo i ove ostale kandidate koji su cijepljeni a to će dokazati potvrdom neće morati imati ograničenje i zaštitnih maski, kaže Mirjana Mihoković,vlasnica jedne autoškole.

A kada je riječ o organiziranju kulturnih događaja - lokalni stožeri, prema odluci nacionalnoga, neće moći uvoditi strože mjere od onih koje vrijede na nacionalnoj razini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!