Penava: Zašto bi DP-u Grbin bio dalji od Plenkovića koji koalira sa SDSS-om?

24.04.2023.

17:15

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/HRT/V.G.

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: Oporbeni zarez / HRT

Ovih dana Domovinski pokret u središtu je pozornosti zbog najava o mogućim izbornim koalicijama iako su izbori tek za godinu dana. Dosta bure izazvala je Penavina izjava da ne isključuje mogućnost koalicije s HDZ-om nakon izbora.

- Pitanje je glasilo: Isključujete li mogućnost koaliranja s HDZ-om?Na što je odgovor bio ne. I to je pokrenulo lavinu. Onda sam dao i drugi odgovor na temu gospodina Plenkovića jer su pomislili da je to signal prema HDZ-u. Mi smo ti koji smo prije mjesec dana imali interpelaciju prema Plenkoviću. Domovinski pokret organizira prosvjede u Slavoniji. Što vidimo da je premijeru jako nezgodno, rekao je Ivan Penava, čelnik Domovinskog pokreta, gostujući u emisiji "Oporbeni zarez".

Zašto me nitko ne pita za Peđu Grbina, dodao je Penava.

- Zašto bi Peđa Grbin bio po ičemu dalji od Plenkovića koji koalira sa SDSS-om?, upitao je Penava i dodao kako misli da je riječ o odvraćanju pozornosti s tužne svakodnevice.

Most bi bio logična koalicija s Domovinskim pokretom, ali sve je manje izgleda za takvu suradnju, ustvardila je voditeljica emisije. S jedne strane bili bi protuteža HDZ-u, a s druge lijevom bloku.

- 90 posto ste u pravu, 10 posto niste, iz mog kuta gledanja. Ja sam inicirao te razgovore s gospodinom Petrovom upravo na tragu te teze da je to prirodno i logično. Međutim, ja više nisam siguran u to da Most i Domovinski pokret pripadaju istom svjetonazorskom spektru. Za mene je neprihvatljivo koalirati sa strankama lijevog profila, s Možemo, o čemu ćemo mi pričati?, kazao je Penava. 

- U kontekstu političke situacije danas SDP i HDZ su si puno bliži nego što smo mi s bilo kim od njih. Oni imaju čitavu lepezu stvari gdje se dotiču. Meni za jednu otvorenu, suverenističku hrvatsku priču ima vrlo malo partnera. Imamo silne inicijative u Saboru gdje podupiremo jedni druge, ali kad promišljam Hrvatsku, malo mi doticaja imamo s Plenkovićem i njegovim HDZ-om i SDSS-om, i s druge strane sa SDP-om i Možemo.

Kakav je potencijal Domovinskog pokreta da ponovno okupi stranke s desnog spektra?

- Kolege iz Mosta i Suverenista, koje silno uvažavam, imaju neku svoju priču. Neću reći ništa o svojim prognozama za tu priču, bit ću korektan, želim im svako dobro. Domovinski pokret je otvoren prema svima, mi smo napravili određene sporazume razmišljajući o konturama budućih izbora - u Imotskom i Trilju radimo čitav niz pregovora sa strankama i viđenijim pojedincima na desnoj sceni. U tom smjeru će Domovinski pokret nastaviti razvijati hrvatsku suverenističku nacionalnu priču. Uvjeren sam da će nas to dovesti do dobrog rezutata. Nisam baba Vanga da mogu projicirati broj mandata, rekao je Penava i pozvao građane da se u što većem broju odazovu na izbore.

Više pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!